Победихме! МОН разреши хуманитарната паралелка

* „С оглед разширяване на възможностите за избор на деца и родители, по изключение, паралелката с профил хуманитарен (в СУ „Св. Климент Охридски“, Троян) е разрешена“, се казва в министерския отговор до Т21
Тема с продължение
Сегашните седмокласници на СУ "Св. Климент Охридски", училищно състезание, 2018 г.
ОТ МИНИСТЕРСТВОТО на науката и образованието (МОН) отговориха на поисканата от мен в качеството ми на гражданин, троянец и гл. ред. на в. „Троян 21“ оставка на началника на Регионалното управление на образованието (РУО) в Ловеч Еленко Начев и аргументацията защо я искам и какво се случва около предстоящия държавен прием за новата учебна година в троянското СУ „Св. Климент Охридски“. Оставката бе поискана публично (виж „Искам оставката на Еленко Начев!“ – бел. моя), за което писмено информирах министерството и лично министър Красимир Вълчев.

НАКРАТКО, едно добро и тръгнало нагоре българско/троянско училище иска да открие нова профилирана хуманитарна паралелка (с разширено изучаване на български език и история) в 8. клас. Защото има достатъчно седмокласници, които желаят да продължат в своето училище, родителското желание децата им да учат тук, добра база, доказал се учителски екип, сериозни хуманитарни традиции, амбициозно и ангажирано училищно ръководство, подкрепата на Община Троян (общинското ръководство), има и куража във време на сериозна криза в средното ни образование да се разширява, куража да води жизнено важната битка за българския език, куража да се противопостави на „социалното инженерство“ на всяка цена учениците да се тласкат към професионалните паралелки и професионалните училища. И още нещо, направо немислимо в силно контролираната и наплашена родна (средно)образователна система – защото не се уплаши да се противопостави на образователния началник в съответното РУО и да разобличи нечистата му игра срещу училището и чиновническата му арогантност.

Факсимиле на началната страница на отговора от министерството
Соня Мелояан
МИНИСТЕРСКИЯТ отговор е от 11 март (МОН, изх. №12-6), подписан е от Соня Мелоян, директор на дирекция „Организация и контрол“ в министерството, и е твърде подробен, витиеват по чиновнически, натъкмен и дори лъжовен на места; и се „изхлузва“ за поисканата оставка и оценка на действията на своя човек от РУО - Ловеч Еленко Начев. Но голямата новина е, цитирам дословно: „С оглед разширяване на възможностите за избор на деца и родители, по изключение, паралелката с профил хуманитарен (в СУ „Св. Климент Охридски“, Троян) е разрешена“. Това е победа! Победа (за победителите ще стане дума по-долу) над чиновничеството и „социалния инженеринг“ в образователната система, победа, вдъхваща надежди и оптимизъм за образованието в Троян. Троянска победа, която ни спомня 1936 г. – когато в подобна битка троянци извоюват първата гимназиална паралелка в града ни и дават тласъка на същинското троянско гимназиално образование (виж „Еленко (Начев) срещу Климент Охридски?!“ – бел. моя).

КАКВО по-конкретно казват от МОН в отговора си? И защо твърдим, че е натъкмен и манипулативен на места?

НАЙ-НАПРЕД – казва се, че на проведената на 16 декември 2018 г. работна среща за уточняване на държавния училищен план-прием в община Троян за учебната 2019/20 г.  „представителите на местния бизнес са изтъкнали необходимостта от кадри в областта на мебелното производство, стругарството, шивачеството и други специалности от направление „Техника“. Истината е, че на тази среща присъстват само двама троянски работодатели и в това отношение срещата е непредставителна и без особена тежест, каквато се опитват да я изкарат. Казва се още, че на споменатата среща се дискутирало как „разкриването на тази (хуманитарна) паралелка ще доведе до дисбаланс на държавния план-прием“. И забележете (!) – че „профил хуманитарен не отговаря на заявките на местния бизнес за необходимостта от кадри“. Твърдението, че троянският бизнес е срещу разширеното изучаване на български език и хуманитаристика в СУ „Св. Климент Охридски“, е меко казано нелепо, то е глупаво и невярно; а и защо образователните чиновници се опитват да прехвърлят отговорността за собствените си неразбории върху местния бизнес?! В отговора МОН изрича и една откровена неистина – че „до момента на проведената работна среща училищното ръководство (на СУ „Св. Климент Охридски“) не е провело анкетни проучвания сред родители и учители, нито родителски срещи, които да обосноват необходимостта от разкриването на тази паралелка“; тук ще напомним на професионалистите от МОН, че българското училище, и в частното троянското СУ „Св. Климент Охридски“, не е социологическа агенция и не му е работа да прави социологически проучвания, но истината е, че срещи с родители и анкети за необходимостта и възможността за нова хуманитарната паралелка са правени, дори няколко.

ПОСЛЕ – здраво се развява мантрата, че новата хуманитарна паралелка в СУ „Св. Климент“ ще доведе „до дисбаланс в държавния план-прием“ или както е казано в друг пасаж от отговора на МОН „до небалансиран прием за училищата на територията на община Троян“. Да се чудиш – разрешават паралелката, а твърдят, че ще разбалансира троянското образование?! Това безсилие ли е, двуличие ли, презастраховане някакво ли или индиректна защита на колегата Еленко според принципа „чиновник чиновнику око не вади“? Точно в тази посока „работи“ и твърдението, че „становището на РУО – Ловеч е, че така предложения държавен план-прием (без хуманитарната паралелка в СУ „Св. Климент Охридски“) е съобразен със заявките и становищата на работодатели и работодателски организации, отразяващи потребностите на пазара на труда, установените партньорски отношения, предлаганите възможности за добра последваща реализация и води до балансиране на съотношението между профилирани и професионални паралелки“.

И ОЩЕ – някак под сурдинка се изплюва камъчето, че новата хуманитарна паралелка ще създаде „сериозна опасност професионалните паралелки в ПГМЕТ (Механотехникума) в Троян, ОбУ„Иван Вазов“ (Обединеното училище) в с. Дебнево и СУ „Васил Левски“ (Училището за планински водачи) в с. Черни Осъм, които отговарят на нуждите на бизнеса за необходимостта от кадри на пазара на труда, да не бъдат реализирани“. Но да се твърди, че троянски седмокласник, който иска да учи в хуманитарната паралелка в СУ „Св. Климент Охридски“, би отишъл в Механото или в неясното като статут и бъдеше Обединено училище, или пък в крепящото се на/под ръба Училище за планински водачи, е абсолютно нереалистично или/и спекулативно!

Еленко Начев
И ДА ОБОБЩИМ. От МОН разрешиха новата хуманитарна паралелка в троянското СУ „Св. Климент Охридски“. Разрешиха я заради обществения натиск и твърдостта на училището (училищно ръководство, учители, родители, ученици). Разрешиха я някак с неудоволствие. И без дори да порицаят своя човек, началника на РУО - Ловеч Еленко Начев, който агресивно работеше срещу нея; дотам че в отговора си за поисканата му оставка дума не обелват за въпросното искане. Но въпреки всичко победата си е победа, победа в името на троянските ученици и троянското образование/образованост. Това е най-важното. Но битката не е завършена – сега предстои новата паралелка да се запълни. Със сигурност няма да е леко, могат да се предвидят и скрити и явни опити да се препъне каузата. Но резултатът може и трябва да е само един, какъвто го искат учениците, учителите, родителите, Троян.

НАКРАЯ, но не по важност, няколко думи
 за победителите.

Иванка Цекова
• УЧИЛИЩЕТО. Решението на СУ „Св. Климент Охридски“ (Троян) да иска нова профилирана паралелка от 8. клас, и то не каква да е, а хуманитарна, не е леко. Защото – въпреки големия випуск седмокласници, решителността на училищното ръководство и учителите, родителската подкрепа – крие рискове и може да навлече неприятности, а и допълнителни отговорности и задължения. Но пък издава самочувствие, професионално и личностно. Тук специално ще откроя директорката на СУ „Св. Климент Охридски“ Иванка Цекова, защото освен че даде най-много, тя и рискува най-много, буквално си сложи главата в торбата, без да й мигне окото. Защото в една централизирана и както вече казах, наплашена система като родната образователна да се опълчиш на висшестоящата структура (РУО-то), да волнодумстваш по Националното радио редом с човек, поискал оставката на началника ти, да си безкомпромисен въпреки натиска отгоре и отстрани – е нещо невиждано и нечувано, урок по управленско мъжество. Шапки долу за г-жа Цекова!

Снежана Паймакова
• РОДИТЕЛИТЕ. Те бяха и са най-важните хора в битката за новата хуманитарна Климент-Охридска паралелка. Те, които ясно заявиха, че искат децата им да учат точно в това училище, създадоха Инициативен комитет, написаха едно „кърваво“ Обръщение и едно още по-„кърваво“ Отворено писмо и с решимостта си показаха на Еленко, еленковците и еленковщината, че този път номерът им няма да мине. Сред родителите специално място имаше водачката на Инициативния комитет – Снежана Паймакова; която – имах повод(и) да й го кажа – бе като една съща троянска Мариана, която води народа (по Дьолакроа): безкомпромисна, точна, ясна, смела. Браво, Снежана, браво, родители!

• ОБЩИНА ТРОЯН (общинското ръководство). Трябва да кажа и за нея – Общината и лично кметът Донка Михайлова също застанаха зад своето училище. И макар да бяха по-дипломатични и предпазливи, без тази подкрепа битката щеше да е още по-тежка и с неясен изход. Тук, говорейки за факторите във властта, специално ще подчертая подкрепата на ресорния зам.-областен управител и наш съгражданин Илиян Тодоров и колегата му, също троянец, Бойко Пъдарски – на заседанието на областната Комисия по заетостта, където се определяше общото предложение за училищния план-прием в Ловешка област, те браниха много твърдо предложението на СУ „Св. Климент Охридски“ срещу контрапредложението на РУО-то. Адмирации! Също и за троянския общински съветник Николай Тодоров, който от началото се ангажира с каузата. Както и за троянския народен представител д-р Валя Александрова, спечелила доверието на родителите. И едно ценно рамо отвисоко – омбудсманът на България Мая Манолова, която отговори на родителското Отворено писмо и заяви категоричната си подкрепа за новата паралелка в троянското СУ „Св. Климент Охридски“.

Пред паметника на патрона в СУ „Св. Климент Охридски“, Троян
• ГРАЖДАНИ И МЕДИИ. Много хора дадоха глас в подкрепа, обществената подкрепа бе категорична. Но няма да скромнича – основната роля тук бе нашата, на Т21. С което се гордеем. Трябва да кажа и за силния репортаж по темата по програма „Хоризонт“ на БНР, дело на кореспондента на радиото в Ловеч Пламен Христов.
***

И НА ФИНАЛА. Обявих, че искам оставката на началника на РУО - Ловеч Еленко Начев. И заявявам, че това ми искане си остава в сила. Защото г-н Начев се опълчи срещу една добра училищна кауза и новата хуманитарна паралелка бе на път да се провали заради него. Другото, не по-малко важното и грозното – защото този дребен образователен началник си позволи недопустимата гавра с родители, учителите, с цяло едно троянско училище, с троянци, с Троян. Затова: „Оставка!“

Генадий Маринов, гл. ред. на Т21 

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |