Какво се случи в кабинета на кмета при гостуването на Борисов

* За целогодишното отваряне на Троянския проход ще се търси европейско финансиране, ще струва около 17 млн. лв. * Премиерът обещал подкрепа за новата спортна зала, предстои специална среща през м. септември
Отзвуци
В кабинета на кмета, Троян, 25 юни 2020 г.
ПОСЕЩЕНИЕТО на премиера Бойко Борисов и голяма група министри в Троян на 25 юни  (виж „Бойко с отбор министри дойде в Троян“ – бел. ред) бе отразено изключително подробно, дори бихме казали – невиждано подробно в медиите. И със сигурност основната причина е, че визитата в малкия град имаше пълнеж, не бе разходка за ръкопляскания. Но една важна част от нея остана в сянка и информацията бе оскъдна – разговорът на правителствените гости и домакините, кметът Донка Михайлова и председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков, в кметския кабинет в Община Троян; на който, според предварителните анонси, щели да се поставят важни троянски искания към правителството и държавата.

КАКВО научихме за тази среща? Основните разгледани въпроси били два: за целогодишното отваряне на Троянския проход, най-пряката връзка на Централна Северна България с Южна България и Пловдив, който според досегашната практика стои блокиран по няколко месеца през зимата; и за необходимостта на Троян от нова спортна зала, която със собствени троянски средства трудно би могла да се реализира в близкото бъдеще.

Пробиване на Троянския проход, м. февруари 2019 г.
ЗА ПРОХОДА. Голям плюс на троянския дебат за целогодишното отваряне на Троянския проход бил, че проблемът се поставил пред основните фактори на държавно равнище – премиера Борисов, вицепремиера и отговорник за еврофондовете Томислав Дончев, ресорния регионален зам.-министър Николай Нанков, наш земляк, познаващ проблема още от времето, когато бе областен управител на област Ловеч и шефа на АПИ, агенцията, която отговаря за републиканските пътища, Георги Терзийски, също наш земляк, областния управител Ваня Събчева, троянския депутат от ГЕРБ инж. Иван Миховски. „Моето становище бе, че трябва да се търси европейско финансиране в следващия програмен период 2022-2027 г., а вицепремиерът Дончев уточни, че в този период ще е възможно финансирането на подобни проекти. Това, което може да се направи сега и което поискахме, е да започнат предварителните проучвания“, коментира за Т21 г-жа Михайлова. По предварителни разчети решаването на проблема ще струва около 17 млн. лв., сериозна сума, тъй като срещу снегонавяванията трябва да се изградят заслони от типа „надземен тунел“. По-евтините заслони от типа „стена“ няма да са ефективни тук, защото ще бъдат подложени на голям натиск.

Така ще изглежда новата троянска спортна зала
ЗА ЗАЛАТА. По този въпрос се стигнало до конкретни стъпки. Домакините споделили, че Троян де факто няма спортна зала (като изключим някогашния училищен спортен салон „Чавдар“, който сега изпълнява тази функция); а такова съоръжение ни е изключително необходимо, основанието – в града има 19 лицензирани спортни клуба и на практика всяко трето троянско дете тренира някакъв спорт в лицензиран клуб. Премиерът Борисов предложил и поел ангажимент въпросът да се обсъди на специална среща през м. септември, като се възприело становището да се върви към съвместно финансиране – по 50% от държавата и от общината (по предварителни изчисления новата троянска зала ще струва от порядъка на 4-5 млн. лв. и вече е осигурен подходящ общински терен и избран с конкурс идеен проект – бел. ред.).

НА ИЗПРОВОДЯК след срещата премиерът Борисов получил дар икона на св. Петка Българска – небесната покровителка на Троян.

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Unknown каза...

Ако г-жа Донка Михайлова реализира една функционална много профилна спортна зала с качествени санитарни хигиенни помещения и добри съобразени настилки, ще запише своето име със златни букви на стената с Троянските кметове.

Questions каза...

В кабинета както винаги нищо. Но поредният цирков спектакъл беше на южния вход/изход на Троян. Техника и хора работеха ,и чакаха да минат Бойко и нашите земляци. На другия ден всичко беше приключило ,и така до следващото посещение. До тогава ще продължим да сме без тротоари и ще плуваме в реки при всеки порой.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |