Връщат маските навсякъде на закрито

* Затягането на мерките влиза в сила от 00:00 ч. на 23 юни и е след сериозен анализ, обяви на брифинг здравният министър Ананиев; в заведения за хранене и пиене – може без маски * Доц. Кунчев от НОЩ: „Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората“ * Новите мерки – валидни до 30 юни
Коронавирусът Актуализиран
Министър Кирил Ананиев, момент от брифинга на 22 юни 2020 г.
ОТ 00:00 Ч. НА 23 ЮНИ отново се затягат мерките срещу коронавируса. Това бе обявено на брифинг днес, 22 юни, на здравния министър Кирил Ананиев и колегата му доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб (НОЩ), даден след среща на щаба с премиера Бойко Борисов. И, както уточни в началото министърът, затягането е на базата на направен сериозен анализ, сочещ повишаване на броя за заразените и заболелите от Covid 19 в последните дни и неспазване на дисциплината и действащите сега мерки от голяма част от българските граждани. „Това ни дава основание без да въвеждаме някакви нови извънредни тежки мерки да се обърнем към българските граждани и да поискаме от тях по-стриктно спазване на действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса и оттам по-висока заболеваемост“, бе Ананиевата констатация.

НОВИТЕ МЕРКИ, обявени на брифинга, бяха следните.
* Всички мероприятия на закрито ще се провеждат при пълняемост до 50% на съответната зала плюс задължително ползване от всички присъстващи на маски, шлемове или други защитни средства. Мерките ще важат за кината, театрите, музеите, галериите, нощните заведения, спортните зали и други подобни, също за магазините, в това число търговските обекти от типа МОЛ (до този момент носенето на маски/шлемове или други защитни средства бе задължително само за обществения транспорт, аптеките и лечебните заведения).

* На всички закрити обществени места трябва да се спазва физическа дистанция от поне 1,5 м и задължително да се носят маски (не се разбра дали това ще важи и за ресторантите и другите заведения за хранене – бел. ред.). Абсолютно задължителни са – това бе подчертано специално – маските за персонала в търговските обекти.
Засилваме контрола за спазваме на мерките, заяви още министърът. И още – че до края на седмицата ще се реши дали извънредната епидемична ситуация, която е със срок до 30 юни, ще бъде удължена.

доц. Ангел Кунчев
„СИТУАЦИЯТА е сложна, имаме реално увеличение на броя на случаите, за щастие не са чак толкова много хората, настанени в болница. Големият въпрос е какво е това - българско явление, нещо, което се дължи на промени във вируса, или нещо, свързано с нашето поведение", заяви от своя страна доц. Кунчев, който е и главен държавен здравен инспектор. Като даде отговорите – ситуацията на Балканите, и изобщо в Европа, е сходна и навсякъде има ръст на заразените/заболелите, а основната причина е в разхлабването на мерките; затова засилването на дисциплината и контрола е задължително. „Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората, със съжаление го казвам. Затова към трите „Д“ - дисциплина, дезинфекция, дистанция, добавяме и едно „К“ - контрол", образно обясни доцентът.

ВЕЧЕРТА на 22 юни, около 20:00 ч., двете заповеди на министър Ананиев, разпореждащи обявените на брифинга от същия ден противоепидемични мерки – РД-01-353/22.06.2020 и РД-01-354/22.06.2020, бяха публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването. Важното уточнение в нормативните документи е, че носенето на маска за лице или друго защитно средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал, шлем и др.), е задължително във „всички закрити обществени места (лечебни заведения, аптеки, обществен транспорт, търговски обекти, търговски центрове от типа МОЛ и други)“, но не е задължително за клиентите в „местата за хранене и в питейните заведения“ (тук остава неяснотата в коя категория попадат нощните развлекателни заведения и дискотеките, които не са изрично упоменати, и дали за техните клиенти маските ще са задължителни – бел. ред.); а „за всички открити обществени места е препоръчително“. Срокът на действие на двете нови заповеди е до 30 юни 2020 г. включително.

Още по темата:

3 коментара:

Илиян Пеевски каза...

От мрежата /югозападен таблоид ТопПреса/:
"Благоевградският кмет Румен Томов направи днес истинска революция! Само за няколко дни разби на пух и прах, целият професионализъм и уверения за сигурност от страна на НОЩ за борба с коронавируса.
Общински служители, обявени за заразени с коронавирус, поставени под карантина, под нервно напрежение и страх от заразата, се оказали напълно здарви и с отрицателни проби, след като общината е отделила сума от над 15 000 лева и е изследвала повторно всички свои служители. Фактите са на лице, всички обявени от РЗИ и ЩАБА за заразени с Ковид общински служители, се оказали чисти и нъпълно здрави. Изследването е направено от водеща авторитетна лаборатория по метода PSR.
„Някой имаше интерес да постави община Благоевград в тази ситуация. Стотици хора живееха в страх и ужас, заради заразата.“ сподели мнение Румен Томов на специално организирана пресконференция днес.

Цялата тази ситуация се разви след като беше обявено че главният архитект на община Благоевград, Васил Тинчев е заразен с коронавирус и е приет по спешност в болница. Към момента състоянието му е тежко и той се намира в интензивно отделение. Според сестра му която се грижи за него, той е доста зле а тя самата е изключително притеснена.

Според Румен Томов обаче всичко е конспирация и за това той е внесъл всичко каквото има по случая в прокуратурата. Действията на градоначалника слагат лъжица катран във всичко което прави ЩАБЪТ и РЗИ. Разбира се по действията и думите на Томов, че който реши РЗИ и ЩАБЪТ е болен.

Действията на Томов определено са революционни и опорочават цялата ни здравна система. Здрави хора обявени за болни, това настина е недопустимо."
*
Толкова за "бума на заразените", което ни внменяват едни откровени психопати.

Комуниста каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Комуниста каза...

Болен мозък

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |