Донка Михайлова: Представяте ли си какво бедствие е кмет песимист (1)

* „Аз съм лявомислещ човек и това е част и от моята управленска философия. Но не разбирам лявото като раздаване на пари
на безделници“
Интервю
Донка Михайлова, кмет на община Троян

Поводът за това интервю с кмета на Троян Донка Михайлова е приключването на първата година от третия й пореден кметски мандат (встъпи в него на 7 ноември 2019 г. след убедителна изборна победа на първия тур). Вече 9-годишната биография на г-жа Михайлова начело на изпълнителната власт в родния град започна през 2011 г. – дойде от Ловеч и победата й бе трудна, трябваше да се справи и със съмнението ни дали е наша, троянка (ловчалии още не могат да си простят, че тогава са я изпуснали). След това без особени проблеми спечели следващите два кметски избора – през 2015 г. и 2019 г.

Още от визитката й: дъщеря на известни троянски учители, първенец на випуска си в Троянската гимназия, икономист с диплома от Стопанската академия в Свищов, дълги години работи в гражданския сектор, депутат в 40-тото Народно събрание (2005/2009 г.), втори мандат зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), „Кмет на гражданите“ в националния конкурс „Кмет на годината“ (2016 г.), член на Националния съвет на БСП, омъжена, майка на две дъщери.

– Обобщената равносметка за досегашните 9 години начело на община Троян. Мислили ли сте кое ще остане като емблема на кметуването на Донка Михайлова?
– Мисля, че емблема няма да бъде най-важното, което направихме. Защото, както казва Екзюпери, „най-същественото е невидимо за очите“. За мен най-важното е изградената и продължаваща да се изгражда екологична инфраструктура на града. Подменена бе на 85% ВиК инфраструктурата. Очаквам в новия програмен период да решим проблема с канализацията при южния вход. Започнахме вече изграждане на нова клетка на Депото за твърди битови отпадъци. След няколко месеца ще открием сепариращата и компостиращата инсталация, с което решаваме трайно качеството и цената на комуналните услуги за години напред. Решението на тези най-тежки проблеми за един град е основното. Но може би като емблема ще останат усилията да естетизираме града, цветята, стомните на Йовков, новите кръгови кръстовища. Бих се радвала, ако част от емблемата са всички обновени културни институции и всички основни държавни и общински публични сгради – Пожарната, Полицията, Общината, Съда, Прокуратурата, Земеделска служба, сградите на „Местни приходи“ и БКС, надявам се и нова спортна зала.

Областният управител Ваня Събчева връчва кметския мандат 2019/23 г. на Донка Михайлова,
7 ноември 2019 г.

– Третият мандат обикновено е „уморен“. Има ли нещо такова, или тръпката е все същата?
– Тръпката я има, не бих се кандидатирала без нея. Опитът обаче помага емоцията да бъде по-овладяна и да не е толкова видима. Затова пък много повече помага качество, което човек изгражда с времето - управленската интуиция. Това качество се базира на  опита и знанията. Мисля Форд беше казал, че това е най-важното качество за един управленец. А нямам и шанс да се изморявам. Имаме много нови предизвикателства – изграждането на многофункционална спортна зала, обновяването на Общинския пазар, три нови социални услуги, саниране на 10 от най-големите и амортизирани блокове в града. В момента търсим средства за цялостна подмяна на уличното осветление в града и в част от селата.

– Най-хубавото и най-лошото в кметски и в личен план през тези 9 години?
– В кметски план най-хубавото е доверието, което троянци ми дават три поредни мандата, това, че за втория мандат спечелих доверието на 1500 души вповече от първия, а за третия мандат още нови 700 човека ме подкрепиха. Никога не забравям това. Знам, че трябва да заслужавам доверието всеки ден. Понякога е много трудно, но това е кръстът на един кмет. Най-зле съм се чувствала, когато съм била неразбрана. Не можах да свикна, че все още има хора, които по принцип считат, че властта е корумпирана и безотговорна. Дано не прозвучи нескромно, но мога да го кажа: аз управлявам честно. И искам хората да знаят, че това в България се случва и че не е изключение. Затова ме боли, когато някой не вярва… Най-хубавото в личен план за мен е като за всяка майка – радостните събития в живота на децата ми: дипломиране, момчетата в живота им, професионалните им успехи, сватбата на голямата ми дъщеря. Лошото го забравям бързо.

– Напук на пандемията и политическата криза на национално ниво, Троян през 2020 г. е строителна площадка – ремонтират се основно няколко улици, строи се нов мост, два хипермаркета, приключи и започва саниране на сгради, има и още. Как стават тези работи?

– Мисля, че инвеститорите оценяват в условията на криза устойчивостта в развитието на една община, стабилността в развитието на икономиката й. От началото на годината сме издали 138 строителни разрешения, изпреварваме една добра инвестиционна година – 2019-та, през която към същия период са дадени 128 разрешения за строеж. В момента „Биопрограма“ изгражда предприятие за хранителни добавки. „Калинел“ строи цех за интериорни възглавници, „Балкантрейд“ изгражда производствени сгради, „Хедон“ и „Велчевски“ строят складови площи, на Троянското поле се оформя една нова бизнесзона с интересни бизнеси – логистични складове, дървопреработка, рибовъдство, месопреработка. Точно в кризата, когато другите общини бяха стъписани и объркани, се мобилизирахме и подготвихме 10 проекта за милиони левове. Спечелихме всичките. Общината продължава да бъде един от големите инвеститори в Троян, това вкарва свеж ресурс и дава работа на хората.

– Как оценявате Троян в контекста на съседните Ловеч и Севлиево, в контекста на градовете от нашия мащаб в страната и изобщо в национален план?

– Мисля, че се справяме добре. Троян произвежда и инвестира основна част от произведеното в Ловешка област.

– В един момент Ви обвиняваха, че загърбвате градските квартали – правите много за централната част, а периферията е изоставена. Как ще отговорите на тези нападки?
– В един момент бяха прави. Винаги съм следвала логиката ефектът от всеки лев на данъкоплатеца да стига до най-много хора. Естествено е да се работи първо в централната част на града. Но още в първата година на първия мандат довършихме проект за благоустрояване на жк „Лъгът“. След това направихме немалко в кварталите – почти всички улици в жк „Буковец“ са реновирани, беше ни останала ул. „Стефан Караджа“, която предстои да приключим. Надявам се да се справим и с ул. „Незабравка“ през 2021 г. Изцяло обновихме района на Малкия пазар и новото кръгово кръстовище при АИР-а. Там вече се оформи още един център на града. В момента проектираме и нов паркинг зад сградите на АИР-а. По много различен начин изглеждат районите на „Вила Ванна“, на ул. „Захари Зограф“ и ул. „Симеон Велики“ чак до района на „Атлант“. Проектирахме и ще включим за изграждане нови детски площадки в района. Подкрепяме Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) като съвъзложители и съфинансиращи организации за северния и за южния вход на града. С изграждането на хипермаркет „Била“ и ново кръгово в района на бившата баня ще се благоустрои една язва. С изграждането на хипермаркета „Лайф“, обновената инфраструктура там и инвестициите, които очакваме да се случат в района още тази година, кварталът придобива съвсем различен вид. Планираме заедно с „Общински пазари“ ЕООД да започнем преустройство на големия пазар. Със санирането на близо 30 сгради и тези 10, които предстои да санираме през 2021 г., редица квартали като „Младост“ и „Лъгът“ придобиват различен вид.

Сред колегите призьори в класацията „Кмет на годината 2016“

– Успявате да носите безконфликтно две дини под една мишница – кметската и партийната, наскоро бяхте преизбрана във висшия управленски орган на БСП. Пречило ли ви е едното на другото, или е точно обратното – помага?
– И пречи, и помага. Участието в ръководството на партията ми дава стабилна подкрепа от съмишленици, но и подозрителност и трудни за преодоляване бариери с хора, които принадлежат или симпатизират на други партии. За мен политиката никога не е била партизанщина, не е битка тип футболен мач „Левски“ - ЦСКА. Имам приятели от различни политически партии, понякога контактите с тях са особено интересни и богати. Аз съм лявомислещ човек и това е част и от моята управленска философия. Но не разбирам лявото като раздаване на пари на безделници. Разбирам го примерно като общинско управление на основните комунални услуги – чистота, улично осветление, озеленяване, ВиК, а не отдаването им на концесия при съмнителни условия. Разбирам го и като подкрепа на малкия и средния бизнес, който създава работни места и доходи на хората. Разбирам го като грижа за хората в затруднение и чувствителност към болката на другите – като Общински фонд за подкрепа на лечението на граждани на общината, като това общинският бюджет да подкрепи граждани, чиито домове са изгорели или имат временни затруднения в резултат на житейски проблеми. Израз на това мислене са деветте нови социални услуги, които създадохме – центровете за дементни, за временно настаняване на хора в затруднение, за деца с увреждания и т. н.

(следва)

Интервю на Генадий Маринов

В продължението очаквайте:
Какво се случи в Троян през 8-те коронавирусни месеца?
Само да си млад стига ли, или има и млади некадърници?
Защо няма решение на проблемите с циганите и организацията на движението?
Има ли вероятност догодина да правим и кметски избори?

Начало

Още по темата:

8 коментара:

КОРЕКТЕН каза...

* „Аз съм лявомислещ човек и това е част и от моята управленска философия. Но не разбирам лявото като раздаване на пари
на безделници“ - бравоооооо,а сега да посочи и кои са безделниците или пак само бла,бла.

КОРЕКТЕН каза...

"общината продължава да бъде един от големите инвеститори в Троян, това вкарва свеж ресурс и дава работа на хората."Дори инвестира в адвокатите и за тях да има от баницата.Как ли?Ами като общинските служители работят така,че гражданите да съдят общината и да печелят делата.А хонорарите от лятото вече са двойни.Но това е европейска иновация,евроетикет.Справка ЛОВЕШКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД.Чети народе и събирай числа за да се види колко хилядарки струва на всички нас НЕКАДЪРЩИНАТА на чиновниците.

КОРЕКТЕН каза...

ОТМЕНЯ Заповед № 86/29.01.2019 г. на Кмета на Община Троян.

ОСЪЖДА Община Троян да заплати на Ц.Н.М. , ЕГН ********** ***, В.П.М., ЕГН ********** ***, И.Д.Г., ЕГН ********** *** и И.П.И., ЕГН ********** *** сумата от общо 908.80 (деветстотин и осем лева и осемдесет стотинки) лева, от които 40 (четиридесет) лева държавна такса за образуване на административно дело, 268.80 (двеста шестдесет и осем лева и осемдесет стотинки) лева депозит за вещо лице по допуснатата съдебно-техническа експертиза и 600 (шестотин) лева адвокатско възнаграждение съгласно представения договор за правна защита и съдействие от 10.04.2019 г

КОРЕКТЕН каза...

ОСЪЖДА Община Троян, обл. Ловеч, гр.Троян, пл.Възраждане №1, представлявана от кмет на община, да заплати на Б. *** с ЕГН**********, сумата от 1035,04 лв. /хиляда тридесет и пет лева 04 ст./, представляващи деловодни разноски.

КОРЕКТЕН каза...

* „Аз съм лявомислещ човек и това е част и от моята управленска философия. Но не разбирам лявото като раздаване на пари
на безделници“ - ляво мислеща и дясно орентирана

КОРЕКТЕН каза...

д.м.-Защото, както казва Екзюпери, „най-същественото е невидимо за очите“. -Да,и за това гражданите на общината/не само "троянци"/да се вглеждат в кметските излияния,защото те прикриват НЕКАДЪРЩИНАТА НА общ.служители с лъскави клишета

КОРЕКТЕН каза...

ИСТОРИЯ :
Анонимен каза...
6-ти, очевидно не се отказвате от общите приказки, което налага да прибегна с обяснения като за дебили.
1. Михайлова като кмет е пълна НУЛА! Това няма как да го разберете поради видимата ви неграмотност и посредственост в сферата на политиката и отчайващата ви безпросветност как се развиват и управляват общините в цивилизованите държави.
2. Михайлова като културно-масовик и озеленител на площадчето и най-вече като отявлен демагог, който от години се опитва да ви пробутва като политика културно-масовата си работа, саденето на китки и правенето на коледни зайчета и еленчета по площада. Това обаче вие го разбирате като правене на политика по същата причина - отчайваща посредсттвеност и неграмотност в сферата на политиката и отчайващата безпросветност как се развиват и управляват общините в цивилизованите държави.
Та, в контекста на горното - аз лично не бих постигнал и 5% от "успехите" на Михайлова, понеже не бих се занимавал с подобни ниско-разредни дейности, които са характерни за средния и ниския чиновнически персонал, а щях да се занимавам с нещо съвсем друго, което можете да прочетете в предизборните ми програми или да чуете от моите над 100 политически декларации и изявления или над 1200 изказвания от трибуната на ОбС Троян.
Има една максима на Айнщайн, която често използвах при управлението на Акимов и тя е "Да пази Господ от човек прост и работлив". Изглежда тази максима отново е на мода и не само за управлението /съсипването/ на Троян, но и за клакьорите на това безумно и безотговорно псевдоуправление.
6-ти/та/, ако имате друг някой още по-тъп въпрос, не се стеснявайте и го задайте, защото понякога съм подвластен и на една друга максима - "да просветим баламите, за да няма тарикати".

КОРЕКТЕН каза...

Цитaт

Дoклaдчикът Мaгдaлeнa Aдaмoвич (EНП, Пoлшa) зaяви: „Днec cмe cвидeтeли нa oттeглянe нa дeмoкрaциятa и зaвзeмaнe нa влacт c лъжи. Нe cъщecтвувa cвoбoдa бeз нeзaвиcимocт нa мeдиитe, нитo дeмoкрaция бeз мeдиeн плурaлизъм. Мeдиитe cлeдвa дa cлужaт нa иcтинaтa, a нe нa лъжитe. Тe cлeдвa дa cлужaт нa глacoпoдaвaтeлитe, a нe нa тeзи, кoитo ca нa влacт, и cлeдвa дa бъдaт изпoлзвaни зa кoнтрoл върху влacттa. Мeдиитe трябвa дa зaщитaвaт дeмoкрaциятa, нo тe мoгaт cъщo дa я убият. Eтo зaщo мeдиитe трябвa дa бъдaт нeзaвиcими“.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |