Голяма ТЕЛК афера в Ловеч, арестуваха д-р Донка Минкова

* Замесени са и други лекари, предстоят още арести * Десетки, а може би и стотици са се възползвали от корупционната схема, а за фалшивите решения от ТЕЛК - Ловеч са плащани между 200 лв. и 1000 лв., заяви окръжният прокурор Валентин Вълков * Главен комисар Ивайло Спиридонов: „За съжаление тази дейност е превърната в бизнес и се източват огромни средства“
Крими
Съвместният брифинг на окръжния прокурор Валентин Вълков (вляво) и директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, Ловеч, 31 януари 2019 г.
ДНЕС, 31 ЯНУАРИ, в Ловеч гръмна голям скандал. На съвместен брифинг окръжният прокурор Валентин Вълков и директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов съобщиха за ареста на шефката на ТЕЛК - Ловеч д-р Донка Минкова и мъж, чието име не бе обявено, който е посредничил в корупционната схема за издаване на лъжливи удостоверения за инвалидност и източване на значителни държавни средства от осигурителните фондове. Д-р Минкова и съучастникът й са задържани за 72 часа с прокурорско разпореждане и по всяка вероятност ще им бъде наложена постоянна мярка задържане под стража. При ареста у посредника са намерени 13 хил. лв. в брой. Предстои да бъдат привлечени още няколко души, в това число и поне двама лекари.

д-р Донка Минкова
СТАНА ЯСНО, че преди около година, на базата на оперативна разработка на ГДБОП, насочена към длъжностни лица в ТЕЛК - Ловеч,  в Окръжната прокуратура е образувано досъдебно производство. А в последните дни са извършени претърсвания на 17 адреса (в цялата Ловешка област, не бе конкретизирано дали и в Троян) и са иззети множество документи, компютри, телефони, немалка сума пари. Започнали са и разпити на множество свидетели; „Една част от тях от ромски произход, но не всички, които в последните две години са получавали неправомерно решения от ТЕЛК - Ловеч с определен, в повечето случаи завишен, процент на инвалидност. А в една немалка част от случаите лицата, които са получавали такива решения, не са имали каквито и да е заболявания“, поясни прокурор Вълков. Десетки, а може би и стотици са се възползвали от корупционната схема, а за фалшивите решения от ТЕЛК - Ловеч са плащани между 200 лв. и 1000 лв. и средствата са разпределяни между членовете на комисията (уточнено бе, че на други места в страната мизата стигала до 2500 лв.).

„ТУК ГОЛЕМИЯТ проблем е моралът на лекарите, които издават тези документи. Основните лица, които са давали възможност на престъпната схема да работи, са лекарите“, категоричен бе главен комисар Спиридонов, като уточни, че предстои да бъдат повдигнати обвинения и срещу други лекари от ловешката комисия. „За съжаление тази дейност е превърната в бизнес и се източват огромни средства от държавните фондове“, каза още директорът на ГДБОП и в аванс обяви скорошни още по-фрапиращи разкрития.

„ПРОЦЕСЪТ е двустранен. Има лица, които имат нужда от ТЕЛК и си подават документите, но ги бавят във времето и те разбират по някакъв неписан начин, че трябва нещо да се плати. Опират до посредник, плащат някаква сума и процентът им се завишава. Другият вариант е – има посредници, които набират такива лица, предимно от ромски произход, насочват ги, казват им за какви суми става дума и тези суми се дават (на лекарските комисии и посредника)“, коментира обвинител №1 на Ловеч. На въпроса ще бъдат ли преразгледани решенията на ТЕЛК - Ловеч прокурорът отговори, че това ще се случи, но процесът изисква време. Г-н Вълков припомни, че и преди десетина година е била разкрита подобна престъпна схема в ТЕЛК - Ловеч.

Бележка на редакцията
 
Далаверата си върви с пълна сила от години

* „През 2004 г. полицията в Ловеч се натъква на мащабна афера с фалшиви инвалидни свидетелства. Щетите от 106 фалшиви експертни решения се изчисляват на близо половин милион лева“

ИЗМАМИТЕ с ТЕЛК в България са публична тайна и от години – здрави хора срещу заплащане си докарват инвалидни пенсии, леко болни вземат тапии със завишени проценти инвалидност и прибират обезщетения, полагащи се за много по-тежки заболявания, корумпирани лекари дирижират схемата и в крайна сметка се точат огромни средства от осигурителните фондове на държавата. За измамите с инвалидните пенсии е артикулирано и на най-високо държавно равнище (политическо и управленско, особено преди избори), имало е и не една акция (една от най-шумните бе преди десетина години пак в Ловеч, а неотдавна голям скандал гръмна в Силистра), отскоро се сипят и люти закани от върховете на родното обвинение (зам.-главния прокурор Иван Гешев) за отсичане главата на ТЕЛК корупцията. Но досега нищо – далаверата си върви с пълна сила, хиляди здрави (мургави, но и бели) точат осигурителните фондове, лекари далавераджии тъпчат пачки в джобовете, болни хора не могат да се доберат до решение от ТЕЛК, защото не си плащат и така… Хубава работа, ама българска. И ловешка.
А ЧЕ ТЕЛК далаверата върви от години и нищо не я спира, доказателство е и споменатият ловешки случай отпреди десетина година. Припомни ни го Добринка Корчева в www.blitz.bg, цитираме: „През 2004 г. полицията в Ловеч се натъква на мащабна афера с фалшиви инвалидни свидетелства. Щетите от 106 фалшиви експертни решения се изчисляват на близо половин милион лева. Разследването е дадено на Националната следствена служба. Първоначално обвинения са повдигнати срещу 6 длъжностни лица и 62-ма граждани, ползвали решенията. Обвиняват ги, че са знаели, че ползват документи с невярно съдържание. Повдигнати са и обвинения срещу служителите от ТЕЛК - Ловеч. Делото влиза в съда през 2006 г. По данните за 13 години 264 човека са получили неправомерно 1,154 млн. лв. под формата на инвалидни пенсии. Най-активни били влашките цигани. По данни от делото са платени 900 хил. лв. рушвети на лекари. Разплитането на престъпната мрежа започнало още през 2003 г. по сигнал на пенсионери от с. Асеновци, Плевенско. Диагнозите за фалшивите тапии били за различни болести - хронична бъбречна недостатъчност, травма на гръбначния мозък, атеросклероза, рак на дебелото черво, ампутация на стъпалото и др. Мнимите инвалиди, здрави и прави, получавали експертните решения, без да подават молби за освидетелстване и без да се явяват на преглед в ТЕЛК. Срещу общо 263 ползватели на фалшиви експертни решения са заведени отделни наказателни дела за измама. Близо месец след констатирането на ловешката афера се установява, че ТЕЛК далаверата е повсеместна – в Ловешка, Плевенска, Великотърновска, Сливенска, Бургаска, Варненска, Шуменска, Разградска и Софийска област“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |