Дискусията за т. нар. ул. „Лъкарица“

* „Имахме уверения, че ще бъдем включени в Бюджет 2019, но не се случи“, заяви говорителката на „лъкарци“ Цветомира Гечева * Инж. Николай Райковски: „Тази година ще направим обследване на съществуващото положение“
Пътища
По ул. "Лъкарица", 28 януари 2019 г.
ПРИ ПУБЛИЧНОТО представяне от кмета Донка Михайлова и нейния екип на изпълнението на общинския бюджет за миналата година и проекта на Бюджет 2019 представители на живеещите на т. нар. ул. „Лъкарица“ (6-етажна кооперация и еднофамилната къща в съседство, жк „Лъгът“) поставиха ребром въпроса с окаяното състояние на въпросната „улица“ и обещания от Община Троян ремонт. Пишем „улица“ в кавички, тъй като споменатата пътна връзка е прокарана без улична регулация, неясно кой я е бетонирал (както подчерта в дискусията по проблема началникът на отдел „Строителство и инженерна инфраструктура“ в общинската администрация инж. Николай Райковски), с ширината си около 2,50 м не позволява разминаване на два автомобила, осеяна е с дупки, а в мокро време е кал до ушите. И въпреки всичко ул. „Лъкарица“ е изключително важна, тъй като е единственият достъп до жилищата на над 20 семейства – и за автомобилите, и за хората.

„ИМАХМЕ уверения, че ще бъдем включени в Бюджет 2019, но не се случи. Но въпреки това ние сме тук и отново ви призовавам да ни включите в някоя бюджетна част през годината. Направих си труда да повикам фирма, която се занимава с изграждане на пътища и оттам казаха, че ремонтът на тази улица би струвал около 15 хил. лв. И затова сме тук“, заяви говорителката на „лъкарци“ Цветомира Гечева.

ОТГОВОРЪТ бе на инж. Райковски: „Запознати сме с проблема на ул. „Лъкарица“. Това, което през годините поемали като ангажименти, смятам, че частично или изцяло е изпълнявано. Към настоящия момент за ул. „Лъкарица“ е изготвена улична регулация, която ни дава параметрите на улицата и зелена светлина да предприемем последващи стъпки. Друго, което направихме през предходните години – изградихме едно улично осветление, с което осигурихме приличен достъп до жилищния блок и сградата непосредствено до него. Това, което смятаме да направим през тази година – разбира се, след един по-обстоен преглед на съществуващото положение на улицата – е по отношение на състоянието под земята. Защото направата само на асфалтовата настилка не е решение – една улица има елементи, които ако не се изпълнят, няма да просъществува дълго. Така че тази година ще направим обследване на съществуващото положение и евентуално залагане на средства по текущите ремонти за частична реализация. Асфалтът е видимата част – добрата основа, доброто отводняване са по-важните неща и те ще поемат значителна част от разходите“.

Двата жилищни имота, единственият достъп до които е по ул. "Лъкарица"
ДУМАТА по „казуса „Лъкарица“ взе и собственикът на „Калинел“ ЕООД инж. Марин Радевски, чийто фирмен имот опира в улицата. „И моето предприятие е на тази улица. И точно там, където жителите на блока искаха да се ремонтира пътя, е много тясно – две коли не могат да се разминат, едната трябва да изчака. В същото време има терен, който е до моята сграда (новостроящия се цех на „Калинел“) и пътят може да се разшири. Вярно, че е свързано с копаене на 1,5 м денивелация, но може да се разшири. Сега е доволно тясно и ще продължи с неудобствата на живеещите там, а и цялата „Лъкарица“ е тясна“, бе коментарът на инж. Радевски.

„ЛЪКАРИШКАТА“ дискусия бе завършена и обобщена от инж. Райковски. Той подчерта, че е нужно трайно решение – т. е. след като вече е направена уличната регулация, да се върви към следващите стъпки (подготовка на основата и отводнителните канавки). Сред тези необходими стъпки е и отчуждаване на неголеми имоти, за да се разшири улицата и автомобилите да могат да се разминават по нея. Кога обаче ще се случи всичко това, остана въпрос без отговор. Разбра се само, че евентуално със средства по тазгодишните текущи ремонти работата ще бъде започната.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |