Община Троян – най-прозрачна сред институциите в Ловешка област

* Според проучването на ПДИ институциите в Ловешка област се изкачват нагоре в общия рейтинг, общините – по-прозрачни от структурите на централната власт

Даниела Балабанова
 Отличници

НАЙ-ПРОЗРАЧНА сред институциите в Ловешка област за поредна година остава Община Троян, въпреки че пада една позиция надолу и заема 12-то място сред 562 институции. Това сочат резултатите от традиционното годишно проучване на Програма „Достъп до информация” (ПДИ), чрез оценяване на интернет страниците и подаване на електронни заявления до административните структури в системата на изпълнителната власт. В периода 10 февруари – 15 април ПДИ прегледа и оцени интернет страниците на 562 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт. Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

СПОРЕД проучването институциите в Ловешка област се изкачват нагоре в общия рейтинг, като прави впечатление, че общините са по-прозрачни от структурите на централната власт. Според сравнителния рейтинг Общините Тетевен и Угърчин са се изкачили съответно с 11 и 15 места и заемат 26-то място в националната класация. След това е Община Ловеч, която е на 30-то място, след като е дръпнала нагоре с 81 позиции. Малко след нея е Община Ябланица – на 32 място, като е минала с 35 позиции напред. Община Луковит се е изкачила с 69 позиции и заема 46-то място в класацията. На 48 -мо място са Областна дирекция „Земеделие” - Ловеч, Регионалната здравна инспекция - Ловеч и Община Априлци, които значително са подобрили прозрачността си на годишна база и са се изкачили съответно с 117, 108 и 171 позиции. Регионалната дирекция по горите в Ловеч е минала 155 позиции напред и заема 50-то място в сравнителния рейтинг. Община Летница е на последно място по прозрачност сред общините, но е подобрила позицията си със 104 места. Областна администрация - Ловеч и Регионалното управление на образованието бележат скок със 117 позиции и заемат съответно – 55-то и 65-то място. Най-ниско ниво на прозрачност има Областната дирекция на вътрешните работи, която, въпреки че е 145 позиции нагоре, заема 85-та позиция.

Даниела Балабанова,
координатор на ПДИ за Ловешка област

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |