Дали не е дошло време да направим така

* „Как бихте постъпили с гражданите, които излизайки от дома си, преминават през училищния двор и изхвърлят торбичката си със смет в… двора? А с жителите на квартала, които разхождат домашните си любимци, за да се изакат точно тук, в училищния двор?!“

Иванка Цекова
Предизвикано

Провокирана от темата за опазване на чистотата в училищния двор и кампанията, подета от учители и ученици, искам да споделя своята позиция.

СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ (Троян) разполага с широко пространство, на което са обособени спортни игрища и зелени части. Смятам, че това пространство е важен училищен ресурс и всички полагаме усилия за неговото поддържане и облагородяване. Потрудихме се и направихме пергола (градински елемент, чието предназначение е да създаде уютна зона за почивка ), възстановихме дворната чешма, направихме информационно табло, поставихме (бетонирахме) нови пейки и кошчета за отпадъци, монтирахме маса за тенис, направихме класна стая на открито, изградихме спирала на билките и алпинеум. Всяка година се грижим за розите и засяваме нови цветя и така възпитаваме екологично учениците. И всичко това със средства по проекти – по Обществения форум и ПУДООС. Тази година спечелихме проект за възстановяване на дворното осветление.

Прекрасната пергола в двора всяка сутрин тъне в боклуци
УЧИЛИЩНИЯТ двор е отворен, защото в него спортуват много ученици, а понякога и възрастни. Споделяме дворното пространство с жителите на квартал „Лъгът“, тъй като кварталът няма обособена паркова зона. Правили сме опит да заключваме дворното пространство и имам горчив опит – няколко скандала с гневни граждани, свикнали да преминават от единия до другия блок през двора и накрая разрязване на оградата.

СЕГА малката врата на двора е отворена. Но се случва нещо потресаващо. Ако имаме възможност да въздействаме на учениците си, то вечер и в съботния и неделния ден нещата не стоят така. Тютюнопушенето в двора, който е прилежаща част на училището, е забранено. Ама това май е бял кахър – пушат ученици, пушат майки.  Всяка вечер има възрастни, купили си алкохол от близкия магазин и (за)седнали да пият на сянка в училищния двор. Правила съм забележки, но вече знам, че не е безопасно. Друга група предпочита по на тихо и се крие във вътрешния двор (повикахме БКС, за да изчистят боклуците им). Има любители на слънчогледови семки. Има родители, които по никакъв начин не реагират на действията на децата си. Още помня реакцията на една баба, когато направих забележка на внучето й, покатерило се на дворната чешма: „Слез, бабче, защото ти се карат“. В момента чешмата е спряна. Тя е с бутон – натискаш и пиеш вода; след неколкократни повреди и смени на бутона една сутрин го намерихме затиснат с бетонно паве.

Предупредителният надпис е красноречив, но не е решение
"Инсталация" от боклуци в битка с боклука в училищния двор
Надписът гласи: "Ние се грижим за цветята и чистотата тук, а вие"
А КАК бихте постъпили с гражданите, които излизайки от дома си, преминават през училищния двор и изхвърлят торбичката си със смет в… двора? А жителите на квартала, които разхождат домашните си любимци, за да се изакат точно тук, в училищния двор?! Свалиха информационните табла на откритата класна стая, преди това счупиха регистрационната табела на училищния автобус. Есента изкъртиха две от бетонираните кошчета за смет. Преди няколко дни бутнаха два елемента от оградата. И всичко това вечер. Няма да коментирам отпадъците, които помощният персонал всяка сутрин почиства. Искам да знаете, че задълженията на тези жени са да почистват училищната сграда.

НЕ Е ЛИ по добре да има място за спорт, отдих и майки със свободно тичащи малки деца?! Трябва ли да назначим въоръжена охрана, която да прави забележка на малки и големи да си поставят отпадъците в кошчетата за смет и да не люпят семки? Българинът ходи по света и се възхищава колко е чисто хубаво и подредено. Когато си дойде, се променя. Липсата на морални ценности, ниската лична култура и неуважението към труда на другите става норма на поведение. Всеки може да прави каквото си иска. Докога?!? Дали не е дошло време да направим така, както е във всяка друга европейска държава – достъпът на външни хора до училището да е ограничен!

Иванка Цекова,
директор на СУ „Св. Климент Охридски“, Троян

Бележка на редакцията
На това трябва да се сложи край

ПРИЕМАМЕ въпроса/вопъла на директорката г-жа Цекова „Дали не е дошло време да направим така, както е във всяка друга европейска държава – достъпът на външни хора до училището да е ограничен!“ за риторичен. Разбира се, че е дошло, и в конкретния случай, и за много други неща. Но да говорим за училищния двор.

РАЗБИРА СЕ, че не е нормално кварталните лели/баби в свободното си време между турския и индийския сериал да окупират и превръщат в клюкарник училищния двор! Разбира се, че не е нормално местните пияндури и други такива по потници и къси гащи да жулят следобедните си бири из училищния двор! Разбира се, че не е нормално пияни/напушени тийнеджъри и подобни от същата таргет група да превръщат в нощно свърталище училищния двор! За мамчетата с детските колички – и на тях мястото им не е в училищния двор!

НА ТОВА трябва да се сложи край, като една от стъпките е тази – достъпът на външни хора да бъде ограничен. Защото училището, включително училищният двор, е на учениците и образованието, така поне е по белия свят, към който (уж) сме се запътили. И защото не е нормално това място да се обръща на квартално бунище. Може би решението няма да е безболезнено, но и училищното ръководство, и Община Троян, която е собственик на училището, носят отговорност и трябва да направят решителната крачка.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |