Корона чао!

* От 6 май – отварят откритите части на ресторанти, питейни заведения, кафенета, заведения за бързо хранене * От 4 май – започват работа учебните структури за водачи/инструктори на МПС, в жп транспорта и мореплаването * От 4 май – разрешават дейността на басейни и плувни комплекси и практикуването на индивидуални спортове
Коронавирусът Актуално
СЪС СВОЯ заповед от неделя, 3 май (РД-01-249/03.05.2020), здравният министър Кирил Ананиев внася сериозни промени в досегашния епидемичен режим в страната и променя/либерализира някои от най-драстичните мерки и забрани.

ОТ 6 МАЙ, Гергьовден, се отварят частично „ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници“ и ще могат да работят търговските им площи на открито – градини, тераси и др. Като трябва да се спазват следните противоепидемични мерки: масите трябва да са на не по-малко от 2,5 м една от друга и за не повече от „четири лица на маса или едно семейство“; обслужващият персонал да е с поставени защитни маски за лице; след всеки посетител масите и столовете да се почистват и дезинфекцират; на видно място да има осигурени диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите. Възлага се на органите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съвместно с министъра на здравеопазването до 5 май да определят и специфичните мерки за работа на заведенията на открито. Разпоредено е също, че при установени от органите на БАБХ и на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) нарушения „се предприемат действия за незабавно прекратяване на дейността на обектите“.

ВТОРИЯТ важен аспект в министерската заповед е, че от понеделник, 4 май, се разрешава дейността на различните учебни структури (учебни центрове и други, вкл. висши заведения), които извършват обучение на водачи на МПС, технически специалисти в пунктовете за проверка на изправността на ППС, периодично обучение на инструктори, обучение в областта на гражданското въздухоплаване, морската дейност и жп транспорта. Организаторите на обученията са длъжни да осигурят спазване на мерките за социална дистанция и останалите задължителни противоепидемични мерки.

ТРЕТИЯТ аспект в неделната заповед – разрешава се упражняването на индивидуални спортове (в това число тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др.) при спазване „на дистанция най-малко 2,5 м между отделните спортуващи и на всички противоепидемични мерки“. Разрешава се работата на откритите и закрити самостоятелни плувни комплекси и басейни, но без да функционират прилежащите към тях търговски обекти, в това число и водните атракциони, вкл. такива за деца; и при спазване на следните специализирани противоепидемични мерки: провеждане на „задължително филтриране на входа, като на всеки посетител се измерва телесната температура“; осигуряване на условия за спазване на дистанция от 2,5 м между чакащите да влязат; обработка и дезинфекция на водата в басейните, осигуряваща „поддържането на остатъчен свободен хлор във водата 0,4-0,5 мг на литър“; осигуряване на най-малко 4 м разстояние между шезлонги и чадъри и 8 м, когато един чадър се ползва „от повече от двама члена от едно семейство“; дезинфекция на тоалетни, общи части, съдове за отпадъци, уреди, помещения, другите съоръжения, осигуряване на дезинфектанти за посетителите, ползване от персонала на защитни маски за лице. Отварянето на учебните структури за водачи/инструктори на МПС, в жп транспорта и морската дейност е в действие от понеделник, 4 май.

КАЗАНО обобщено – случващото се е най-сериозната промяна и облекчаване на антикоронавирусните мерки от началото на кризата. Подсказващо, че нещата се нормализират и постепенно се завръщат към нормалния си ритъм, както в личен план, така и за бизнеса и изобщо.

Т21  

Пълния текст на заповедта вижте тук:



Още по темата:

1 Коментара:

Unknown каза...

Чао черноработници, запалили България, и не се връщайте повече. Случаят със самолета от Нидерландия само доказва колко ненужни сте тук.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |