СУ „Св. Климент Охридски“ – иновативно училище

* Статутът на иновативно училище беше поискан и спечелен чрез
 проект „Дебатът – мост, а не стена“
Отличници
„Св. Климент Охридски“, Троян – гледка към двора с паметника на патрона на училището
ОТ СЛЕДВАЩАТА учебна година СУ „Св. Климент Охридски“ (Троян) ще е със статут на иновативно училище, което го поставя сред още 394 училища в страната. Иновативните училища имат по-голяма свобода при прилагането на нови, съвременни методи на преподаване на учебния материал.

СТАТУТЪТ на иновативно училище беше поискан и спечелен чрез проект „Дебатът – мост, а не стена“. Дебатът е образователна игра, в която двете страни излагат своите тези за решение на зададен проблем и ги защитават. Той има установени правила, гарантиращи равнопоставеност и коректност в комуникацията. Целта е даден въпрос да се разгледа от различни страни и публиката да придобие лична позиция, проследявайки процеса на търсене на истината чрез сблъсък на аргументи. Използването му в учебни часове е възможност за повишаване мотивацията за учене, превръщане на ученика в активен участник, въвеждане на учене чрез преживяване, развиване на толерантност, критичност, ангажираност, инициативност, самостоятелност, комуникативни умения, работа в екип, самооценка, увереност. Членството на училищния клуб „Дебати“ в Асоциация Дебати България е ресурс за осигуряване на обучители и на методическа помощ.

ИНОВАЦИЯТА има тригодишен период и първоначално ще бъде въведена в два випуска – 5. и 8. клас. Първата година ще бъдат използвани часове по български език и литература, история и час на класа. През втората година при 9. клас ще бъдат включени часове по философия и английски език. Дебатите в час ще бъдат два пъти месечно, а темите и регламентът ще бъдат съобразени с възрастта на участниците. Нововъведението цели да се увеличи броят на учениците, които могат да намират предварителна информация по зададена тема, да работят екипно, да говорят уверено и аргументирано пред публика, да слушат активно, да спазват речев етикет в спора, да не прибързват с крайни оценки, да разбират, че коректното общуване е път към другия, истината е сложна, а собственото развитие е труден, но вълнуващ процес.

СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ разчита, че статутът на иновативно училище действително ще му даде повече свобода, а няма да я отнема чрез допълнителен бюрократичен натиск, за да бъде то спокойно и мотивирано в изпълнение на благородните си образователни намерения.

СУ „Св. Климент Охридски“, Троян

Още за СУ "Св. Климент Охридски" (Троян):

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |