Ресторантите отварят от 1 юни, не важи за дискотеки и нощни барове

* От 1 юни са разрешени и извънкласните занимания – занимални, клубове, детски центрове и други подобни
Коронавирусът Актуално
С НОВАТА си заповед от днес, 26 май – РД-01-277/26.05.2020, здравният министър Кирил Ананиев разпореди поредната либерализация на антикоронавирусните мерки в режима на извънредната епидемична обстановка, въведена в цялата страна с решение на Министерския съвет от 14 май със срок до 14 юни.

ОСНОВНАТА промяна е, че от 1 юни се разрешават за посещения закритите площи на „ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе сладкарници, развлекателни, центрове, детски и спортни съоръжения на закрито, в това число тези в търговските цетрове тип МОЛ, барове“; забраната остава за дискотеки и нощни барове. Иначе казано – въпросните заведения за хранене и развлечения (без дискотеките и нощните барове), които до този момент можеха да функционират само в откритите си търговски площи (градини, тераси и подобни), вече ще могат да работят в нормалния си режим.

ДРУГАТА важна либерализация, разпоредена с настоящата министерска заповед – от 1 юни се разрешават всички извънкласни занимания, в това число на „занимални, клубове, детски центрове и други“. А от 26 май отварят театри, концертни зали и сцени на закрито, като позволеният капацитет е до 30%; както и залите на читалища, детски комплекси, културни домове и младежки центрове, училищни салони и зали, частни зали, военни клубове и др. при максимален капацитет според квадратурата на помещенията.

ЗАПОВЕДТА подлежи да обжалване в едномесечен срок от публикуването й на интернет страницата на Министерство на здравеопазването, т. е. от 26 май, пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодукс. А областните управители, кметовете и държавните органи са длъжни да оказват пълно съдействие, като „създават организация за осъществяването на контрол по изпълнение на разпоредените мерки“

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |