Ход срещу циганията и простотията

* Но не съм оптимист, защото всички ние сме станали четвъртъчни хора

Генадий Маринов
Битакът – да бъде или да не бъде

МНОГО пъти съм си казвал мнението за четвъртъчния троянски битак – Околийския празник, както ласкаво-иронично го титулуват троянци. За онова троянско нещо с китайските джунджурии и всякакви други ментета, което буквално блокира градчето ни всеки четвъртък години наред и е тържество на циганията (в преносен план) и простотията. Ще бъда кратък – смятам, че това нещо е някакъв комсоц атавизъм, родил се във времената, когато по магазините нямаше нищо, да запълни вакуума; и немаловажното – носещо тогава в себе си някаква скрита дисидентска реакция, съпротива на троянци срещу официозното, срещу властта.

ДНЕС е нелепа отживелица, това е сумарната ми оценка за троянския четвъртъчен битак. Затова смятам, че ходът на кмета Михайлова за закриването му е добър, нещо повече – това е цивилизационен ход, ход срещу циганията и простотията, ход към нормалността (виж „Битакът – да бъде или да не бъде“). Приятелят ми художникът Хаджийски го смята за популистки (виж „Желанието за закриване на битака е популистки ход“), да приемем, че е така – но ако популистките ходове водят към добри неща, нека ги има и да са повече.

НО НЕ СЪМ оптимист. Дори кметът да продължи да стои твърдо зад предложението си за закриване. Защото, дано не съм прав, всички ние сме станали четвъртъчни хора, затънали сме в циганията и простотията (си), тя е вътре в нас, искаме си я и си я обичаме, кефим й се. И ще си я браним, даже все по-непоколебимо. Пак ще се върна към казаното от художника Хаджийски – той дава „убедителен“ пример с битаците в Париж и Мадрид; отговорът ми – цигания и простотия има навсякъде, даже в прочутите европейски столици, а в последните години още повече, но май е по-добре да гледаме към Лувъра и Прадо, а не към битаците на Париж и Мадрид.

17 май 2020 г.
Генадий Маринов

Още мнения от допитването за битака

А на битака има стоки, които не можеш никъде да ги намериш – кинкалерия например, битакът е много евтин, анцузи, хавлиени стоки, наполовина по-евтини от магазините на Главната. Тука не пречат на никого, не са на шосето, стига иновиране.
Марин Миревски

Аз също подкрепям идеята за фермерски пазар. Причината да не ходя досега там беше изцяло заради битака. А иначе най-обичам да купувам наистина еко продукти от бабките и дядовците.
Бианка Павлова

Отживелица или не, навсякъде има такъв вид пазар (макар и не всяка седмица). Справка – Пазара на бълхите в Германия
Светослав Дочков

Подкрепям предложението (за закриване)! Дори има нужда т. нар Фермерски пазар да е поне два дни в седмицата, за да е още по-посещаем от стари и млади (но това зависи от таксите и търговците, разбира се). Аргументите против битака са достатъчни, а и тези стоки могат да се закупят от Троян от магазините ни. Фермерски пазар с родна стока е нужен – с търговци от Троян и производители от региона, ако не се лъжа пазарът в Априлци от доста време вече работи на този принцип.
Камелия Браилска

В Троян да няма битак ще е антисоциално решение. Ще лишите по-бедните граждани от възможността да си купят нещо по-евтино... И това да се прави точно сега, когато мнозина обедняха, е още по-глупаво.
Христо Ст. Попов

Който иска да прави битак, разпродажба и т. н., да го прави в двора си, в гаража, като предварително го обяви... Виждал съм и съм купувал вещи от Швейцария и Нидерландия, там не е обложено с такси (когато е частно) и е само от жители на селището, децата, които продават, се радват най-много при сделка. Цените са ниски.
Добромир Дишев

Защо трябва да се нарушава една традиция. Приходите на Общината ще са по-малко, а и кой ще ходи само на фермерски пазар. Пазар е за това – кой каквото иска. А местните магазинчета да намалят цените, не да продават със 100%, а понякога и с 200% надценка. Не одобрявам идеята за закриване.
Милко Минков

Мисля, че времето на битаците отдавна отмина. Все по-малко хора посещават битаците. 100% за закриването.
Милена Илиева

Аз съм за затваряне. Първо, пречи на движението. Второ, парите изтичат извън града. Троянците, които продават, да си наемат магазини. Мит е, че на битака цените са по-ниски, защото не плащали наем. Плащат транспорт и такса място. Да не говорим, че касови бележки не се издават, та да имат претенция за плащане на данъци.
Пламен Василевски

Изключително щастлива съм, че желанието ми фермерският пазар да стане постоянен - четвъртъчен, се обмисля от Донка Михайлова. Още когато говорихме по темата, предложих дори да не е чисто фермерски, а да се включат и занаятчии. Нещата се променят. Много троянци си закупуват и керамика и други крафт изделия. Пък и има толкова много занаяти!
Иванка Църова

На кого пречи една традиция, а ако местният бизнес предлага качество и цена, защо да се страхува от пазара?
Янко Грънчаров

На пазара кое е евтино? Извинете ме. Не хейтя, питам, защото и аз съм ходила и всичко извън земеделието е скъпо, опипвано и прашасало едва ли не. А и такива неща ги има в продавалници на безценица
Мая Иванова

Не живея в Троян, но съм троянка и подкрепям идеята за закриване на битака. Стига с тия боклуци, нека се видят хората, които произвеждат. Считам, че това е и уважение към техния труд. Поздравления за идеята.
Ружка Ковачева

Лично мнение, мразя грозните гледки. Но пазарът е необходим, там възрастните се срещат и проверяват кои от тях все още са живи. Като човек на компромисите моето предложение е пазарът в четвъртък да остане само фермерски, на обособеното в момента място, а битакът да се провежда на същото място, примерно в неделя, поне два пъти в месеца. В четвъртък възрастните ще имат своите срещи, а в неделя, който е изключително ненатоварен ден, тези, които имат желание, ще пазаруват от битака. Неделният ден ще получи нов живец и всички ще са доволни.
Мариан Радев

Битака е напълно ненужен. Има смисъл да отидеш на пазар и да си купиш селскостопанска продукция. Но това да затворят улица и на нея да ти продават всякакви китайски боклуци и нечии използвани вещи...
Иван Спахийски

Още по темата:

6 коментара:

Unknown каза...

Точно сега на възрастните битак не им трябва ако искат да се броят, иначе който е расъл в кочина си харесва миризмата на л....

ИСТИНАТА каза...

А каруците кога?

Unknown каза...

Хах, че то без цигания и простотия и Троян ще изчезне?!

Дедо Спас каза...

В цял свят има битаци - "fleet market", в Берн е точно срещу сградата на парламента. И на много места тоя същия битак е туристическа атракция. Като не става там и пречи на движението - тихи улици бол. А знаете ли колко троянци си изкарват хляба с продажби по околните пазари, и внасят пари в бюджета? Реално всички разходи за данъци и осигуровки отиват в Държавния бюджет и после се "преразпределят" по общините. Таксите за място на местния пазар остават в общината. Дона стана и тя голям гербераст, усвоява пари на поразия и предлага нещо за отвличане на вниманието. Защо се опразни малкия пазар? Защо занаятчиите не искат да продават на битака? Защо на "улицата на занаятите" няма магазин на занаятчия? И от кога 15 000 лева не са пари за умираща община? Е, не са по програми и няма комисионни, но са си пари...

mibo7ood каза...

Преди време една баба минавайки през битака възкликна,, ама то това тука е като МОЛ на Открито. И беше дяволски права.

mibo7ood каза...

Само продавач на битака може да ви каже колко много туристи минават лятно време през битака, това е любимото им място или пък Троян няма нужда от туристи, ако няма тогава закрийте и битака и изгонете и туристите, някои само това могат явно..

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |