Локдаун и у нас, но мек – от този петък до Коледа

* Затварят училища, детски градини, университети, кина, музеи, сцени, заведения за хранене и развлечения * Неясна формулировка за нехранителните магазини – за Троян забраната не би трябвало да важи, очакваме разяснения * Нелепицата със „зелените коридори“ – коригирана
Коронавирусът
НОВИТЕ по-сериозни противоепидемични мерки – анонсирани преди два дни от здравния министър проф. д-р Констадин Ангелов и добили известност като „мек локдаун“***, „частичен локдаун“, „локдаун за кратко“, „локдаун от петък до Коледа“ – вече са факт. След днешната, 25 ноември, одобрителна санкция на Министерския съвет и последвалата веднага министерска заповед – РД-01-677/25.11.2020.

министър Костадин Ангелов

КОЕ е най-същественото на влизащия в сила от малко преди полунощ (23:30 ч.) в петък, 27 ноември, мек локдаун, който според заповедта на министър Ангелов трябва да приключи на 21 декември, т. е. в навечерието на Коледните празници (използваме това определение, тъй като първоначалните заявки бяха за много по-твърд вариант – бел. ред.)?
• Преустановяват се присъствените учебни занятия (в това число учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити) в училищата, центровете за подкрепа за личностно развитие, езиковите школи и всякакви други обучителни центрове и школи;  преустановяват се присъствено и извънкласните дейности и занимания. Преустановява се присъственият учебен процес и във висшите училища (с изключение на държавните изпити за специалност в сферата на здравеопазването). Затварят се детските градини и детските ясли.

• Преустановява се провеждането на  конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. Преустановява се провеждането и на всякакви културни и развлекателни събития – прожекции на филми, изложби, концерти, музейни прояви и други подобни, т. е. кина, музеи, концертни зали, сцени прекратяват дейността си за посочения период. Единственото изключение е за театрите – те ще могат да работят с до 30% заетост на местата в салоните, физическа дистанция за зрителите от минимум 1,5 м и задължителни маски за лице (не е указано, но явно се отнася само за зрителите – бел. ред.). Частните събирания (сватби, кръщенета, различни чествания, погребения и други) ще се провеждат с присъствие на не повече от 15 човека. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

• Преустановяват се спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за деца и юноши до 18-годишна възраст; изключение се прави за международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на заповедта (27 ноември). Спортните мероприятия за големите (над 18-годишна възраст) са разрешени, но ще се провеждат без публика. Преустановяват се посещенията  на фитнес центровете и залите за  групови занимания към тях.

• Преустановяват се посещенията в заведенията за хранене и развлечения, посочени в чл. 124 от Закона за туризма – ресторанти, закусвални, питейни заведения, сладкарници, винарни, дискотеки, нощни барове и други подобни. Спират дейността си и игралните зали и казината.

• Коригира се нелепицата със „зелените коридори“ само за възрастни на и над 65-годишна възраст в хранителните магазини и аптеките – в аптеките „коридори“ няма да има и млади и стари ще могат да си купуват лекарствата по всяко време, в хранителните магазини остава двучасовият „коридор“ от 8:30 до 10:30 сутринта, когато достъпът на хора под 65 години ще е забранен.

• Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в  болниците и комплексните  онкологични центрове (с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, лечението на онкоболни, дейностите по асистирана репродукция, ражданията и психиатричната помощ). Забраняват се свижданията в лечебните заведения.

Факсимиле на заповедта за локдауна
• И сега внимание! Преустановява се дейността на, цитираме дословно: „търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях“. Тази формулировка, умишлено или не, е направена доста неясно – нашият прочит е, че всички магазини, които не се намират в търговски центрове (от типа МОЛ и други), ще могат да работят; а отнесено конкретно за Троян – тъй като тук няма търговски центрове, би следвало абсолютно всички троянски магазини да имат право да работят по време на триседмичния локдаун. Все пак ще очакваме допълнително разяснение от местните власти.

В ЗАПОВЕДТА на министър Ананиев се разпорежда на областните управители и органите на местното самоуправление и местната администрация в рамките на функционалната си компетентност „максимално да използват контролните си правомощия и административен капацитет, за да създадат необходимата организация за контрол по  спазване на противоепидемичните мерки“. Препоръчва се при необходимост да се отчита спецификата на съответната област/селище.

Т21

*** Локдаун (англ. Lockdown) – буквално означава „затваряне“, но се наложи като термин за най-тежките противоепидемичните мерки, налагани в много страни по света и „затварящи“ и хора, и дейности 

Начало

Още по темата за коронавируса:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |