Вече – учениците от 5. до 12. клас задължително с маски/шлемове в час

* Мярката бе въведена със заповед на образователния министър Красимир Вълчев от 18 ноемви * Разпоредени са и „почивки“ от задължителното носене на лични предпазни средства

Коронавирусът

снимка: Момичетата от града
СЪС СВОЯ заповед от днес, 18 ноември – РД-09-3310/18.10.2020, образователният министър Красимир Вълчев разпореди нови противоепидемични правила при провеждането на учебния процес във всички българските училища.

министър Красимир Вълчев
ОСНОВНАТА промяна е (т. 1), че учениците в средния и гимназиалния етап, т. е. от 5. до 12. клас, в час задължително трябва да са с лични предпазни средства за лице (маска или шлем). Остава в сила досегашната мярка за всички ученици, учители и помощен персонал, които трябва да са с лични предпазни средства в общите закрити части на училищната сграда – преддверие, фоайета,  стълбища,  коридори,  санитарни  възли,  медицински  кабинет,  учителска  стая, библиотека, бюфет и столова (освен при хранене) и др. Маските/шлемовете са задължителни и в училищните дворове, когато се смесват ученици от различни паралелки (изискването не важи, ако на двора е само една паралелка и при спазване на индивидуална дистанция от 1,5 м).

УЧЕНИЦИТЕ и учителите в началната степен, 1.-4. клас, не са задължени да са с маски/шлемове в час, но това може да се промени в два случая – по решение на педагогическия съвет на училището или по решение на преподаващия учител за всеки конкретен час (т. 3).

Факсимиле на заповедта на министър Вълчев
ДРУГА сериозна добавка в училищните противоепидемични мерки, въведена с новата министерска заповед, е, че училищата ще осигуряват „време за „почивка“ от задължението за носенето на лични предпазни средства за лице за учениците“ (т. 4). Което ще става по следния начин: извън учебния час – с излизане на двора или в класната стая при широко отворени прозорци; по време на час – с решение на учителя и при широко отворени прозорци.

В ЗАПОВЕДТА не е посочен срок на влизането й в сила, което би трябвало да означава, че въвеждането й става с обнародването в сайта на МОН, т. е. още от утре, 19 ноември, учениците от 5. до 12. клас трябва да са с маски/шлемове в час.

Т21  

Начало

Още по темата за коронавируса:

2 коментара:

Троенец каза...

Герберски збърканяци начело с крадеца със шкафа!

Nik каза...

И местния панталон

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |