Тръгна поредният конкурс за управител на НИХЗИ - Орешак

* Кандидатите са четирима, сред тях художникът Иван Хаджийски и вр. и. д. управител Иванка Джабраилова * Защитата на бизнес програмите и събеседването с претендентите е в сряда, 17 март

Тема с продължение 

СЛЕД КАТО провелият се през м. януари т. г. (5-7 януари 2021 г.) конкурс за управител на общинското дружество „Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) - Орешак“ ЕООД се провали и никой от тримата кандидати, художниците Иван Хаджийски и Иво Чехларов и икономистът Христо Калистерски, не бе одобрен, и за втори път бе назначен временно изпълняващ длъжността – Иванка Джабраилова, учител по образование, завеждаща отдел „Образование, култура и демографска политика“ в Община Троян, стартира поредният опит за избор на титулярен управител. Решението за конкурса бе взето на януарската сесия на Общинския съвет, след спорове дали надпреварата да е през м. март, както предложиха от групата на ГЕРБ, или два-месеца по-късно, през м. май, каквото бе становището на общинската администрация.

Иван Хаджийски, Иванка Джабраилова

В ПОНЕДЕЛНИК, 15 март, се състоя първият кръг от конкурса – за проверка на представените от кандидатите документи. И четиримата претенденти, вр. и. д. Иванка Джабраилова, художникът Иван Хаджийски и по-малко известните Анелия Дякова и Стела Димовска, и двете с икономически дипломи, са допуснати до участие, научихме от съобщение в сайта на Община Троян. Същинският кръг по представянето на бизнес програмите за развитие на дружеството за следващия 3-годишен период и събеседването с кандидатите ще се състои в сряда, 17 март; според графика първа ще говори г-жа Дякова, следвана от г-н Хаджийски, г-жа Димовска и г-жа Джабраилова, като всеки ще има на разположение по 30 минути.

ДА ПРИПОМНИМ
. На 13 юли 2020 г. дългогодишният (от 2009 г.) управител на НИХЗИ – Орешак Иван Чакъров подаде оставка – това се случи след прокурорска проверка и съмнения за финансови престъпления. Трусовете в дружеството доведоха до временно прекратяване на дейността му, след което за вр. и. д. управител, но за срок не по-дълъг от 6 месеца, бе назначен финансистът Радион Букарев, служител в общинската администрация. През м. октомври Общинският съвет взе решение за провеждане на конкурс за титулярен управител, като се разгоря спор за състава на 7-членната изборна комисия – в крайна сметка бе решено комисията да се състои от четирима представители на общинската администрация и трима общински съветници (а не обратното). Както казахме, участниците в конкурса, провел се в началото на м. януари т. г., бяха трима, но никой не спечели – двама не бяха допуснати до събеседване поради несъответствие на документите, а третият получи ниска оценка. След което за вр. и. д. бе назначена г-жа Джабраилова, която сега е сред четиримата участници в поредния втори конкурс за избор на титулярен управител.

КАКВО ще се случи на настоящия конкурс, предстои да разберем съвсем скоро. Но е ясно, че новият управител (ако такъв бъде избран) ще трябва да решава два важни въпроса – финансовата стабилизация на дружеството, което освен че е с празна каса, има да връща заем от 80 хил. лв. към друго общинско дружество („Общински пазари“ ЕООД), и възраждане на позициите на един от най-атрактивните и посещавани туристически обекти в нашия край. Друг съществен въпрос е изясняване на отношенията и успоредяване на дейността с Музея на занаятите – Троян, работещ за същата емблематична троянска кауза, художествените занаяти (по наша информация ръководството на музея е изпратило до общинското ръководство писмени предложения в тази посока – бел. ред.).

Т21

Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |