Връщат маските навсякъде на закрито

* Затягането на мерките влиза в сила от 00:00 ч. на 23 юни и е след сериозен анализ, обяви на брифинг здравният министър Ананиев; в заведения за хранене и пиене – може без маски * Доц. Кунчев от НОЩ: „Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората“ * Новите мерки – валидни до 30 юни
Коронавирусът Актуализиран
Министър Кирил Ананиев, момент от брифинга на 22 юни 2020 г.
ОТ 00:00 Ч. НА 23 ЮНИ отново се затягат мерките срещу коронавируса. Това бе обявено на брифинг днес, 22 юни, на здравния министър Кирил Ананиев и колегата му доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб (НОЩ), даден след среща на щаба с премиера Бойко Борисов. И, както уточни в началото министърът, затягането е на базата на направен сериозен анализ, сочещ повишаване на броя за заразените и заболелите от Covid 19 в последните дни и неспазване на дисциплината и действащите сега мерки от голяма част от българските граждани. „Това ни дава основание без да въвеждаме някакви нови извънредни тежки мерки да се обърнем към българските граждани и да поискаме от тях по-стриктно спазване на действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса и оттам по-висока заболеваемост“, бе Ананиевата констатация.

НОВИТЕ МЕРКИ, обявени на брифинга, бяха следните.
* Всички мероприятия на закрито ще се провеждат при пълняемост до 50% на съответната зала плюс задължително ползване от всички присъстващи на маски, шлемове или други защитни средства. Мерките ще важат за кината, театрите, музеите, галериите, нощните заведения, спортните зали и други подобни, също за магазините, в това число търговските обекти от типа МОЛ (до този момент носенето на маски/шлемове или други защитни средства бе задължително само за обществения транспорт, аптеките и лечебните заведения).

* На всички закрити обществени места трябва да се спазва физическа дистанция от поне 1,5 м и задължително да се носят маски (не се разбра дали това ще важи и за ресторантите и другите заведения за хранене – бел. ред.). Абсолютно задължителни са – това бе подчертано специално – маските за персонала в търговските обекти.
Засилваме контрола за спазваме на мерките, заяви още министърът. И още – че до края на седмицата ще се реши дали извънредната епидемична ситуация, която е със срок до 30 юни, ще бъде удължена.

доц. Ангел Кунчев
„СИТУАЦИЯТА е сложна, имаме реално увеличение на броя на случаите, за щастие не са чак толкова много хората, настанени в болница. Големият въпрос е какво е това - българско явление, нещо, което се дължи на промени във вируса, или нещо, свързано с нашето поведение", заяви от своя страна доц. Кунчев, който е и главен държавен здравен инспектор. Като даде отговорите – ситуацията на Балканите, и изобщо в Европа, е сходна и навсякъде има ръст на заразените/заболелите, а основната причина е в разхлабването на мерките; затова засилването на дисциплината и контрола е задължително. „Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората, със съжаление го казвам. Затова към трите „Д“ - дисциплина, дезинфекция, дистанция, добавяме и едно „К“ - контрол", образно обясни доцентът.

ВЕЧЕРТА на 22 юни, около 20:00 ч., двете заповеди на министър Ананиев, разпореждащи обявените на брифинга от същия ден противоепидемични мерки – РД-01-353/22.06.2020 и РД-01-354/22.06.2020, бяха публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването. Важното уточнение в нормативните документи е, че носенето на маска за лице или друго защитно средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал, шлем и др.), е задължително във „всички закрити обществени места (лечебни заведения, аптеки, обществен транспорт, търговски обекти, търговски центрове от типа МОЛ и други)“, но не е задължително за клиентите в „местата за хранене и в питейните заведения“ (тук остава неяснотата в коя категория попадат нощните развлекателни заведения и дискотеките, които не са изрично упоменати, и дали за техните клиенти маските ще са задължителни – бел. ред.); а „за всички открити обществени места е препоръчително“. Срокът на действие на двете нови заповеди е до 30 юни 2020 г. включително.

Още по темата:

3 коментара:

Илиян Пеевски каза...

От мрежата /югозападен таблоид ТопПреса/:
"Благоевградският кмет Румен Томов направи днес истинска революция! Само за няколко дни разби на пух и прах, целият професионализъм и уверения за сигурност от страна на НОЩ за борба с коронавируса.
Общински служители, обявени за заразени с коронавирус, поставени под карантина, под нервно напрежение и страх от заразата, се оказали напълно здарви и с отрицателни проби, след като общината е отделила сума от над 15 000 лева и е изследвала повторно всички свои служители. Фактите са на лице, всички обявени от РЗИ и ЩАБА за заразени с Ковид общински служители, се оказали чисти и нъпълно здрави. Изследването е направено от водеща авторитетна лаборатория по метода PSR.
„Някой имаше интерес да постави община Благоевград в тази ситуация. Стотици хора живееха в страх и ужас, заради заразата.“ сподели мнение Румен Томов на специално организирана пресконференция днес.

Цялата тази ситуация се разви след като беше обявено че главният архитект на община Благоевград, Васил Тинчев е заразен с коронавирус и е приет по спешност в болница. Към момента състоянието му е тежко и той се намира в интензивно отделение. Според сестра му която се грижи за него, той е доста зле а тя самата е изключително притеснена.

Според Румен Томов обаче всичко е конспирация и за това той е внесъл всичко каквото има по случая в прокуратурата. Действията на градоначалника слагат лъжица катран във всичко което прави ЩАБЪТ и РЗИ. Разбира се по действията и думите на Томов, че който реши РЗИ и ЩАБЪТ е болен.

Действията на Томов определено са революционни и опорочават цялата ни здравна система. Здрави хора обявени за болни, това настина е недопустимо."
*
Толкова за "бума на заразените", което ни внменяват едни откровени психопати.

Комуниста каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Комуниста каза...

Болен мозък

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |