Правителството удължи извънредната обстановка до 30 юни

* С нови четири заповеди и пета и шеста, отменящи две от предишните, здравният министър Ананиев актуализира противоепидемичните мерки
 * Отпада смехотворната мярка сутрин в хранителните магазини да се допускат „само лицата на видима възраст над 60 години“ * Дискотеките и нощните заведения отварят на 15 юни
Коронавирусът Актуално
С РЕШЕНИЕ №378 от 12 юни т. г. Министерският съвет удължи срокът на извънредната епидемична обстановка у нас (която бе обявена с друго правителствено решение - №325 от 14 май, и трябваше да е до 14 юни) – бе удължен до 30 юни включително. А със свои четири заповеди от същия ден, 12 юни – №№ РД-01-331, РД-01-332, РД-01-333 и РД-01-334 – здравният министър Кирил Ананиев актуализира противоепидемичните мерки за този период.

НО СЪВСЕМ според досегашната си заповедна практика от типа „иди ми, дойди ми“ още на следващия ден, 13 юни, министър Ананиев издаде нова заповед - №РД-01-337/13.06.2020, с която отмени една от споменатите четири предишни заповеди (РД-01-332/12.06.2020). Като, както стана ясно, цялата работа е заради „дискотеките, нощните барове, пиано баровете, нощните клубове и други подобни нощни заведения за развлечения“, които според първата заповед трябваше да останат затворени, но след отмяната й забраната отпадна и въпросните заведения ще могат да отворят от 15 юни. По информация в централните медии врътката е станала след протести от бранша, спешен разговор на представители на Българската асоциация на заведенията с премиера Бойко Борисов и уверението му, че става дума за техническа грешка, която ще бъде коригирана. Появи се и още една заповед на здравния министър от 13 юни - РД-01-338/13.06.2020, отменяща друга от заповедите му от предния ден (РД-01-334/12.06.2020), но без да прави сериозни корекции. 

Кирил Ананиев
КАКВИ са новите мерки в битката с коронавируса, разписани от министър Ананиев?

• ВСИЧКИ работодатели са длъжни да провеждат превантивни противоепидемични мерки в работните помещения, сред които: дезинфекция, недопускане на работа на лица с остри респираторни заболявания, инструкции за редовна хигиена на ръцете и осигуряване на миялни препарати и дезинфектанти, създаване на организация между работниците най-малко 1,5 м, осигуряване на лични предпазни средства за персонала.

• ПРИ НЕПОСРЕДСТВЕНО общуване с клиенти служебните лица са длъжни да са със защитни маски за лице или предпазен шлем.

• ВСИЧКИ в обществения транспорт, аптеките и лечебните заведения са длъжни да бъдат със защитни средства за лице (маски или други средства, покриващи носа и устата, в т. ч. кърпа, шал шлем и др.).

• СИЛНО ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е носенето на защитни маски за лице или други предпазни средства, покриващи носа и устата, на всички закрити обществени места и на открити обществени места, на които не може да се осигури нужната дистанция.

• ЗАБРАНЕНИ са учебните занятия в училища, центрове за личностно развитие, специализирани заведения от системата на образованието, университети. Изключенията са за провеждането на матури и изпити по практика за учебната 2019/20 г. и практическо обучение и изпити за новата учебна 2020/21 г., когато тези обучения/изпити не могат да се извършат дистанционно.

• ОТПАДА забраната за работа на „дискотеките, нощните барове, пиано баровете, нощните клубове и други подобни нощни заведения за развлечения“, които от 15 юни могат да отворят

• ОТПАДА (с отмяната на заповед №РД-01-302/3.06.2020 на министър Ананиев) една от най-дискутираните и предизвикала доста шеги мярка сутрин от 8:30 ч. до 10:30 ч. в хранителните магазини да се допускат „само лицата на видима възраст над 60 години“

• СПОРТНИ мероприятия на открито и закрито могат да се провеждат пред публика, но „при запълване до 50% от общия капацитет (на трибуните). Същото важи за конгресно-конферентните мероприятия (конференции, семинари и т. н.), както и за културно-развлекателните мероприятия (театри, концерти, различни сценични изяви).

• ЗАБРАНЕНИ са посещенията/свижданията на външни лица в лечебните заведения и институциите за социални услуги за деца и възрастни (ще важи до изричната отмяна на мярката в зависимост от съществуващия епидемичен риск).

• НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА изолация и/или болнично лечения по предложение на лекуващия лекар подлежат всички заразени на възраст над 60 години, независимо от клиничното протичане, лица в тежко състояние и лица с невъзможност за изолация и/или домашно лечение (ще важи до изричната отмяна на мярката в зависимост от съществуващия епидемичен риск).

• НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни подлежат – заразоносители, лица в леко клинично състояние и лица, писмено заявили отказ от болнично лечение (ще важи до изричната отмяна на мярката в зависимост от съществуващия епидемичен риск).

• ЗАБРАНЯВА се влизането на територията на България на всички лица, независимо от тяхното гражданство, считано от 15 юни до 30 юни. Мярката не важи за граждани на държавите членки на Европейския съюз, Великобритания, Северна Ирландия, страните от Шенгенското пространство (вкл. Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана) и съседните ни страни Сърбия, Черна Гора и Босна и Херцеговина. Не важи също за: лицата със статут на постоянно или продължително пребиваващи в страната, медицински специалисти, научни и социални работници, когато пътуват по служба, доставчици лекарства, доставчици и заети с монтажа и поддръжката на медицински изделия, транспортния персонал, инвеститори и търговци, имащи пряко отношение по инфраструктурата на страната ни, някои категории транзитно преминаващи през България (посочени са), пограничните работници, сезонни земеделски работници и работници в сферата на туризма.

• ПОД КАРАНТИНА
за срок от 14 дни се поставят всички лица, влезли на територията на България от Великобритания, Северна Ирландия, Белгия, Португалия, както и от трети страни с изключение на Сърбия, Черна Гора и Босна и Херцеговина. Изключение се прави за: лица от други държави на ЕС, Великобритания, Северна Ирландия, страните от Шенгенското пространство (вкл. Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана), които пътуват по хуманитарни причини или са инвеститори и търговци, имащи пряко отношение по инфраструктурата на страната ни; транспортните работници – шофьори тираджии и водачи на автобуси, извършващи международен превоз и морски екипажи (за самолетните екипажи има специален режим); медицински специалисти, научни и социални работници, когато пътуват по служба; доставчици на лекарства; доставчици и заети с монтажа и поддръжката на медицински изделия; официални лица; погранични работници; някои категории транзитно преминаващи през България (посочени са).   

ЗАПОВЕДИТЕ влизат в сила от 15 юни, понеделник, а срокът им на валидност е до посочения краен срок на удължената извънредната епидемична обстановка – 30 юни (посочени бяха мерките, които ще са валидни до изричната им отмяна). И подлежат на обжалване в едномесечен срок от публикуването им (12/13 юни) пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |