Иванка Цекова: Имаме доверието на троянската общественост

* Солидарността между нас е урокът, който научихме във времето на коронавируса и който ни помага да намерим решение на всеки проблем * Ново – стипендия за ученици от паралелката с профил „Математически“

Иванка Цекова
Интервю
Поводът за разговора ни с Иванка Цекова, директорката на най-младото и модерно троянско училище – СУ „Св. Климент Охридски“, е случващото се с учебното заведение и изобщо с родното училищно образование във времето на коронавируса. Също и актуалните задачи и цели на „Климента“, както приятелите ласкаво наричат училището, за новата учебна 2020/2021 година. Г-жа Цекова е магистър по психология, работи в СУ „Св. Климент Охридски“ от 21 години, а директорския пост поема на 17 януари 2014 г.

– Нека започнем с настоящия образователен въпрос на въпросите – какво се случи/случва с българското училище, в частност с троянското СУ „Св. Климент Охридски“, във времето на коронавируса? Опазихте ли се, променихте ли се, научихте ли някакъв важен урок, ще ви останат ли трайни „белези“?
– Мисля, че българското училище направи крачка напред, защото получи неочаквана възможност в трудна ситуация. Нито учителите, нито родителите, нито децата бяха подготвени за нея. Разбира се, аз нямам поглед върху цялата образователна система, но съм дълбоко свързана с това, което става с нашето СУ „Св. Климент Охридски“. След първоначалния шок от новата форма на обучение нещата започнаха да се нормализират. Наблюдавах различните подходи, които учителите от СУ „Св. Климент Охридски“ използваха, за да се справят с обучението в електронна среда. Солидарността между нас е урокът, който научихме във времето на коронавируса и който ни помага да намерим решение на всеки проблем.

– Успешно ли се справиха вашите ученици и учители с дистанционното обучение? Може ли да се твърди, че това бе сериозен обучителен период или по-скоро – имитация, нещо като нищо за отбиване на номера?
– Електронното обучение има своите добри и не толкова добри страни. Мисля, че то е много добър вариант, но за по-кратък период. Започнахме с видео уроци преди МОН да препоръча обучителна платформа. Ние бяхме сред  първите, провели онлайн родителска среща. После дойдоха конферентните оперативки, педагогическите съвети, проверките от експертите на Регионалното управление на образованието (РУО). Искам да благодаря на учителите, учениците и родителите на ученици от СУ „Св. Климент Охридски“, които търпеливо и мотивирано правят всичко възможно обучителният процес да върви гладко.

– Коя е основната ви задача в момента?
– При нас през м. юни задачите са най-много. Издаваме удостоверения за завършен клас и етап, свидетелства за основно образование, дипломи за средно. Провеждаме Национално външно оценяване (НВО). Оформяме документацията по приключване на учебната година. И най-важното, работим по училищния план – прием за ученици в първи и 5. клас, и по държавния план – прием за ученици в 8. клас, т. е. най-важната задача е успешно да приключим учебната година и да имаме успешен прием на ученици за следващата 2020/2021 година.


СУ „Св. Климент Охридски“, Троян
– Всяка година по това време в нашите училища започва люта надпревара за ученици, защо да не го кажем и по-откровено – люта битка; заради системата на делегираните бюджети, демографската криза и недостига на деца, естествената конкуренция във всяко демократично общество. Как върви битката?
– Така е. Естествената конкуренция ни кара да предлагаме все по-добри условия за обучение. Благодарение на инж. Марин Радевски – училищен настоятел и благодетел на училището ни, имаме оборудван нов компютърен кабинет. Тази година приемът ни в 8. клас е изцяло в STEM профили и професии (т. е. реализиращи обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката – бел. ред.). Разбира се, продължаваме да мислим, че хуманитарните профили са също толкова важни. Професионалната паралелка с професия „Икономист информатик“ дава конкретни компютърни и икономически знания и умения. Единствената в община Троян паралелка с профил „Математически“ предоставя отлична подготовка по математика, информатика, английски език от висококвалифицирани и утвърдени преподаватели. Но ние не спираме да търсим нови предизвикателства, за да мотивираме учениците. Вече имаме сключен договор с „Октопод Инвест Холдинг“ ЕАД (управител Светлозар Дичевски) за учредяване на стипендия за стимулиране на ученици, записали се в паралелката с профил „Математически“ и постигнали много добър и отличен успех на НВО и отличен успех през учебната 2020/2021 година. Волята на дарителя е договорът да се подновява през следващите години. Всичко това показва, че трудът ни е оценен и имаме доверието на троянската общественост.

Интервю на Генадий Маринов

Още за СУ „Св. Климент Охридски“ (Троян):

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |