Д-р Донка Минкова се запъна, закриват ТЕЛК - Ловеч

* Колегите на върнатата от съда шефка на комисията не я искат, хвърлиха оставки и прекратиха работа * Тя: „Много хора се притесняват от мен, но аз няма да се оттегля“; в спора бе забъркана и една...пуйка * Пациентите ще се пренасочват към Троян
Тема с продължение
Д-р Донка Минкова: „Няма да се оттегля!
ПАЦИЕНТИТЕ на Трудово експертната лекарска комисия (ТЕЛК) в Ловеч ще се прехвърлят временно към Троян. Това стана ясно след като вчера (16 декември) целият 6-членен състав на комисията – трима лекари, медицинска сестра и две технически сътруднички, подадоха оставка, а днес (17 декември) демонстративно напуснаха работните си места. Което пък се случи след като съдът върна на работа обвинената в корупция, арестувана на 31 януари 2019 г. заедно със свой съучастник и все още разследвана шефка на ТЕЛК - Ловеч д-р Донка Минкова, а колегите й отказаха да работят с нея.

„НЯМА да съществува този състав на ТЕЛК – целият, с председателя включително. Ще се преустанови дейността на комисията, но има възможности да се гарантират правата на пациентите (над 3000 годишно)“, уточни Атанас Атанасов, прокуристът на намиращата се в тежко финансово  състояние ловешка болница МБАЛ „Проф. Парашкев Стоянов“, чието звено е ТЕЛК - Ловеч. „Не може да работи ТЕЛК-ът в този състав, предприемаме процедура към приключване и закриване на комисията“, потвърди и директорът на ловешката болница д-р Румяна Нановска. Кога обаче Министерството на здравеопазването ще сформира новата ТЕЛК в Ловеч не е ясно и дотогава пациентите ще бъдат пренасочвани към близките центрове, основно към ТЕЛК - Троян.

В битката за ТЕЛК - Ловеч бе забъркана и една пуйка
„МНОГО хора се притесняват от мен, но аз няма да се оттегля! Защото аз 13 години работя за стабилизирането на тази институция“, заяви пък д-р Минкова, напук на всичко, включително на призивите от шефовете на ловешката болница да се откаже от поста. Упоритата ТЕЛК началничка се аргументира по следния начин: „Няма как да съм взимала хиляди левове и да живея в едно семейно жилище от 64 квадратни метра и да карам кола, произведена през 2001 г.“. Направено бе и уточнението за една пуйка, дар на д-р Минкова от пациентка и определена като рушвет: „За тази пуйка – аз отказах. Но тя (пациентката) се свързала с моя колежка, която ме помоли: „Моля ти се, вземи тази пуйка“. Като капак д-р Минкова заяви, че наистина има ТЕЛК решение за нетрудоспособност от 75%, издали й го колегите в Троян, но това не било пречка да работи и да заема началническия пост на ТЕЛК - Ловеч. 

На брифинга след задържането на д-р Минкова, 31 януари 2019 г.
ДА ПРИПОМНИМ. Д-р Минкова бе обвинена – обвиненията бяха огласени публично от окръжния прокурор на Ловеч Валентин Вълков и директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов на съвместен брифинг в деня на задържането – че е участвала в престъпна схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения срещу суми от 200 лв. до 1000 лв. Сумите били разпределяни между членовете на престъпната група, като у споменатия съучастник, посочен за посредник при плащанията, бяха открити 13 хил. лв. в брой. „Тук големият проблем е моралът на лекарите, които издават тези документи. Основните лица, които са давали възможност на престъпната схема да работи, са лекарите. За съжаление тази дейност е превърната в бизнес и се източват огромни средства от държавните фондове“, коментира тогава главен комисар Спиридонов, като уточни, че предстои да бъдат повдигнати обвинения и срещу други лекари от ловешката комисия (което обаче не се случи – бел. ред.).  Г-н Вълков пък припомни, че и преди десетина година е била разкрита подобна престъпна схема в ТЕЛК - Ловеч.

Т21, цитатите са по бТВ и Нова тв

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |