От понеделник отварят МОЛ-ове и фитнес центрове

* Остава в сила странната и предизвикала немалко шеги мярка сутрин (от 8:30 до 10:30) в хранителните магазини да се допускат „само лицата на видима възраст над 60 години“
Коронавирусът Актуално
С ПОРЕДНА своя заповед от петък, 15 май (РД-01-268/15.05.2020) здравният министър Кирил Ананиев отменя/либерализира някои от противоепидемичните мерки, въведени с разписаните ден по-рано, четвъртък, 14 май, четири министерски заповеди, уреждащи режима на извънредната епидемична обстановка, която трябва да продължи до 14 юни (виж „Извънредното положение свърши, новите мерки – по-крути“ – бел. ред.).

КАКВО е новото в новата министерска заповед?
• Изцяло се отменя едната от споменатите четири четвъртъчни заповеди – РД-01.263/14.05.2020, като някои от залегналите в нея мерки/забрани ги има и в новата заповед, а други са преформулирани. Остава и спорната, странно формулирана, предизвикала и немалко шеги мярка в часовия диапазон от 8:30 ч. до 10:30 ч. сутринта в хранителните магазини да се допускат „само лицата на видима възраст над 60 години“.

• Коригира се в посока облекчаване забраната за работа на търговските центрове от типа МОЛ – МОЛ-овете ще могат да заработят от полунощ (00:00 ч.) на 18 май, понеделник. Обаче и за МОЛ-овете ще е валидна всеобщата забрана за функциониране на закритите помещения на заведенията за хранене и развлечения – ресторанти, заведения за бързо хранене, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито; в споменатите заведения имат право да работят откритите им площи, които са със самостоятелен вход.

• Либерализация е въведена и за фитнес центровете – те също ще могат да отворят от 00:00 ч. в понеделник, 18 май.    

ЗАПОВЕДТА може да бъде обжалвана в едномесечен срок от публикуването й (15 май) в сайта на Министерство на здравеопазването пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс. А областните управители, кметовете и държавните органи са длъжни да оказват пълно съдействие за изпълнението й, като „създават организация за осъществяването на контрол по изпълнението на разпоредените мерки“.

Т21  

Още по темата:

2 коментара:

Unknown каза...

Че в Троян молове и фитнес центрове има ли?

troyan21 каза...

Фитнес центрове има няколко, МОЛ-ове (за жалост или за радост) – не.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |