Иванка Цекова: Прави се с обич, това е различното при нас

* СУ „Св. Климент Охридски“ – на 35 * Директорката: „Пожелавам си училището ни да продължи да бъде знак за отлично образование, оригиналност и професионализъм. И да помним думите на св. Климент: „Да оставим на земята добра памет!“

Иванка Цекова
 ЧРД! Интервю
С Иванка Цекова, директорката на СУ „Св. Климент Охридски“, разговаряхме дни преди патронния празник на училището 25 ноември, деня на просветителя св. Климент. Но големият повод бе училищният рожден ден и отбелязаната наскоро 35-годишнина – СУ „Св. Климент Охридски“, тогава ЕСПУ „Георги Димитров“, отваря врати през м. септември 1984 г., на следващата година е открит първият компютърен кабинет, след това и закрит плувен басейн, актова зала, физкултурен салон, библиотека, създава се прочутата училищна галерия и т. н. Г-жа Цекова е магистър по психология, работи в „Климента“, както приятелите ласкаво наричат училището, от 20 години, а директорския пост поема на 17 януари 2014 г.

СУ „Св. Климент Охридски“, Троян, 2019 г.
– СУ „Св. Климент Охридски“, най-младото троянско училище и като база, но по-скоро като дух, навърши 35 години. Каква е равносметката за тази вече зряла възраст? 
– В исторически аспект 35 години са само миг, но в живота на едно училище са много. Всяка една година е стъпка нагоре, трупане на опит, справяне с много и различни проблеми, ежедневно отдаване в името на бъдещето. Училището не е само сграда. То е жив организъм. Без учители, ученици  и родителско доверие не може да има дух, да има доверие, да има успехи. Постоянно подобряваме материалната база. Тази година открихме стая за отдих и занимания по интереси за учениците от начален етап, съобразена със съвременното модерно европейско училище. Имаме Wi Fi във всяка точка. По резултати от държавните зрелостни изпити (матурите) и националното външно оценяване ние сме сред най-добрите училища в областта. Наши момчета и момичета печелят призови места в различни конкурси, състезания, олимпиади. Учениците участват в редица занимания по интереси: вокална група, плуване, програмиране за деца и много други. Иновативно училище сме. Иновативните училища имат по-голяма свобода при прилагането на нови, съвременни методи на преподаване на учебния материал. Работим по европейски проекти и национални програми. След няколко дни трима учители по английски език ще летят до Прага за участие в обучителен курс по програма „Еразъм +“.

Момент от строителството
Довършителни работи преди откриването, 1984 г.
– Казват, че сте различното училище. Кое ви прави такова?
– Само преди няколко дни завършиха „Климентовите дни“. Знаете, че това са много инициативи, които дават възможност на учениците да покажат най-доброто от себе си. Връчвайки наградите, гледах колегите, които бяха подготвили, организирали и осъществили събитията. Гледах тези, които бяха в залата.  Осъзнах огромния труд, който дават, за да се случи това. И най-важното, че това не се прави по задължение, а се прави  с обич. Това е различното при нас.

– Не ви е било лесно през тези три десетилетия и половина, минахте през много перипетии – бяхте най-големите, след това пропаднахте много надолу, сега отново сте първи в редица отношения, а неотдавна водихте и спечелихте поредната си тежка битка (за новата хуманитарна паралелка). Явно умеете да се изправяте и да продължавате напред, нали?
– Всеки може да падне. Важното е да стане и да продължи. Ние не бягаме от проблемите, а напротив – изправяме се срещу тях и намираме решения. Битката за хуманитарната паралелка не беше лесна, нито приятна. Времето ще покаже дали си е заслужавало. А математическата паралелка, която съществува от основаването на училището, е нашият запазен знак. „Уменията, които придобих, ми служат вярно всеки ден, както в университета, така и в живота!“, с тези думи една бивша ученичка на математическата паралелка поздрави своето училище. Все по-голям интерес има към професионалната паралелка „Оператор информационно осигуряване“ – обучението в нея дава възможност за придобиване на теоретични знания и практически умения в областта на информационното обслужване. Така ние отговаряме на съвременните изисквания на пазара на труда.

Поглед към централния вход с паметника на патрона св. Климент Охридски
– Какво бихте си пожелали за следващите 35 години?
– Пожелавам на всички колеги здраве. За да продължат да учат децата да летят. Пожелавам по-малко административна бумащина и промяна на стандартите, и повече спокойствие в системата. Пожелавам си да приемаме и развиваме ценностите на европейските измерения в образованието, но да запазим своя облик и характер. Пожелавам си училището ни да продължи да бъде знак за отлично образование, оригиналност и професионализъм. И да помним думите на св. Климент: „Да оставим на земята добра памет!“

Интервю на Генадий Маринов

Още за СУ „Св. Климент Охридски“ (Троян):

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |