Донка Михайлова: Представяте ли си какво бедствие е кмет песимист (2)

* „Бизнесът тъкмо се съвзе и дойде вторият пик. Знам, че Троян ще се справи, но няма да бъде лесно“ * „Истина е, че не успяхме да намерим модел, чрез който да разрушим незаконните цигански постройки и
да не оставяме хората без дом“
Интервю
Донка Михайлова, кмет на община Троян

Поводът за това интервю с кмета на Троян Донка Михайлова е приключването на първата година от третия й пореден кметски мандат (встъпи в него на 7 ноември 2019 г. след убедителна изборна победа на първия тур). Вече 9-годишната биография на г-жа Михайлова начело на изпълнителната власт в родния град започна през 2011 г. – дойде от Ловеч и победата й бе трудна, трябваше да се справи и със съмнението ни дали е наша, троянка (ловчалии още не могат да си простят, че тогава са я изпуснали). След това без особени проблеми спечели следващите два кметски избора – през 2015 г. и 2019 г.

Още от визитката й: дъщеря на известни троянски учители, първенец на випуска си в Троянската гимназия, икономист с диплома от Стопанската академия в Свищов, дълги години работи в гражданския сектор, депутат в 40-тото Народно събрание (2005/2009 г.), втори мандат зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), „Кмет на гражданите“ в националния конкурс „Кмет на годината“ (2016 г.), член на Националния съвет на БСП, омъжена, майка на две дъщери.

– Успявате да намерите общ език с политическия опонент на местно и национално ниво, въпреки че нерядко прехвърчат искри. В момента, поне така изглежда отстрани, сте в много добро разбирателство с ГЕРБ на местно равнище, тази колаборация не крие ли рискове?
– Всяка стъпка в управлението крие рискове. Трудно е да се управлява без мнозинство в Общинския съвет. Аз винаги съм предпочитала консенсуса пред конфронтацията. Това предполага да чуеш другия, да се опиташ да го разбереш, да се отнасяш с уважение към достойнството му, да коригираш действията си, когато другите предлагат по-добро решение, и най-важното – да знаеш докъде имаш право да правиш компромис в постигането на консенсусни решения. Мисля, че едно от най-ценните качества на троянците е това, че съумяваме да сме заедно във важните неща за града и общината ни. Много високо ценя това, че в Общинския съвет то присъства.

Първият брифинг на Временния оперативен щаб за борба с коронавируса в Троян, м. март 2020 г

– Какво се случи в Троян през тези осем коронавирусни месеца? Каква е ситуацията в момента – в здравен, икономически, социален план?
– В тези осем месеца трябваше да решаваме трудно уравнение с много неизвестни – колко дълго ще продължи кризата, ще има ли втори, трети и следващи пикове, какъв е разумният баланс между рестриктивните мерки за опазване на здравето на хората и грижата за работните места. Троян е в червена зона. Заболеваемостта е висока. Болшинството от хората спазват наложените мерки, има и много нарушения. Троян има огромно предимство с това, че има две добре работещи болници. Засега има свободни места в болниците. Ежедневно анализираме броя на свободните места, заболеваемостта в общината, в училищата, в детските градини. Дълбоко уважение пред усилията на медицинския персонал!

Бизнесът се справи добре след първия пик. След резкия спад на заетостта тя бързо се възстанови. Надявам се, че Общината помогна на занаятчиите със събитията, които им позволиха да продадат продукцията, а на ресторантьорите осигури клиенти, че кампанията „За да остане Троян в сърцето ти“ привлече повече туристи, направихме сериозни отстъпки на ползватели на общински сгради и терени. Бързо формирахме звено, което безплатно консултира дребния бизнес да подготвя проекти, които вкараха свежи пари. Бизнесът тъкмо се съвзе и дойде вторият пик. Знам, че Троян ще се справи, но няма да бъде лесно.

Има хора с тежки социални проблеми, които са още по-тежки в кризата.  Издирихме 652 самотно живеещи граждани на територията на общината. Общината полага максимум усилия да помага. Всеки ден ние влизаме в домовете на близо 800 души с подкрепа според нуждите на хората. Домашният социален патронаж осигурява топла храна на 260 души, като Общината плаща половината от цената. Безплатен топъл обяд получават 170 лица, живеещи без доходи или под прага на бедност. Към момента 150 хора с увреждания и над 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване получават безплатно медицинско наблюдение, домашен санитар или рехабилитация по проект „Патронажна грижа в община Троян“.  Пазаруване и доставка на храна, лекарства и продукти от първа необходимост получават 188 лица, включително под карантина.

–  Въпросът за кадрите е възлов за всяка дейност. България като цяло е в тежка демографска криза и проблем с кадрите има навсякъде, в малките селища като Троян – още повече. Как се справяте в този аспект? Подмладяването в общинската администрация е видимо, но само да си млад не стига, има и млади некадърници, нали?
– Възрастта на един човек едва ли е най-важният фактор за определяне на неговите качества – има и млади, и възрастни некадърници. Разбира се, младостта има своите безспорни предимства, както и предполага определени дефицити. Както правилно отбелязахте, чувствително подмладихме администрацията, влязоха млади, енергични и модерно мислещи хора. Де да можеше толкова бързо да се случи и в цялата община. Не бих искала да звучи като бягство от отговорност, но това е един от проблемите, който следва да се решава като национална политика. Разбира се, общините имат своята роля. В тази връзка създадохме звено „Демографска и младежка политика“ в общинската администрация, което сега започва работа. Обмисляме някои нестандартни решения – безплатно осигуряване на общински терени за жилища за млади специалисти, закупуване от Общината на жилища за тях, стипендии за дефицитни специалности. Имам една лична амбиция – да успея да привлека обратно в общината водещи професионалисти в отделни области. Вярвам, че те ще доведат след себе си други.

– Има два вечно болни троянски проблема, всъщност те са и национални – проблемът с циганите и с организацията на движението. Струва ми се, че нямаме особен напредък в решаването им?
– За ромите споделям, за организацията на движение – не напълно. Истина е, че не успяхме да намерим модел, чрез който да разрушим незаконните цигански постройки и да не оставяме хората без дом. Както и това, че по-голямата част от ромите работят, почти всички деца учат и няма сериозни противообществени прояви. Мисля, че решихме най-тесните моменти в организацията на движение на „Вила Ванна“, кръстовището „Ботев“ - „Раковски“ и при АИР-а. Успяхме да убедим „Била“ да финансират кръгово кръстовище в района на Ловния ресторант. Въпреки че изградихме паркинги при „Местни приходи“, поликлиниката, АИР-а, остава тежък проблемът с паркирането. Голямото предизвикателство остава обходният път II 35, с изграждането на моста при „Лукойл“ се дава начало на изпълнението на проекта. Троян остава един от малкото градове, в който всички обществени паркинги са безплатни, и това има и своите негативни последствия – масово ползването на автомобили и паркиране за дълго време.

На откриването на изложбата „Провинциални хроники“ в Музея на занаятите, 14 октомври 2018 г.

– Ако Ви предложат избираемо място в листата за скорошните депутатски избори, бихте ли се изкушили и има ли вероятност догодина в Троян да правим и кметски избори? Питам, защото витаят подобни слухове.
– Подобни слухове витаят преди всички видове избори. Истина е, че съм имала възможност да се кандидатирам за различни позиции. Аз съм направила своя избор и нямам причини да го променям. Обичам Троян и троянци.

– Планове до края на мандата? Ще има ли четвърти мандат?
– Да си изпълня управленската програма и поетите ангажименти пред хората. Най-важните сред тях са стабилизиране на общината след Covid кризата и демографските политики. Ще работя по строителството на спортната зала, за подобряването на детското хранене, повишаването на атрактивността на археологическия комплекс „Состра“. Ще вложа усилия за осигуряване на възможности за целогодишно преминаване през Троянския проход. Очевидно е, че ще променяме приоритетите си в тази сложна ситуация. Когато поставих на първо място в предизборната си, а после и в управленската си програма заетостта и доходите, даже не подозирах колко важно ще бъде това и колко различни ще бъдат и задачите, и условията, в които ще търсим решенията. А какво ще се случи след края на мандата, е много рано да говорим.

– Оптимист ли сте за България и в частност за Троян? А за света?
– Няма как да не съм оптимист. Представяте ли си какво бедствие е кмет песимист. Кмет съм на града, в който е създадена „Оптимистична теория за нашия народ“. Явно е, че ще трябва да живеем в различен свят. Мисля, че след Covid 19 ни предстоят нови предизвикателства. Може би ние, хората, сме ги заслужили – с безотговорното си отношение към природата, с безскрупулните битки за власт и пари с цената на нещастията на другите, с омразата и липсата на морал, с огромните неравенства между хората и държавите. Иска ми се да вярвам, че и България, и светът ще намерят сили и вътрешни ресурси да променят себе си, другите, отношението си към околната среда. Надявам се след това, което преживяваме, да разберем, че трябва да устроим обществата си по-справедливо. Мисля, че днес на света е нужен този импулс, който през август 1877 г., при опожаряването на града ни, е накарал дедите ни да издигнат от пепелта църква, училище и дом за децата си. А Троян? Та ние носим този импулс в кръвта си. Трябва само да го преоткрием.

(край)

Интервю на Генадий Маринов

Начало

Още по темата:

5 коментара:

КОРЕКТЕН каза...

Д О К О Г А ще ни съдят :ОТМЕНЯ като незаконосъобразна Заповед №555/23.05.2019 г. издадена от Кмет на Община Троян, с която на Б. *** с ЕГН**********, като извършител, е наредено премахване на незаконен строеж „водопроводно отклонение за хотел Блян“ изградено около и над (въздушно) коритото на река Козещица, с. Чифлик, с обща дължина около 110 м., преминаващ през имоти с идентификатори №81476.512.11 - собственост на ДАД ООД, №81476.512.73 - собственост на Държавно лесничейство, № 81476.512.77 - собственост на Община Троян (дере), №81476.512.22 - собственост на Държавата (река), №81476.512.75 - собственост на Държавно лесничейство (горска територия), №81476.512.76 - собственост на Община Троян (пасище), №81476.512.56 - собственост на „Бляника“ ООД, и достигащ хотел „Блян“, разположен в имот с № 81476.512.15, определен е срок един месец от влизане в сила на заповедта за доброволно изпълнение, и е посочено, че, при липса на доброволно изпълнение, ще бъде извършено принудително премахване.

ОСЪЖДА Община Троян, обл. Ловеч, гр.Троян, пл.Възраждане №1, представлявана от кмет на община, да заплати на Б. *** с ЕГН**********, сумата от 1035,04 лв. /хиляда тридесет и пет лева 04 ст./, представляващи деловодни разноски.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба в 14-дневен срок от съобщението чрез АдмС- Ловеч пред ВАС на РБ.

Препис от решението да се връчи на страните.

Krasimir Hristov каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Krasimir Hristov каза...

А представяте ли си какво бедствие е кмет, който всячески вече три години се опитва да унищожи работещ бизнес.

КОРЕКТЕН каза...

Имам една лична амбиция – да успея да привлека обратно в общината водещи професионалисти в отделни области. Вярвам, че те ще доведат след себе си други-"-ТА ЗАТОВА СЪС ИНОВАТИВНАТА СТРУКТУРНА РЕФОРМА СЪКРАТИХ 2/ДВЕТЕ /ЮРИСТКИ.ОСТАВИХ ЕДНАТА КОЯТО УЧИ ПРАВО 15 ГОДИНИ И ДРУГАТА КОЯТО ДОЙДЕ ОТ КАНТОРАТА НА МЪЖА СИ И МЕЖДУДРУГОТО Е ПРАВИЛА ТОРТИ.дела,дела,и пак дела-сменете девиза за да не се плаща по дела за некадърщината на общинските началници.Там изтичат парите.Първо си мислех за ОПГ/КАЛПАЗАНИН,ПРОБЛЕМ,СЪД,АДВОКАТ И ОБРАТНО КАЛПАЗАНИН С ПАРИ+/ НО ВЕЧЕ Е СИГУРНО-ОБЩИНСКИ ЧАДЪР ЗА НЕКОМПЕТЕНТНИ ОБЩ.СЛУЖИТЕЛИ.ИМА И РЕШЕНИЕ-по-големи диоптри и слухов апарат за кмета,а и орехи за памет ,къде се оставят .

КОРЕКТЕН каза...

"Имам една лична амбиция – да успея да привлека обратно в общината водещи професионалисти в отделни области". Особено в почистването на града-БЪЛГАРИ ОТ ДВАТА ОСНОВНИ КЛАНА ОТ с.Розино,общ.Карлово.Парад на суетата или суетност на парада.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |