Затварят дискотеките и баровете, прекратяват масовите мероприятия

* Решението е взето от Областния кризисен щаб, „материализирано“ е със заповед на директорката на РЗИ – Ловеч и е валидно за цялата област Ловеч; срокът на действие – до 15 ноември * Дистанционно обучение в гимназиалния етап и при студентите до 11 ноември
* Спорните състезания на открито и закрито – без публика

Коронавирусът

НА СВОЕ заседание от днес, 27 октомври, свикано от областния управител Ваня Събчева, Областният кризисен щаб е взел решение за допълнително втвърдяване на противоепидемичните мерки в област Ловеч (вкл. в община Троян), което е било съгласувано с главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Мотивите са увеличената заболеваемост в областта за последните 14 дни (13-26 октомври), достигнала „142 на 100 хил. население за периода с тенденция за повсеместно разпространение“ и наличието на висок здравен риск. Решението на Областния кризисен щаб доби нормативна тежест със заповед РД-01-186/27.10.2020 на директорката на РЗИ - Ловеч д-р Анета Винева, издадена на 27 октомври, влизаща в сила от 28 октомври и с валидност до 15 ноември.

д-р Анета Винева

КЪДЕ са промените?

• Разпоредено е „преустановяване на посещенията в дискотеки, пиано барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни с режим на работа на открито и закрито за посочения период“ (I, т. 1). Казано по-ясно – затварят дискотеките и нощните заведения на територията на област Ловеч до 15 ноември.  

• Кафенетата, заведенията за хранене и ресторантите на открито и закрито ще могат да работят само до 23:00 ч. и при заетост на местата не повече от 1 човек на 2 кв. м площ (т. 2). 

• Прекратяват се всякакви масови мероприятия на открито и закрито, вкл. празненства, семинари, конференции и други подобни (т. 3, т. 5). В ритуалните зали за сватби, кръщенета и погребения ще се допускат до 10 души (т. 4).

• Задължително е носенето на маски на пазари, тържища, битаци и други сходни места (т. 12).

• В училищата трябва да  продължи „ежедневното събиране, обработване и обобщаване на информация за броя на отсъстващите ученици и педагози поради карантиниране като положителни с Covid 19 или контактни и на отсъстващите с грипоподобна симптоматика“. Като там, където броят на тези ученици надхвърли 20% от общия брой, може да се премине „до 10 дни на обучение от разстояние в електронна среда“ (тази мярка важи само за учениците от 5. до 12. клас и не важи за началния курс от 1. до 4. клас); процедурата е – доклад от директора на училището до началника на РУО - Ловеч, който прави предложение до министъра, т. е. за въвеждането на дистанционната 10-дневка трябва министерска санкция (III, т. 1, т. 2).

проф. д-р Константин Ангелов


ЗАПОВЕДТА
на д-р Винева подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването й на интернет страницата на РЗИ – Ловеч, т. е. от 27 октомври, пред Административен съд – Ловеч по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

*** 

МЕЖДУВРЕМЕННО стана ясно, че със заповед РД-01-626/27.10.2020 на здравния министър проф. д-р Константин Ангелов се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците в гимназиалния етап (8.-12. клас) на територията на цялата страна, считано от 29 октомври до 11 ноември. Преустановява се присъственият учебен процес и във висшите учебни заведения. Със същата заповед се забранява провеждането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти. А за области като нашата (със заболеваемост от над 120 на 100 хил. население) се преустановява и плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения със срок до 30 ноември. Друга важна разпоредба – „всички  колективни  и  индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички  възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика“. Настоящата заповед влиза в сила от 29 октомври и отменя заповедта от 23 октомври (РД-01-619/23.10.2020), а срокът й на действие е до 12 ноември. 

Т21


Още по темата за коронавируса:

1 Коментара:

r3d33ms каза...

А за състезанията които не са "спорни"?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |