„Била“ и Общината се споразумяха, австрийците преговарят за терена

* Кметът Михайлова: „Много силно се надявам, че от „Била“ са проучили икономическата активност в Троян и са преценили, че си струва да бъде инвестирано в града ни“ * „Лидъл“ – вече готов на груб строеж
Инвеститори
Троянският „Лидъл“ вече извисява снага, строителството е в пълен ход, 25 януари  

ТРОЯНСКИЯТ „Лидъл“ вече е готов на груб строеж, строителните дейности текат под пълна пара и явно заявеният срок за завършване на обекта – до края на м. март 2021 г., ще бъде спазен. Хипермаркетът е на терен на завод „Елпром“, в близост до Пачовия мост. Знае се, че ще бъде изградена и допълнителна обходна улица и ще се направят промени в комуникационно-транспортния план, осигуряващи лесен достъп до търговския обект, а в обратна посока – безконфликтно включване в движението по ул. „Акад. Ангел Балевски“.

ДВИЖАТ се и нещата около втория троянски хипермаркет на голяма верига – „Била“, чието строителство, на терен в централната градска част (района на бившата баня), предстои, подробности научихме на първата за годината пресконференция на кмета Донка Михайлова. Може ли нещо да препъне проекта „Била“ в Троян, знаем, че в един момент бе на косъм? Този бе първият въпрос на Т21 към г-жа Михайлова, като имахме предвид инфраструктурните изисквания на Общината към австрийския инвеститор (виж „Лидъл“ вече се строи, „Била“ – догодина“ в бр. 42 на Т21 от 4 ноември 2020 г. – бел. ред.). Отговорът бе без заобикалки и даде достатъчно яснота по въпроса, обобщено – Община Троян и „Била“ са се споразумели, а в момента се водят преговори между собствениците на имота (троянската фирма „Олимпия“) и инвеститора. „Община Троян няма отношение към тези преговори, те се водят на база интересите на двете страни и ние просто очакваме да приключат“, бе кметското уточнение.

Поглед към терена, за който „Била“ преговаря със собствениците (фирма „Олимпия“)

СЛЕД КОЕТО г-жа Михайлова сподели как са протекли преговорите на Община Троян с „Била“ и как се е стигнало до споразумението: „Вече заявих, че бях абсолютно безкомпромисна по отношение на нашите очаквания чуждият инвеститор да изгради съпътстващата инфраструктура. Аргументите, които дадохме на „Била“, са, че те имат претенции да работят в централната градска част, а това означава и грижа за централната градска част. Мисля, че е справедливо – т. е. „Била“ да финансира изграждането на инфраструктурата, която ако не бъде подобрена, ще възникнат комуникационно-транспортни проблеми за града. Особено в пазарния ден четвъртък, когато знаем колко натоварено е движението там. Проведохме много сериозна среща със специалисти по организация на движението и техният съвет бе да вървим към кръгова организация на движението в района на Ловно-рибарския ресторант. Така че очакваме „Била“ да изгради това кръгово кръстовище, заедно с пътната инфраструктура между него и съществуващото кръгово кръстовище при Големия пазар“.

НО СЕ ЯВИЛО и едно разминаване, което в крайна сметка също било преодоляно: „Тяхното настояване бе да стане на етапи – първо да бъде изграден магазинът и после да се работи по транспортната инфраструктура. Аз не се съгласих с предложението им, защото мисля, че гражданите на Троян не следва да изпитват допълнителни затруднения заради удължаване на строителството“.

Тук австрийците трябва да изградят новото троянско кръгово кръстовище

НА ВТОРИЯ ни въпрос – как се обяснява тази упоритост на австрийците да стъпят в Троян, при положение че вече е почти готов хипермаркетът на друга голяма верига и има още един добър голям магазин, явно не е за черните ни троянски очи – също получи ясен отговор. „Много силно се надявам – заяви кметът Михайлова, – че от „Била“ са проучили икономическата активност в Троян и са преценили, че си струва да бъде инвестирано в града ни в този труден за цялата страна момент. Вече мога да си призная, че имаше време, в началото на първия ми мандат, когато обикалях хипермаркетите и ги молех да дойдат в Троян. Твърде закъсняла реакция, но може би е било за добре“.

ЧУХМЕ и кметският отговор на питането на друга медия дали новите хипермаркети няма да смачкат малките троянски магазинчета; едно неизменно питане още от момента, когато преди доста години вече се заговори за голям магазин в Троян (през 2006 г. тогавашната търговска верига „Плюс“, по-късно сляла се с „Лидъл“, закупи терен в Троян, но строителството кой знае защо не се състоя – бел. ред.), бе на дневен ред при строителството на първия троянски хипермаркет „Лайф“ и сега при строителството на „Лидъл“ и „Била“. Ето какво каза кметът: „Сериозен е този въпрос, не крия, че през цялото време безпокойството ни бе дали тези големи магазини няма да засегнат малките квартални, които в една сериозна степен дават и атмосфера и дух и са характерни за града ни. Първо, ние мислим, че този процес не може да бъде спрян, не може Троян да остане „остров“, в който няма големи магазини и търговията му да е базирана само на малките магазинчета, дълго време беше така. Второ, считаме, че това би засилило конкуренцията и би довело до нормализирането на някои цени и до повишаване на културата на обслужване в част от кварталните магазини. Убедени сме, че добрите малки магазини ще останат и се надяваме те да бъдат повече“.

Т21


 Още по темата:

1 Коментара:

Idi каза...

В Търговския регистър е
“ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ” ЕООД
а не лидЪл
Това е собствено име и най малко от уважение трябва да се изписва според волята на собственика, да не говорим за другите причини юридически, корпоративни и др.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |