Желанието за закриване на битака е популистки ход

* Препоръчвам на сегашните управници на Троян да прочетат и по-често да си препрочитат разказа „Печената тиква” на Елин Пелин
 
Битакът – да бъде или да не бъде

Художникът Иван Хаджийски се включи в допитването за/против четвъртъчния троянски битак, обявено от кмета Донка Михайлова в социалната мрежа фейсбук (виж „Битакът – да бъде или да не бъде“ – бел. ред.) Г-жа Михайлова обяви идеята си „да се прекрати организирането на пазара на „промишлени стоки“ (наричан от повечето троянци „битак“); г-н Хаджийски е на противоположното мнение, защитава битака и дава примери за подобни биташки неща в европейските столици Париж и Мадрид. Очаквайте и други мнения по горещата тема. Т21

Иван Хаджийски
Бих определил като естествен за кмета Донка Михайлова популистки ход желанието й за закриването на биташката част на емблематичния четвъртъчен троянски пазар. Цялото й обръщение, запитване (или както искате го назовете) е доказателство, че тя много внимателно е чела и изучила от кора до кора „Наръчник на агитатора” и е усвоила до тънкости методиката на манипулацията на последната вълна комсомолци от ‘89 – перестройчиците. И да не съм голословен:

•  „Търся мнения за предложение до Общинския съвет, което готвя.” (Д. Михайлова)

Сигурно е облажаващо душата, когато симулираш пряка демокрация, но е и рисково действието да придобие оперетно звучене! Как може да търси мнение за нещо, за което вече е взела решение и го е внесла в дневния ред за заседанието на предстоящия Общински съвет и то със удобните за нея некоректно представени цифри за печалба и разходи?

•  „Финансовите приходи от продажбата на този тип стоки за последните години са около 15000 лв. годишно… Членовете на Консултативния съвет на бизнеса подкрепят идеята ми.” (Д. Михайлова)

От какво са приходи обявените 15 000 лв.? Приходи от продажба на услуга? Приходи от нетна печалба? Приходи  от такси за общинското дружество? Приходи от такси директно за община Троян? Кои са участващите в тази групичка, титулувана с помпозното  „Консултативен икономически съвет”, какъв е техният рамков авторитет и какви са аргументите им в подкрепа на кметското желание? Доста веселие ми предизвикаха доводите, с които крепи искането си.

•  „Намаляват както търговците, така и купувачите на този тип стоки. Търговците в голямата си част са от други населени места и изнасят парите на троянци извън общината” (Д. Михайлова)

Как г-жа Михайлова стигна до тази промисъл, че едните и другите намаляват? Има преброители под прикритие ли?

•  „В историята на градовете пазарът е особено място – едно от централните, най- живи и посещавани пространства. Пазарът е пряко свързан с други градски функции и е разположен в централната част на града. Освен място за търговия, пазарът е и място, което социално и икономически свързва града с региона, където присъстват почти всички социални слоеве. Пазарът е част от живота ни в града.”(Д. Михайлова).  

Предлагат се  определени стоки, които не можеш да намериш в градските магазини. Стоката е по-евтина от предлаганата подобна в магазините по главната улица. Както се предлага стоката сега, така се е предлагала и по времето, когато кметът е била чавдарче. И тогава са се изнасяли пари извън Троян и това не е притеснявало хората, с които изповядва еднаква идеология. Тогава, както и сега, изнасянето на капитали извън границите на Троян не е застрашавало градската финансовата стабилност. В 2020 г. такава местна патриотарска самодейност в главата на един кмет е меко казано странно и леко плашещо! След като си е доказала, че намаляването на купувачите и на търговците са в право пропорционална зависимост, то логично двете групи ще изчезнат от само себе си и не е нужно да се забраняват. Ще е по-полезно г-жа Михайлова да насочи този управленски радикализъм в други области на поверената й от избирателите община.

•  „Част от търговците конкурират нелоялно местната търговия, тъй като често продават в нарушение на финансовата дисциплина” (Д. Михайлова)

Не е луд който яде баницата, а който му позволява. За нарушителите на финансовата дисциплина има финансови контролни органи. Трябва само да накара органите да заработят ефективно. Но това, както знаят всички, не е най-силната й страна. Пазарните търговци за няколко часа в четвъртък нямат време да поставят на колене местната търговия. Припомням й, че конкуренцията е в основата на свободната търговия и нарушаването на този принцип мирише на комунизъм.

•  „Предлагат се стари вещи със съмнителен произход и ниско качество” (Д.Михайлова)

Гледка от „Пазара на бълхите” („Marche aux Puces”) в Париж
Стока със съмнителен произход и ниско качество се предлага и в половината официални магазини по търговската улица, но тях не е хукнала да ги затваря. И нека си припомни, че при свободния пазар търсенето определя предлагането. Никой не кара някой насила да купува нещо. Нека не изпраща съзнанието си във времена, които отдавна социално са отречени.

•  „Тази част от пазара създава големи затруднения в организацията на движението и носи риск за ПТП-та.” (Д. Михайлова)

Отново стигаме до баницата и до нещо, което знаем, че не й е силна страна. При кметуването на г-н Акимов със свое Решение №430/25.02.2010 г. Общинският съвет - Троян решава пазарът (Битакът) на промишлени стоки да бъде изместен по уличката, започваща от ул. „Опълченска“ (до животинския пазар) и продължаваща към жп гарата, заради големи затруднения в организацията на движението и риска от ПТП-та. Решението към този момент е в сила. Нужно е само да се контролира изпълнението му

•  „Това решение е прието нееднозначно от гражданите”(Д. Михайлова)

Ако нееднозначността е причина за забрана, не забелязвам сегашното предложение  да се приема еднозначно? Троянци не заслужават такава художествена самодейност и евтин патриотарски популизъм от кмета. Светвам г-жа Михайлова да насочи управленския си ентусиазъм в друга посока, защото много батаци за оправяне има в общината!

•  „Да продължи да се развива фермерският пазар, с който да се осигури възможност на хората, които традиционно отглеждат зеленчуци, плодове, разсад, пчелен мед и др. да продават произведеното (…) Да се създадат условия за продажба на произведения на местните занаятчии с цел подкрепа за развитие на занаятите, особено в периода след кризата?” „Намираме, че пазарът следва да се развива постоянно, в съответствие с общата визия за развитие на Троян като център с висока култура на търговия и туризъм.” (Д. Михайлова)

Кметът иска да се изгонят китайските стоки и да освободи място за занаятчийски предмети. Занаятчиите и сега са на пазара и ако не са, то е техен избор. Ако се изгонят едните, другите няма да станат повече. Ако градоначалникът иска да обособи  занаятчийско пространство с висока култура на търговията, да довърши идеята, като започне реализирането на идеята за „Улица на занаятите” в пространството зад музея и в посока на заведението „Riverside“ .

Кметът иска да остане само фермерски пазар (каквото и да значи това), защото така е по-културно и европейски. И сега ги има такива продавачи, и повечето не са от троянските села, а количеството им не може да запълни всички налични сергии, и са всичко друго, но не и фермери. Фермерството го затри  нейната  партия, и така го затри, че се съмнявам да се възстанови в обозримо бъдеще.

Гледка от битака „Ел Растро” („El Rastro”) в Мадрид
По какви правила ще се разреши на нетроянеца, който продава краставици и домати, а ще забрани на нетроянеца, който продава гумени галоши? Вместо да забранява, нека обособи едно пространство, където който иска да може да продава старите си мебели, покъщнина, дрехи или предмети, които не са му нужни – както е на други пазари в Европа. Парижани по-малко културни ли са от троянци, та кметът им още не е забранил „Marche aux Puces”, което буквално се превежда като  „Пазар на бълхите“. Там има около 3000 сергии, където може да си купите стари копчета, чайници, ретро и модерни дрехи, мебели... Мадридчани по-малко културни ли са от троянци, за да не е забранен още пазара „Ел Растро” („El Rastro”), където ще намерите много изключително правдоподобни фалшификати, псевдо дизайнерските аксесоари и облекла и всякакви китайски стоки. И както казва героят на Георги Русев от един филм: „За кучета и котки може, а за прасета не може! Айде де-е-е-е!”

Накрая препоръчвам на сегашните управници на Троян да прочетат и по-често да си препрочитат разказа „Печената тиква” на Елин Пелин. Ще завърша с гласове от „фейса”:

• „Естествено че трябва да (го) бъде пазарът. Това малоумно предложение дори и да бъде прието, ще е за кратко. Миналата година Общината се опита във вторник да има само фермерски пазар - неуспешен опит. Така ще е и сега. Това ще доведе до закриване на Пазара - традицията на троянци или както го наричат Околийски празник”

• „Какво ви пречи пазарът?! На едно място са събрани много неща, няма нужда да обикаляш  из целия град, търсейки нещо! И е един ден в седмицата!”

• „Освен това кметът пита с допитване в личния си профил във фейсбук, в който могат да коментират само нейни приятели. Това не е допитване до народа, а манипулация.” 

15 май 2020 г.
Иван Хаджийски

Още по темата:

10 коментара:

Unknown каза...

Много ми става приятно когато прочета нещо смислено, аргументирано, кодкрепено със сатира,добита информация и липса на его. Това ме кара да мисля, че в Троян освен 50 годишните мамини синчета, мангалите, злите и прости пенсионери, гювечарите без пол и възраст и аморфната младеж са остана ли и други.....

Unknown каза...

Закривай

Unknown каза...

вместо пазара по добре е да се закрие сдружението на бившите комсомолски секретари

Unknown каза...

Поздравления за позицията, г-н Хаджийски! Възрастните хора около мен са със социална или минимална пенсия и единственото място, от което все още могат да си купят чифт гумени ботуши или галоши, е битака в четвъртък. Изключително високите цени в магазините (странни за град от мащабите на Троян), отдавна са непосилни за мизерните им доходи. Оставете пазара на мира - нелоялна е не неговата конкуренция, а ценообразуването в троянската местна търговия.

Дон Педро каза...

Не съм сигурен дали четирите поста са от един човек, но за първият определено има нужда от специализирана помощ! Или ако му е оказана такава, да не забравя да си пие хапчетата!

r3d33ms каза...

След като 2-рия постнал пише "Закривай",а ти не си сигурен - дано ти получаваш специализирана помощ,или поне да си се сетил за АпЧитата ...

mibo7ood каза...

Аз съм един от търговците на битака и от 20 години продавам там габровски обувки от естествена кожа и мога да уверя госпожа кметицата, че са Висококачествени а не както ни оплюва тя, че са със съмнително качество. Битакът беше целенасочено затикан в трета глуха, помните какъв голям пазар беше долу на булеварда. И как кметицата разбра, че имало не лоялна конкуренция, ясновидка ли е или някой и шушне на ухото това, под шушне знаете какво се разбира..... Има още много неща за изясняване....

mibo7ood каза...

За да разрушиш нещо създавано с години не е нужно много акъл, понякога драсването на една клечка е достатъчно/един подпис/

mibo7ood каза...

Допитването дали да има битак или не трябва да се прави от реалните клиенти, които го посещават много от тях възрастни хора, които дори не знаят какво е Интернет и нямат смартфон. Но е по-удобно да се допитват троловете пишещи постове срещу 1 лев. На пост

mibo7ood каза...

Финансовите приходи за града от битака били малки..... Когато някой не осъзнава социалната необходимост от пазар/битака и иска да печели пари от него едва ли мястото му е в управлението на града..

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |