Мария и Стойко – четвъртите носители на наградата на проф. Гаврилов

проф. д-р Иван Гаврилов
* Наградата е за просветено родолюбие, учредена бе през 2017 г. и представлява грамота плюс 500 лв.; връчва се ежегодно на двама ученици, момче и момиче, от троянското СУ „Св. Климент Охридски“

Отличници

11-КЛАСНИЦИТЕ Мария Ковачева и Стойко Данчев са тазгодишните четвърти поред носители на ученическата награда за просветено родолюбие – грамота плюс премия от 500 лв. за всеки. Наградата бе учредена през 2017 г. за срок от пет години от прочутия столичен хирург, родолюбец, голям дарител и голям приятел на Троян проф. д-р Иван Гаврилов и се връчва на двама изявени през годината ученици, момче и момиче, от троянското СУ „Св. Климент Охридски“ – по установени критерии и с гласуване от учителския колегиум.

Мария като „Посланик за един ден“ в посолството на Израел
МАРИЯ заслужи престижното отличие заради участието и успехите си в редица престижни национални и международни изяви. „Мария Ковачева се явява едно умно, успешно и културно лице на България и нашето училище. Най-важните й успехи са: второ място в национален конкурс за есе на тема „Европа в България“ и посещение в Брюксел; екипно участие в конкурс за есе „Нашето наследство – където миналото среща бъдещето“, наградено с включване в национален ученически творчески лагер; участие с есе „Как бихте използвали своите индивидуални умения и своето влияние като посланик, за да предизвикате положителна промяна в обществото?“ в конкурса „Посланик за един ден“, което я среща с посланика на Израел в България и й дава възможността да открие изложбата „Какво се случва с правата на жените?“ в столична галерия; спечелено участие в международен дебатьорски обмен в Словения. Културен и етичен човек, чувствителна на тема толерантност и защита правата на по-слабите, тя е и организатор и участник в благотворителните събития на Ученическия съвет и Общинския ученически съвет. Като активен участник в училищния клуб „Дебати“ се изявява в състезания на национално ниво, демонстрационни дебати и обучения“, четем за нея в училищния сайт.

Стойко пред паметника на Ботевите четници в Орешак
СТОЙКО е пример за родова памет и действено родолюбие с участието си в едно достойно родолюбиво дело – изграждане на паметна плоча в с. Орешак, посветена на Ботевите четници от двете съседни села – Орешак и Черни Осъм. Плочата, около която е оформена градинка с информационно табло, бе открита на 2 юни миналата година. Поставена върху голям речен камък, тя съобщава, че на това място е била родната къща на Христо Йосков Ганковски – един от най-младите Ботеви четници, загинал едва 18-годишен в битката при Милин камък. Тя е и в памет на Васил Георгиев-Троенчето, Васил Стоянов Мишков, Петко Мачев. Основен инициатор за паметния знак е Мариян Данчев, потомък на Христо Ганковски. Двегодишните му усилия намират много съмишленици, на първо място – неговото семейство. Синът му Стойко дарява трудодни за реализиране на проекта, участва в издирването на информация за своите предци и Ботевите четници от региона, която да бъде оформена на информационно табло. И през тази година Стойко се включва както в поддържането и облагородяване на паметното място с кипариси и цветя, за да се превърне то в кът за почит и отмора, така и в честването на паметта на четниците на 2 юни. Такава е аргументацията за награждаването му, обявена пак там (в училищния сайт).

ПРЕДИШНИТЕ носители на наградата на проф. Гаврилов в СУ „Св. Климент Охридски“ са: Виктория Комитова – за осъзнато чувство за национална и родова принадлежност, отразено в нейни есета и спортни успехи, и Калоян Кюркчиев – с изявени интереси в областта на историята, българските традиции и културологията (2017 г.); Тони Данева – за любовта й към българския танцов фолклор, дългогодишно участие в ансамбъл „Траяна“ и активно доброволчество, и Емил Моновски – за активно участие в исторически възстановки на национално дружество „Традиция“ и траен интерес към българската военна история (2018 г.); Стефани Лалева – доброволец в екологични кампании, инициатор и организатор на националните дебатьорски състезания на хижа „Амбарица“, Васил Василев – знанията му за историята и настоящето на България са доказани в събития на национално ниво (2019 г.). И от нас – честито на всички ви, знаем, че заслужавате!

Т21, по информация от www.svetikliment.com

Още за СУ „Св. Климент Охридски“ (Троян):

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |