Заповедта за маските на открито излезе, по-мека е от очакваното

* Важи само за „открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м“

министър Константин Ангелов

Коронавирусът

АНОНСИРАНОТО в Ловеч от здравния министър проф. д-р Константин Ангелов решение за сериозно втърдяване на мерките за носене на защитни маски, вече е нормативен факт – с публикуваната късно тази вечер в официалния сайт на здравното ведомство министерската заповед РД-01-609/21.10.2020. Влизаща в сила от 22 октомври и със срок на действие до 30 ноември.

На открито

ПРОМЯНАТА, касаеща носенето на защитни маски (или други защитни средства) на открити места, е разписана в т. 8 на заповедта, гласяща следното: „Всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. кърпа, шал, шлем и др.), които се използват съгласно препоръките“. 

Факсимиле на заповедта

ПРАВИ впечатление, че мерките са много по-меки и приемливи от първоначалната заявка на министъра (виж „Историческото ловешко решение на министъра Ангелов“ – бел. ред.). За което със сигурност роля има изразеното днес и обилно тиражирано от централните медии становище на премиера Бойко Борисов: „Трябва (в заповедта) много точно да се опише, много точно да се обясни, че когато човек си върви сам по улицата, когато си кара колелото, когато е в парка, когато е на открито и няма струпване на хора, не е необходимо да носи маска – ако иска по негово желание, да носи, но ние не го задължаваме. Там където има струпване на хора, ще изискваме да се носи маска“.

На закрито

ОБЩЕСТВЕНИТЕ места на закрито, на които всички задължително трябва да са с маски, са посочени в т. 7 на новата заповед – „транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.“.

Изключенията

ИЗКЛЮЧЕНИЯ за носенето на маски на закрити и открити обществени места се допускат за следните категории лица, уточнени в т. 9: а) клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; б) спортуващите на открито и закрито за времето на физическата дейност; в) участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници; г) участниците (водещи  и  гости) в  телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници; д) децата до 6-годишна възраст.

Дискотеките и баровете?

ПРАВИ впечатление, че в заповедта не се казва нищо за дискотеките и нощните заведения/барове, които бяха обект на специално внимание в досегашната антикоронавирусна нормативна уредба. Дали този път те са включени по подразбиране сред „питейните завения“ или пък заради силното си лоби и определени интереси тях заповед не ги лови; кой да ти каже?!  

Т21


Още по темата за коронавируса:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |