„Била“ и „Лидъл“ стъпват в Троян

* „Била“ ще строи на мястото на старата баня, покупката на терена е пред финализиране; „Лидъл“ преговаря за терен от „Елпром“ * Кметът Михайлова: „Най-хубавото е, че двете вериги влизат тук след сериозен анализ за платежоспособността на троянци“
Невероятно, но факт
На това място се очаква да изникне хипермаркетът на „Била“ в Троян
МЪЛВАТА бе потвърдена – двете големи вериги хипермаркети „Била“ (Billa) и „Лидъл“ (Lidl) имат интерес към Троян.

НЕЩО повече – „Била“ е пред финализиране на покупката на терен за строителството на троянския си обект. Което, ако стане факт, означава, че новият троянски хипермаркет ще е на едно от най-централните и атрактивни места в града – при бившата градска баня в близост до реката (десния бряг) и на метри от емблематичния Марковски мост. Въпросният терен е частен, на троянската фирма „Олимпия“, която преди време имаше идея за строителство там на нещо като троянски МОЛ, но нищо не се получи; и от доста години имотът пустее, обраснал е в храсталаци и се е превърнал в свърталище на клошари и наркомани, част от него е някакво подобие на паркинг, а в четвъртък – сборище на многобройните мургави посетители на троянския битак (четвъртъчния пазар), барабар с конете и каруците им.

„ЛИДЪЛ“ пък преговаря за терен в Троян, по непотвърдена информация – в района на електромоторния завод „Елпром“, но нямаме информация на какъв етап са преговорите. Най-вероятно става дума за мястото на бившия елпромски стол – с излаз към ул. „Акад. Ангел Балевски“ и на метри от Пачовия мост, за което преди време, 2010 г., имаше интерес от друга голяма верига хипермаркети – „Кауфланд“ (Kaufland), но условията на тогавашния собственик на завода Николай Банев се оказаха неприемливи.

ЧЕ ДВЕТЕ вериги имат интерес към Троян, потвърди пред Т21 кметът Донка Михайлова. „Хубава новина е, че „Била“ и „Лидъл“ имат интерес към Троян, но най-хубавото е, че те влизат тук след сериозен анализ за платежоспособността на троянци“, коментира г-жа Михайлова. В петък, 13 декември, отправихме питане и към двете вериги дали предвиждат строителство на свои обекти в Троян. В краткия си отговор от „Била“ нито потвърдиха, нито отрекоха, като ни посъветваха да следим новините в официалния им сайт. Отговорът на „Лидъл“, подписан от отдел „Корпоративни комуникации“, също бе кратък и също не отричаше, но без да даде конкретна информация, цитирам: „Благодарим за Вашето запитване. Във връзка с него бихме искали да Ви уведомим, че на този етап не можем да дадем повече информация“.
***

Момент от откриването на хипермаркета на „Лайф“ в Троян, 26 май 2017 г.
ДА ПРИПОМНИМ. През 2006 г. в Троян бе купен първият имот от голяма верига хипермаркети – тогавашната „Плюс“, по-късно присъединила се към „Лидъл“; но кой знае защо (можем само да се досещаме защо) веригата не построи свой троянски обект, макар че малко след това направи магазин в далеч по-неатрактивния и малък Луковит. Последва десетилетие на застой на хипермаркетната идея в Троян, през което време в съседните Ловеч, Севлиево, за Плевен да не говорим хипермаркетите никнеха като гъби след дъжд; и троянци масово пътуваха на „шопинг туризъм“ у комшиите. А всички опити на някоя от големите вериги да влезе в Троян бяха парирани по един или друг начин (пак можем само да се досещаме защо). За да се стигне до датата 26 май 2017 г., когато неголямата, но много амбициозна и динамична плевенска верига „Лайф“ (Life) откри, също след доста опити да й се попречи, свой хипермаркет в Троян, обявен от специалистите за един от най-атрактивните/модерните в страната (виж „Висока оценка за троянския „Лайф“ – бел. ред.). Междувременно имаше анонси за изграждане в града ни на хипермаркет от троянски инвеститор, дори бе определено мястото (имот на бившия завод „Машстрой“), но проектът не се реализира. За троянския „Т-Маркет“ на литовската компания „Максима груп“ е излишно да говорим: първо – защото не става дума за хипермаркет, а за обикновен малко по-голям магазин; и второ – защото литовците не изпълниха нищо от щедрите си инвеститорски обещания, дадени, когато наеха обекта (през 2012 г.). Сега очакваме „Била“ и „Лидъл“ – и сме убедени, че всичко това ще е в полза на клиента и на развитието на района. А приказките, има и такива, че хипермаркетите не помагат, а по-скоро вредят на местната икономика, смятаме за несъстоятелни – световната, българската, пък и троянската практика доказват точно обратното.

Генадий Маринов

 Още по темата:

4 коментара:

Милла Б. каза...

Т-Market-а защо изобщо все още работи се чудя аз?? Още с влизането като видя стари и полуизсъхнали плодове и зеленчуци (които никой не се заема да поднови) и ми се отщява да продължа по-навътре. Да не говорим за качеството на предлаганата стока като цяло в тази верига, не само в Троян!

криворазбраната цивилизация каза...

Вече 30 години сме подложени на системно оглупяване и факт е, че тази схема се услажда на огромната част от устремилият се към своето падение хомо сапиенс!
Какво блаженство цари в човешкото подкорие при тази информация!
А реалността е, че това означава край на поминъка на всички семейства преживяващи в момента, от своите квартални хранителни магазинчета... всъщност се касае за човешки съдби!
Нима си заслужава на мястото, където бе сърцето на машиностроителен Троян да видим руини, от които ще грейне един напудрен метален правоъгълник зареден с химическа храна?!
Радостта щеше да е оправдана, ако бе намерен инвеститор, който да дойде с машините си и да създаде поминък за живущите тук.
Факт е, че чашата с отрова в България не е изпита до дъно... Наздраве, докато Ви стане ясно що
са Ви отсипали да ручате!

Дедо Спас каза...

Малките квартални магазини предлагат друг вид обслужване, по-човешко и лице в лице, затова трудно ще загинат, поне голяма част от тях. А що се отнася до площадката в Елпром, едва ли някой ще направи магазин насред руини. И Банев се отказа навремето, защото под стола има противоатомно скривалище с бая дебели стени и тавани. Там бутането ще струва повече от земята. А що се отнася до инвеститора - питайте бизнесмените в общинския съвет.

Unknown каза...

Настаняването на "ЛИДЛ" и "БИЛЛА" в Троян е голяма грешка на управата в града. До сега успявахте да съхраните малките квартални магазинчета. Това вече няма да стане. Ще фалират едно по едно. И най-важното. Тия две фирми предлагат абсолютни боклуци на високи цени. Голяма грешка. Троянци не го заслужават.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |