Ловчалиите Данчо Заверджиев и Павлин Иванов с награди на ПДИ

* Ловешкият градоначалник и председателят на Общинския съвет в Ловеч – с номинации за антинаградата „Вързан ключ”
У комшиите
Наградените - Павлин Иванов (вляво) и Данчо Заверджиев
АБСОЛЮТЕН рекордьор беше Ловеч - с 4 номинации и две грамоти - на церемонията на Програма Достъп до Информация (ПДИ) по връчването на годишните награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам – 28 септември. Церемонията се състоя на същия ден в БТА – София. За гражданин, който най-активно е използвал правото си на информация, бе отличен Данчо Заверджиев (за втори път), а за активна журналистика Павлин Иванов (сайтът „Ловеч днес”). Журито трябваше да избере победителите от 39 получени номинации.

ДАНЧО ЗАВЕРДЖИЕВ  бе отличен с почетна грамота за упорито и постоянно използване на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) в обществена полза. Той е завел 5 дела срещу откази за предоставяне на информация от страна на кмета на Община Ловеч. От тях 3 са спечелени, а други 2 предстои да бъдат разгледани. Заверджиев е завел и още две дела срещу решения за отказ по достъп до обществена информация срещу областния управител на Ловеч, които предстои да бъдат разгледани от съда. След използването на ЗДОИ се стигна до отмяната на решението на Общински съвет Ловеч за такса битови отпадъци за 2012 г. Другите наградени в тази категория са Георги Сербезов от Пловдив (с голямата награда „Златен ключ”) и Иван Сапунджиев от Кюстендил (почетна грамота).

Павлин Иванов и Данчо Заверджиев с Цветан Тодоров
Статуетките "Вързан ключ", "Катинар" и "Златен ключ"
ПАВЛИН ИВАНОВ бе отличен за активна позиция по обществени теми, свързани с работата на общината, общинските дружества и Общинския съвет. С помощта на ЗДОИ Павлин е провел  журналистически разследвания за размера на възнагражденията, получени от общински служители по европейски проекти и за какво се изразходват средствата в бюджетите на общинските предприятия. С помощта на ПДИ той заведе две съдебни дела срещу откази да му се предостави информация. Останалите отличени в тази категория са Доротея Дачкова от в. „Сега” (Златен ключ) и Константин Караджов от БиТиВи  (почетна грамота).

ДРУГИТЕ ДВЕ ловешки номинации бяха за антинаградата на ПДИ „Вързан ключ” - на кмета на Ловеч (Минчо Казанджиев) и на председателя на Общинския съвет в Ловеч (Тихол Тихолов), но те „загубиха“ в конкуренцията със Столична община. На Министерския съвет пък бе връчена другата антинаграда - „Катинар”. Останалите номинирани и отличени могат да се видят на сайта на ПДИ (www.aip-bg.org). Като цяло наградите и антинаградите отразяват, както се изрази изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева – „духа на годината на нашето недоволство“ (ръководител на правния екип на ПДИ е топ адвокатът и добър приятел на Т21 Александър Кашъмов - бил. ред.).

Цветан Тодоров,
координатор на ПДИ за Ловешка област

13 коментара:

Анонимен каза...

Този сайт с всеки изминал ден става все по-странен. Първо започна да хвали БСП с поддръжниците им ДПС и Атака. Сега пък публикува световно неизвестни награди давани от световно неизвестно НПО, създадено с единствена цел източване на пари по европроекти. Странна работа.

Анонимен каза...

Не го чети бе 1-ви този "странен" сайт. На мен пък ми беше интересно, защото познавам споменатите хора...

Анонимен каза...

Когато си тъп обикновено е задълго.Казвам го на 1ви.

Анонимен каза...

Поздрави на Данчо и Павлин!
*
1-вия, стани от морковите и седни на зелето....
Ако си жена - обяснимо е
Но, ако си мъж - очевидно и при мъжете мозъка отказва да работи при оргазъм заради изключване на латералния орбитофронтален кортекс… /сорри, д-ре ТФ/ :)
Така, че... и в двата случая - ставай от морковите, за да не ти е странно.

Анонимен каза...

В Ловеч казват че Заверджиев си изкарва прехраната само с такава дейност, защото е "бизнесмен на хранилка", а Иванов трябвало да подари наградата на жена си,която работи в съда. Сайта му е под всяка критика по отношение на езикова грамотност.

Анонимен каза...

Сайтът...

Анонимен каза...

5-ти, не е проблем че си тъпа клюкарка. Проблем е, че изобщо си тъп/а и няма как да ти вдене мозъчето, че Заверджиев не само няма как да изкарва пари от тази си обществена дейност, но и доста време и собствени средства му коства.
Колкото до сайта на г-н Иванов - Троян само в мечтите си може да се надява на такъв. Така, че "гроздето е кисело" май, а?
За разлика от Троян, в Ловеч новините не идват един път в седмицата, а ежедневно.

Анонимен каза...

Добре,че поне в Ловеч има хора като тези, които питат и доказват,че трябва властите да им отговарят. В Троян няма такива хора, потънали са в дълбок сън, пардон страх. Някакви измислени селски празници като тоя на сливата олицетворяват самочувствието ни. А иначе ако сега преминеш през града, ще си като във филм на ужасите, няма жив човек!

Анонимен каза...

ИПеевски - 7ми, сайтЪТ на Иванов е аджамийски и на малкото пръстче на троян21 не може да стъпи. Ти се мъчиш да го помпиш там с тъпите си коментари но не би. В ловечтодей един си пише с различни имена и "добрите" и "лошите" коментари уж пунтира критика и диалог. Слаб е сайтЪТ.Слаб.

Анонимен каза...

9-ти, нали ти написах че си тъп/а. какво искаш да доказваш повече? Какъв ИПеевски какви 5 лева бе, "колумбе" смешен?

Анонимен каза...

на този Павлин Иванов цял Ловеч знае как жена му стана прокурор/определено не с главата си/,при положение че преди време и двамата ги разследваха за източване на пари чрез пирамидални схеми

Анонимен каза...

Павлин и Данчо са две добре платени корнелки. За някого могат да бъдат досадни, но така им е поръчано. Дайте им още грамоти.

Анонимен каза...

Генади, пак не отговаряш: На кои троянски проекти фирмата на Нанков и Елка изконсултира парите? Попитай. Или те е страх? Не бъди като Павлето и Заверата.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |