Учениците се връщат в клас, отварят фитнеси, кина и МОЛ-ове

* Новата заповед на здравния министър проф. Ангелов влиза в сила на 1 февруари и облекчава противоепидемичните мерки,
но ги удължава до 30 април

Проф. Костадин Ангелов

Коронавирусът

СЪС СВОЯ заповед от 26 януари – РД-01-52/26.01.2021, здравният министър проф. Костадин Ангелов внесе няколко сериозни промени в досегашните противоепидемични мерки у нас. Новата заповед влиза в сила от 1 февруари и срокът й на действие е до края на м. април. Кои са промените?

• НАЙ-НАПРЕД – удължава с три месеца срока на тези мерки, изменяйки заповедта си от 15 януари (РД-01-20/15.01.2021), според която те трябваше да са с продължителност до 31 януари. Разпореденият нов срок на временните противоепидемични мерки е от 1 февруари до 30 април.

• ВТОРО – връща в клас, макар и по леко странен начин с редуване на присъствено и дистанционно обучение, учениците от прогимназиалния (5.7. клас) и гимназиалния (8.-12. клас) етап на средното образование. Учениците от 5.-12. клас влизат в класните стаи от 4 февруари в следния порядък:

     – от 4 февруари до 17 февруари присъствено ще се обучават учениците от 7., 8. и 12. клас;
     – от 18 февруари до 2 март присъствено ще се обучават учениците от 5., 10. и 11. клас;
     – от 4 март до 17 март присъствено ще се обучават учениците от 6., 9. и 12. клас.

Извън посочените периоди на присъствено обучение съответните класове ще са на дистанционно обучение вкъщи. От 4 февруари в присъствен режим ще са и учениците в слетите паралелки на основния етап от 5.-7. клас, както и децата в центровете за подкрепа на личностната изява.

• ТРЕТО – отварят се кината, но прожекциите трябва да са при използване на до 30% от общия капацитет на местата, а зрителите трябва да са на поне 1,5 м физическа дистанция и да са с маски.

Фитнесите отварят на 1 февруари

• ЧЕТВЪРТО – разрешава се дейността на фитнес центровете и залите за групови спортни занимания, но при използване на не повече от 50% от капацитета и минимална физическа дистанция между трениращите от 2 м. Отварят се и залите за „групови занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство“ при използване на до 30% от капацитета на помещенията и физическа дистанция от най-малко 1,5 м.

• ПЕТО – ресторантите остават затворени за посетители до 28 февруари, като се допуска доставката на храна за вкъщи/офиса. А ресторантите в хотелите и другите места за настаняване могат да работят само за гости на хотелите/местата за настаняване, ограничението е – използване на до 50% от капацитета и работно време до 22:00 ч. Ресторантите и другите заведения за хранене и развлечение (по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма) ще отворят за посетители от 1 март, но без дискотеките, вариететата и дневните и нощните барове, които остават затворени.

• ШЕСТО – от 1 февруари отварят и търговските центрове, включително тези от типа МОЛ, но малолетните и непълнолетните посетители могат да ги посещават единствено придружени от техен родител или настойник/попечител.

КАКТО казахме, новата заповед РД-01-52/26.01.2021 на министър Ангелов влиза в сила на 1 февруари (понеделник) и  срокът й на действие е до 30 април. Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването й на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Т21

Начало

Още по темата за коронавируса:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |