Проходът пак хлопна кепенците, отварят го в полунощ на 3-ти

* Мярката е от 26 януари вечерта, причината – "обилен снеговалеж и снегопочистване"; блокажът ще е до 24:00 ч. на 3 февруари

Обичайното Актуализиран
"ВРЕМЕННО е ограничено движението на всички МПС по път II-35 Троян - Кърнаре през Троянския проход (Беклемето)", съобщиха в официалния си сайт от държавната Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), отговаряща за републиканската пътна мрежа. Което, казано по-ясно, означава пълна забрана за движение на МПС през прохода. Причината е "обилен снеговалеж и снегопочистване", а мярката е в сила от 20:30 ч. на 26 януари; информация докога ще блокажът се появи в бюлетина на АПИ от 31 януари – до 24:00 ч. на 3 февруари, сряда. До затварянето през прохода бе забранено движението на камиони над 12 тона. Другият старопланински проход в община Троян  – Шипково - Рибарица по път III-358 – е отворен, но движението тук трябва да е с повишено внимание и по-ниска скорост поради ремонтни дейности, които по график трябва да приключат до 31 октомври 2021 г.

ПРИПОМНЯНЕ. Затварянето на Троянския проход за по няколко месеца в годината, в по-снежни зими и до половин година, е проблем, който мъчи района от десетилетия. Защото проходът е най-пряката, бърза и икономична връзка на Централна Северна България с Южна България и Пловдив, особено важна за бизнеса. Знае се и болното място – снегонавяванията в няколко невралгични участъка. Много е говорено за отварянето на прохода, правени са и опити, но по-скоро частични и нетърсещи трайното решение (виж по-долу). Въпросът за целогодишното отваряне на Беклемето бе поставен и пред премиера Бойко Борисов и придружаващите го (сред тях вицепремиерът Томислав Дончев, регионалният зам.-министър Николай Нанков и шефът на АПИ Георги Терзийски) при посещението им в Троян на 25 юни миналата година. Тогава бе коментирано, че трайното решаване на проблема е с изграждане на заслони от типа "надземен тунел", като сумата е твърде сериозна – около 17 млн. лв., и логичното е да се търси европейско (съ)финансиране. След това, по инициатива на кмета Донка Михайлова, бе организирана целева среща на всички заинтересовани страни, която трябваше да се състои на 28 октомври, но заради епидемичната обстановка се отложи; не сме се отказали, срещата ще се състои, увериха от общинската администрация (виж "Срещата за троянския проход се отлага" – бел. ред.).

Т21
 

Още за прохода и (не)отварянето му


ПРЕЗ 1991 Г. троянският общественик, по-късно и общински съветник инж. Илиян Пеевски внася в втогавашния троянски Изпълком предложение за целогодишно функциониране на Троянския проход чрез създаване на общинско акционерно дружество, което да получи концесия за Беклемето; пак по негова инициатива през 2009 г. депутатът от нашия избирателен район Кирил Гумнеров отправя парламентарно питане към тогавашния регионален министър Росен Плевнелиев – министерският отговор е, че зимното отваряне на Беклемето е невъзможно заради... многото сняг и силния вятър?!

ПРЕЗ 2004 Г. въпросът за необходимостта от функциониране на прохода през зимата бе поставен ребром от собственика на най-голямата троянска фирма „Калинел“ ЕООД инж. Марин Радевски на среща в Орешак на представители на местния бизнес със строителния министър по онова време Валентин Церовски; резултатът – нулев. Още по-рано, през 2002 г., на организирания с финансовата подкрепа на Швейцарското правителство и Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС) Обществен форум в Троян, бе потвърдено, че решение на проблема има; и то е – изграждане на няколко навеса срещу снегонавяванията, както се прави на много места в Швейцария.

В СРЕДАТА на м. февруари 2016 г. пък троянският бизнесмен Радослав Чолаков-Роко, чиито товарни автомобили ежедневно минават през Троянския проход, ядосан от мудността на институциите, със собствени сили и средства проби прохода и пусна движението (виж „Роко проби Беклемето“ – бел. ред.). В началото на 2019 г. шеф на АПИ стана землякът ловчалия Георги Терзийски и имаше известно раздвижване – в посока на по-интензивно и отговорно снегопочистване на прохода. Но голямото решение предстои и засега не изглежда близо. 

 

 Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |