Сашо Костов: Гунди е най-великият

* „Не ми се говори за Стоичков. Пък сравненията, дето ги правят между Гунди и Стоичков, са празна работа“
Поклон!
На синята среща в Троян, 2008 г. – вляво отпред Сашо Костов,
 над него Фифи Перото, вдясно отпред д-р Гунешки
В средата на м. юни 2008 г. на троянския фен клуб на ФК „Левски“ гостуваха две от легендите на „сините“ – Сашо Костов и Стефан Павлов (Фифи Перото), съотборници на великия Гунди. Инициатор на срещата бе известният стоматолог д-р Красимир Гунешки, дългогодишен шеф на организираните троянски левскари и личен приятел на немалко от легендите на „отбора на народа”. 

На тази среща попаднах по покана на доктора. Не съм футболен запалянко, нито левскар или от която и да е друга агитка, но винаги съм бил и ще бъда фен на Гунди – защото е нещо повече от футболна звезда и голям спортист, той е избранник на съдбата, любимец, герой, национален знак, емблема. Нещо като британския Бекъм, но по-талантлив, пък и Бекъм не бе вкарал оня величествен гол на Уембли, а и едва ли е толкова иконично обичан от сънародниците си. Използвах повода за кратко интервю със Сашо Костов, ляво крило и партньор на Гунди в знаменитата „синя“ атака през 60-те години, един от виновниците за страховития разгром над ЦСКА със 7:2; а основната тема бе „славната 9-ка“. 

 На днешния ден, 30 юни 2020 г., се навършват 49-години от катастрофата на Витиня, в която България загуби най-чаровния си и обичан спортист за всички времена. В памет и като поклон към Гунди препечатваме споменатото интервю (с незначителни съкращения)

Гунди слага капитанската лента
- Г-н Костов, каква е разликата между вашия футбол от 50-те и 60-те години и днешния?
- Ние играехме от любов, за удоволствие, нашият футбол бе красива игра. Сега е различно – много пари, много агресия, много нечисти амбиции. Абе, по наше време футболът бе по-идеалистки, по-фин и романтичен.

- Нека си поговорим за Гунди - Вие го познавате добре и на терена, и в живота. Наистина ли бе толкова идеален и харизматичен, както ни го представят днес?
- Не. Той си бе човек със своите слабости. Бих казал, че Гунди беше малко саможив и затворен. Може би малко повече индивидуалист, което създаваше известна дистанция между него и другите.

Най-ценният футболен автограф в България
- А вярно ли е, че е бил неимоверно щедър и раздавал пари на всеки, който му се примолел?
- (смее се) Как да раздава, като нямаше?! Гунди, пък и всички ние тогава, бяхме бедни хора. Помня, че Гунди си взе една кръгла спалня, много й се радваше, ходих даже специално да я видя, но нямаше пари да я изплати.

- Кой е най-великият български футболист?
- Досега си говорихме за него.

- Гунди?
- Разбира се, че Гунди.

- И кое го правеше толкова велик?
- При него имаше едно чудесно съчетание на качества: ръст, техника, каквато рядко се среща при такъв ръст, перфектна игра с глава, скорост, поглед върху играта. Ще прибавя и друго – човечност, нещо много важно при колективните спортове.

- Гунди и властта? Вярно ли е, че тогавашните комунистически управници се изнервяли от популярността му и ревнували заради всенародната любов към него? Май дори бяха забранили да се ходи на погребението му?
- Не искам да отговоря на този въпрос.

Пред паметната плоча на Витиня винаги има свежи цветя
- Кои са следващите най-големи български футболисти?
- Втори за мен е Димитър Якимов, световен играч. После Ларгов, Шаламанов – най-добрият ни защитник, и т.н.

- А Стоичков?
- Не ми се говори за Стоичков. Пък сравненията, дето ги правят между Гунди и Стоичков, са празна работа.

- Кой е фаворитът ви сред чуждестранните футболисти?
- Футболният гений Йохан Кройф. За мен холандецът е най-големият играч за всички времена.

- Днешните родни футболисти масово налитат на чалга певачки, какви бяха футболните жени по ваше време?
- Футболистите винаги са били харесвани от жените. Ние тогава ходехме с най-красивите момичета на София - може да звучи нескромно, но е факт.

Интервю на Генадий Маринов
(публикувано в бр. 25 на Т21 от 25 юни 2008 г.)

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |