Конкурсът за управител на НИХЗИ - Орешак се провали

* Единственият допуснат до втория тур - ловчалията Иво Чехларов, получи оценка 2.8 по шестобалната система при изискване над 4.5

Тема с продължение
КАКТО вече предрекохме (виж „Хаджийски и Калистерски – аут, ловчалията Чехларов остана сам“ – бел. ред.) конкурсът за управител на троянското общинско дружество „Национално изложение на художествените занаяти“ ЕООД (НИХЗИ, Националното изложение) се провали.

Иван Хаджийски, Христо Калистерски

ПЪРВИТЕ двама (от общо тримата) кандидати – троянският художник Иван Хаджийски и икономистът Христо Калистерски, председател на троянския клон на дружество „Традиция“, бяха отстранени още на първия тур (5 януари), когато в присъствието на журналисти бяха отворени пликовете с документите за участие. Хаджийски не бе представил необходимата според регламента декларация (приложение №2), а за Калистерски се установи, че няма изискуемия 5-годишен професионален опит (т. 1.3).

Иво Чехларов

ЗА ВТОРИЯ тур, провел се на 7 януари – събеседване и защита на представената програма за управление на НИХЗИ за периода 2021-2023 г., бе допуснат единствено художникът от Ловеч Иво Чехларов; като изискването за спечелване на конкурса бе кандидатът да получи оценка над 4.50 по шестобалната система. За жалост резултатът му, който стана ясен от обявеното днес (8 януари) решение на комисията по избора, е едва 2.8. Което – според изискването на т. 9.3 от регламента, приет с решение №224 от Общинския съвет в Троян на 29 октомври 2020 г. – означава, че конкурсът трябва да бъде прекратен/анулиран.

„Г-Н ЧЕХЛАРОВ бе неубедителен при защитата на частта от програмата си, касаеща икономическото и финансовото стабилизиране на дружеството и не успя да даде приемливи отговори на въпросите на членовете на комисията – съветниците инж. Петко Пенков, Младен Мондешки и Владислав Кардашимов, които са и хора от реалния бизнес“, коментира за Т21 председателят на комисията Розалина Русенова, зам.-кмет на община Троян.

КАКВО предстои оттук нататък вече казахме. Настоящият временно изпълняващ длъжността управител Радион Букарев, който пое НИХЗИ след трусовете в дружеството през лятото на 2020 г. (м. юни) – прокурорско-полицейската проверка, освобождаване на титуляря Иван Чакъров, празната каса и временно преустановяване на дейността, ще продължи да е начело до провеждането на нов конкурс. А през това време принципалът (Община Троян) ще продължи да търси подходящия кандидат.

Т21

Начало

Още по темата:

3 коментара:

Илиян Пеевски каза...

Много ми е интересно съветниците Пенков, Мондешки и Кардашимов "от реалния бизнес" след като знаят "формулата" за икономическото стабилизиране на тази ОБЩИНСКА ФИРМА, защо не са приложили знанията си през последната година и да стабилизират финансовото състояние на НИХЗИ. Ами то това е тяхно задължение и на целия ОбС Троян като принципал. Колкото до самия конкурс - това е поредното жалко и смехотворно творение на троЕнските управници, които продължават да действат и са свели този пореден кон-кур-с на принципа "взел Колю, дал Колю, пари прим".
п.п. Щеше да е по-добре Иван Хаджийски /по мое мнение добро попадение за точно тази работа/ да го бяхте отстранили за .... наднормено тегло. Това с документите дето не били подадени по някакъв чиновнически "образец" съвсем издиша. Като сте ги приемали - къде сте гледали?
п.п.2 Троян се топи, стойностните хора с лупа да ги търсиш - бездарните троЕнските управници продължават да си играят тъпите игрички.

Danchevi каза...

Конкурсът се провали!
Какво стои зад провала, тепърва ще стане още по-ясно! В Троян няма нещо скрито, което да остане за дълго време такова. Лично аз мисля, че когато става въпрос за подобни неща, би трябвало да оставим емоциите по-настрана и да дадем място на здравия разум. Изобщо не ви ли се струва, че в сферата на управлението напоследък влаганите емоции са твърде много, а рационалното и логично мислене, като че ли отсъства? Не визирам проблема само на местно ниво, тази тенденция се наблюдава, както в държавата ни, така и на други места по света, като например случилото се в САЩ преди няколко дни.
Зад конкретно проваления конкурс прозира един друг провал, много по-съществен и цялостен, и това е провалът в цялостната кадрова политика на управляващите. Няма кадърни и способни хора ли? Да не бъде! Не само в Троян, но и в цяла България, кадърни и способни хора има достатъчно! Проблемът е друг: Няма кадърни и способни - удобни хора! Да, верните на партийното статукво, способни хора не достигат за запълване удобните постове. И ако по време на социализма, по-точно само в началото му, кадрите бяха подбирани според тяхната идейна и поведенческа съпричастност и преклонение към постановената партийната линия, то днес нещата стоят по-иначе:
Поради обезценяването на комплекса социалистически идеи и липсата на ясно изразени такива през време на прехода, кадруването на практика се осъществява на база едно основно качество и изискване, и то е съответното верноподаничество и коленопреклонство на възможните кандидати пред властимащия, от когото реално зависи съответното назначение. Като всички останали качества: образование, способност, кадърност, остават на по-заден план и изискванията за тях се натъкмяват според предварително избрания кандидат. За жалост тази практика установена през последния стадии на социализма не претърпя почти никакви промени последните 50-тина години и доведе до поредица лоши последствия. Едно от тези лоши последствия е демографската криза в България, особено касаеща малките населени места като нашия град, където при участието на един млад човек в подобен конкурс, основния задаван въпрос си остава въпросът: „ На кой си?“ - син, дъщеря или някакъв друг роднина! В следствие на огорчението от липсата на справедливост и честност при търсенето на реализация на местно ниво, много българи напуснаха държавата ни и отидоха в чужбина, където не питат „Чий си?“, а питат „Какво можеш?“. Повечето от тях се реализираха и останаха там, с труда си ползват онези държави! С качествата и интелекта си обогатяват техните фирми! Правят техните пътища, правят техните тротоари, лекуват техните болни…..! А ние, какво остава за нас? Е и за нас остава нещо, да гледаме по интернет успехите на децата, близките и приятелите си в странство…. , аха и още нещо, да внасяме в общината си електорат!

С уважение: Мариян Данчев

КОРЕКТЕН каза...

Аз познах,че след конкурса ще останат инициалите Р.Б.МАКАР И НЕ ПО ТОЗИ НАЧИН.Оценка 2.80 си е три на релси/както някога другарката Тодора Данчева по математика ни оценяваше/.Много време ще мине и мого самуни ще загинат ,докато излезе удобен кандидат.Моментът е удобен за пиар на общината за да се защити ЕВРО ЕТИКЕТА с неговите 12 характеристики.А кои са те сами ги издирете,прочетете и осмислете,но ,като оставите емоционалната си привързаност и проявите критичност към днешния ден и ситуация.То гърне и човек се не преправят ,особено пък троянски манталитет.То веднъж стомна за водичка,два пъти,пък на третия се счупи.Дано стоплихте нещо за мандатите в общината.Така както я карат вече не става./В годините назад все се пише и се върти и все около порочна практика на управление в общината/.А като сме финансово зле ,защо не се проведе конкурс за нов бирник/Началник на "МЕСТНИ ПРИХОДИ"/.ОБЩЕСТВЕНА ТАЙНА Е ,ЧЕ ТАМ СА СИ И МНОГО ГОЛЕМИ МЕСТНИ РАЗХОДИ.Борисов добре даде депутатски заплати на кметовете,ама акъл кога ще им раздава и т.н.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |