Още за мерките и за малките камъчета, които обръщат колата

* Троянката Цвети Радулова сигнализира за неуредици при тестването за Covid 19 и постави въпроси * Кметът Михайлова: „Свикнах хората да очакват отговори от мен, защото знам, че няма от кой друг
да бъдат чути“
Коронавирусът

ТЕМАТА за коронавируса ни залива отвсякъде, което е обяснимо – хора се разболяват и умират (и от Covid 19, както от много други болести). Категорично съм срещу преекспонирането на проблема, то (преекспонирането) ражда излишен/ допълнителен страх, който не лекува, а точно обратното – доразболява, и сее хаос. Смятам, че към коронавируса трябва да се подхожда по-сдържано и рационално. Но неразбориите и бъркотиите, нагнетяващи излишни емоции и дозасилващи страха, са факт – по света и (още повече) у нас, на местно троянско равнище също. И не бива да се премълчават, и те, и другите, успешните и адекватни мерки в схватката с короната.

***

Фургонът вече е на удобно място за пациентите – до паркинга пред болницата

НАСКОРО съобщихме за осигурен от троянски бизнесмен фургон на общинската ни болница МБАЛ - Троян с цел изнасяне на пробонабирането (вземането на пробите за теста за Covid 19) извън болничното заведение (виж „Мондешки помага на МБАЛ - Троян“ – бел. ред.). „Така ще можем да изнесем тази дейност извън болницата, което е добре – досега хората се тъпчеха вътре, вчера например имаше над 60 човека, и това допълнително увеличаваше риска от зараза“, коментира тогава (10 ноември) и. д. управителят д-р Мишо Василев.

НО СЕ ОКАЗА, че само доброто намерение не стига. Сигнализира потърпевшата троянка Цвети Радулова – социален педагог и психолог, приемен родител, и отвори болезнена дискусия. Ето извадка от написаното от нея в страницата й във фейсбук (18 ноември):

Цвети Радулова
„Етапите на днешното ми „приключение“ (вземането на проба в новия фургон – бел. ред.):

• Отиваме в микробиологията, като преди това сме влезли през един от входовете (сам решаваш от къде да влезеш), слезли сме етаж по-надолу и чакаме. Казваме за какво сме там, настава хаос, издават ни бележчици и ни изпращат на регистратура, за да платим. Излишно е да казвам как те гледат останалите – все едно на лицето ти с големи букви пише „убиец“ или „прокажен“! Рязко всички се отдръпват встрани.

• Изкачваш се етаж по-нагоре. Сам избираш откъде да минеш. Разминаваме се с лекари и пациенти. Плащаме на регистратура и излизаме от болницата, за да стигнем до фургона, в който се правят изследванията.

• Фургонът е позициониран до стълбите, които водят към входа за пациентите на хемодиализа... Навалица, студ и за да е пълно изживяването - дъжд. Група тревожни хора, естествено. Чакаш ред за изследване, виждаш реакциите на хората, които получават положителни резултати – тръгват си паникьосани и още по-тревожни. Идва ти редът, изследват те, пак чакаш, за да си получиш резултатите. Възхищавам се на лаборантите! Мили и любезни, въпреки всичко.

И през цялото това лутане, в главата ми се раждаха един след друг въпроси... Нормално ли е потенциално болен човек да обикаля из цялата болница?! Нормално ли е да те посрещат без маска и чак след като кажеш за какво си, да си слагат маска? Нормално ли е да задаваш въпроси, а да ти се дават объркващи отговори? Нормално ли е да отида и да платя на място, на което плащат и хора, които са за съвсем други неща? Нормално ли е този фургон да е на място, на което има хора от високорискова група (на хемодиализа)? Нормално ли е хора с кашлица, температура и неразположения да чакат на дъжда и в студа?! Кой ще е виновен, ако някой от персонала на тази болница се зарази – пациентът, който трябва да мине оттам, или служителите, които са без маски?! Толкова ли е трудно да отидеш до фургона и да заплатиш на място – без да се притесняваш, че би могъл да разнесеш зараза, без да се налага да се разминаваш със здрави възрастни или малки деца, без да се разминаваш с медицински персонал...“.
ИЗВОДЪТ на г-жа Радулова:
„Едва ли ще получа отговори на тези мои въпроси... Липсата на организация е потресаваща. „Малките камъчета обръщат колата“, ми каза един лекар днес. И е болезнено прав! Ние сме малките камъчета. Всеки един от нас... Със своите действия или бездействия предопределяме стабилността на колата. Всъщност тя е обърната и все по-дълбоко затъва...“. Текстът завършваше с риторично питане към кмета на Троян Донка Михайлова: „Смятате ли, че всичко това е нормално?!“.

ПОСЛЕДВА отговор на кмета Михайлова:

Донка Михайлова
„Разбирам тревогата Ви. Както и това, че към Общината се отправят въпроси, които не са в правомощията й да решава. Свикнах хората да очакват отговори от мен, защото знам, че няма от кой друг да бъдат чути. Поемам ангажимент да поставя въпросите Ви и пред ръководството на болницата, и пред Временния оперативен щаб за по-добри решения“. И продължението му: „Имах разговори преди обяд с д-р Петьо Маринов, който в момента временно замества управителя на МБАЛ, и д-р Теодора Вълковска - управител на Медицинския център, който всъщност организира вземането на пробите. В момента създават организация за промяна на работата по вземането на проби с оглед ограничаване на контактите на болни и здрави пациенти“.
А СЛЕД ТОВА и решението. Цитираме пак Цвети Радулова:
„Преди няколко дни бях безкрайно възмутена, зададох въпроси, получих обещание, че ще бъдат насочени към хората отговарящи за случващото се. Към днешна дата (20 ноември) фургонът, в който се извършва пробонабирането, е преместен. Намира се до паркинга за линейките на Спешна помощ. Т. е, съвсем близо до входа на болницата и до паркинга, на който пациентите биха могли да изчакват резултатите в автомобилите си. Заплащането се извършва отново на регистратурата, но е доста по-безопасно за всички. При добра дезинфекция едва ли би имало проблем. Аз лично съм доволна и благодарна за това, че бяха предприети адекватни и своевременни действия!“.

***

В КОМЕНТАРИТЕ под „проблемния“ пост на г-жа Радулова се казаха и други неща, заслужаващи внимание. Например:

• „При нас в Италия пробата се взима, като само отвориш прозореца на колата - нямаш право да слезеш, за да не застрашиш здравето на околните. За резултата ти съобщават по телефон и по-късно ти го изпращат по електронната поща. Виждам, че в България – неизвестно защо - тестът се заплаща. Но не е редно хората да чакат по опашки, заплащането може да стане и по банков път.“ Ивана Сарнева

• „Не е нормално да се чака, да се плаща преди и след. Не е нормално едните да се самокарантинират за 7 дни, други за 10, а трети за 14 „по желание“. Според мен хората не спазват правилата поради невъзможността да си направят тези скъпи тестове и да са сигурни, че са болни. Ако тестовете са безплатни, не смятам, че на някого би му пречило да ползва 10 дни болнични.“
Теодора Нанкова

• „В Белодробната болница също болни хора чакат на студа, просто е ужас, всички опаковани, пък голям страх от хората с маски.“ Цонка Генева

• „В петък (13 ноември) реших да отида да си направя бърз тест, същата работа – влизаш в болницата през общия вход да платиш. Чакахме час и половина на студа да ни вземат пробите и да излязат резултатите. След отрицателен тест се прибрах болна (от настинка).“ Боряна Петрова

• „Аз след всичко си направих кръвен количествен за антитела, дава точна стойност и цената мисля, че е приемлива, не чакаш на опашки, резултата си го получаваш по интернет. Някак повече вярвам на цифри, а не на „+“ и „–“.“ Петя Терзиева

***

РАЗБИРА СЕ, въпросите са още много. За заплащането, технологията на тестването, видовете тестове, надеждността им, отговорността и съпричастността, разбира се за лечението… Но не бива да забравяме, че отговорите са трудни, и трябва да се вслушваме в знаещите, в експертността.

Генадий Маринов 

Начало

Още по темата за коронавируса:

1 Коментара:

Z@Q каза...

Да си правите тестове хей така, за кеф или просто да слугувате на болните си мозъци(в болница се ходи, само на профилактични прегледи или когато сте болни) , то бъдете сигурни, че болничното заведение, което трябва да посетите е съвсем друго!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |