Затягат мерките в Ловешка област – от 17 март до 4 април

* Причината – достигане на 315 новозаразени с Ковид 19 на 100 хил. души за последните две седмици * Учениците от 5. до 12. клас минават на дистанционно обучение, спортните състезания – без публика, забрана за екскурзии у нас и в чужбина

д-р Росица Милчева

Коронавирусът

ОТ 17 МАРТ (00:00 ч.) до 4 април влизат в сила засилени противоепидемични мерки на територията на цялата Ловешка област, включително в община Троян. Затягането на мерките се въвежда със заповед РД-01-57/15.03.2021 г., разписана от д-р Росица Милчева, зам.-директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Ловеч. Причината – усложнена епидемична обстановка в областта и достигане на 315 новозаразени с Ковид 19 на 100 хил. души за последните две седмици.

КАКВИ са въведените промени?

• Забранява се провеждането пазари, тържища, изложения, събори, празници, панаири и други подобни – изключение се допуска само за фермерските пазари на открито при спазване на дистанция от не по-малко от 1,5 м между щандовете (или през маса), задължително носене на маски от всички присъстващи и   еднопосочност на движението.

• Не се допуска организирането и провеждането на тържества и други събития от частен характер (фирмени и семейни тържества, сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствието на повече от 10 души; в ритуалните зали за сватби, кръщенета и погребения се допускат до 10 души.

• Преустановяват се посещенията в пенсионерските клубове и клубовете на инвалида.

• Преустановяват се репетиции и изяви на танцови, музикални, певчески школи/клубове, школи по изкуствата и всички самодейни групи на читалищата за посочения период. Преустановяват се посещенията в игрални зали и казина. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения, тиймбилдинги, събрания и други обществени мероприятия на закрито.

• Преустановява се провеждането на организирани екскурзии в страната и в чужбина.

• Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на открито и закрито ще се провеждат без публика. Преустановяват се посещенията на залите за групови спортове към фитнес центровете и спортните зали за любителски спорт;

• Фитнес залите продължават дейността си за индивидуално спортуващите – при осигуряване на физическа дистанция от 1,5 м, дезинфекция на уредите след всяко използване и редовно проветряване на помещенията.

• Преустановяват се посещенията на малолетни и непълнолетни лица без придружител в ресторанти, кафе аперитиви, снек барове, питейни заведения и  търговски обекти тип МОЛ.

• Всички заведения за хранене/пиене и развлечения трябва да осигуряват физическа дистанция от 1,5 м между най-близко разположените столове от две съседни маси, да не допускат повече от 6 човека на маса и да спазват условието за 50 % пълняемост на залата. В заведенията за хранене/пиене и развлечения се забранява използването на жива музика и DJ и работното им време е 22:00 ч.

• Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие за ученици от 5. до 12. клас, считано от 17 март до 2 април включително. Преустановява се провеждането в присъствена форма на всички групови извънкласни занимания и дейности, включително занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи.

• Определя се часови диапазон (зелени коридори) за посещение при личен лекар на лица с респираторни заболявания и/или съмнения за заболяване от  Ковид 19 – 8:00 ч. до 10:00 ч. за работещите преди обед лични лекари и от 13:00 ч. до 14:30 ч.  за работещите след обед лични лекари.

• Забраняват се посещенията на външни лица/свиждания в лечебните заведения за болнична помощ (с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий). Забраняват се посещенията на външни лица/свижданията в специализираните  институции за предоставяне на социални услуги. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.


ЗА ЗАСИЛЕНИЯ контрол по изпълнение на Заповед № РД-01-57/15.03.2021 г. ще отговарят областният управител, кметовете на общините в област Ловеч, директорът на Областната дирекция на МВР, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните, Инспекцията по труда, РЗИ, началникът на Регионалното управление на образованието. На нарушителите ще се търси административно-наказателна отговорност по чл. 209а от Закона за здравето. Заповедта на д-р Милчева подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването й на интернет страницата на РЗИ - Ловеч пред Административния съд в Ловеч по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Т21

Начало

Още по темата за коронавируса:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |