Общински младежки съвет в Троян

* Главната му цел е да предостави на младите хора от общината поле за изява и свободно пространство за обсъждане на идеи * Председател е Теодора Моева (СУ „Васил Левски“), зам.-председател – Мария Ковачева (СУ „Св. Климент Охридски“)

Мария Ковачева
Ново
Авторката Мария Ковачева е 11-класничка в СУ „Св. Климент Охридски“, Троян. В началото на годината (2019 г.) Мария бе сред победителите в момичешкия конкурс за есе „Посланик за един ден“, организиран от Посолството на Великобритания у нас по случай 8 март; и по покана на Нейно превъзходителство Ирит Лилиан стана „посланик за един ден“ на Израел, като в това си качество произнесе вдъхновяваща реч при откриването на изложбата „Какво се случва с правата на жените“ в столичната галерия „Васка Емануилова“. Година по-рано (2018 г.) троянската тийнейджърка спечели второ място в националния конкурс за есе „Европа в България“ и за награда посети Европейския парламент в Брюксел. Т21

ОТ ДЪЛГО време в община Троян се говори за създаване на организация, която да се фокусира върху младите. Някои са се опитвали да поставят началото на нещо подобно, но са се отказвали заради различни трудности по пътя. На 12 декември обаче такава младежка организация стана  реалност. С помощта на сдружение „Eкомисия 21“ беше учреден Общински младежки съвет (ОМС) в Троян. В него участват ученици от всичките четири средни училища в града, а за да бъде честно гласуването, всяко училище има право на 2 гласа, когато общото събрание заседава. Всеки желаещ би могъл да се включи. А главната цел на съвета е да предостави на младите хора от общината поле за изява и свободно пространство за обсъждане на идеи. ОМС няма общо с нито една политическа партия и няма да допусне да се използва за подобни цели и интереси. Приоритети са гражданското образование, културата и спорта, благотворителността и екологията.

Учредяването на Общинския младежки съвет - Троян, 12 декември
ОРГАНИЗАЦИЯТА по създаването на подобна младежка структура започнала Теодора Моева, ученичка от СУ „Васил Левски“. Тя участвала в Областния младежки съвет в Ловеч и споделила за идеята си с организаторите му, а те се съгласили да помогнат за учредяването на съвета в Троян. Следващата стъпка била набирането на членове: Теодора се свързала с Мария Лекова, психолог в СУ „Свети Климент Охридски“, и след като й разказала за идеята си, я помолила да я насочи към ученици, които подобно на нея искат да се занимават с обществени дейности. Последва бърза среща, на която ние, бъдещите членове на съвета, разбрахме, че бихме могли да работим добре в екип и имаме много общи неща. Впоследствие се свързахме с „Екомисия 21“, които помагат за учредяването на подобни съвети.

И ТАКА всичките настоящи 17 членове на съвета се събрахме и направихме дейността си официална. Чрез гласуване избрахме Управителен съвет, в който влизат Теодора Моева, Пламена Димитрова и Преслава Пенкова от СУ „Васил Левски“, Мария Ковачева от СУ „Св. Климент Охридски“ и Мария-Мануела Стоева от НУПИ „Проф. Венко Колев“. Учредителният съвет избра Теодора Моева и Мария Ковачева да представляват организацията пред останалите институции в ролята си съответно на председател и зам.-председател. ОМС в Ловеч функционира успешно в продължение на години, ние също искаме да постигнем устойчивост и да разпространим личната инициативност. Надяваме се да изведем от сивото ежедневие не само учениците, но и всички останали, които биха искали да променят настоящото безразлично отношение на хората.

МНОГО хора твърдят, че насилието води до още насилие и затова то трябва да се прекратява възможно най-бързо. Ние обаче мислим, че има нещо по-опасно от насилието и това е апатията, която е обзела много хора. Чрез вярването си, че не можем да влияем на околните, често без да осъзнаваме казваме на приятелите, близките си, колегите си, познатите си, че „една птичка пролет не прави“ и по този начин ги обезкуражаваме, убиваме тази единствена птичка, предвестник на пролетта. Ние не смятаме, че сами можем да променим настоящето или че пътят ни ще е лесен, напротив. Ние не виждаме начин да оправим всички проблеми, но виждаме начин да мотивираме хората да се захванат с разрешаването на тези проблеми. Благодарим на Община Троян за съдействието за учредяване на съвета.

ПЪРВОТО събитие, на което ще можете да се запознаете с някои от нас, ще е благотворителният Коледен базар в Информационно-културния център на 17 декември от 17:00 до 19:00. Ако сте на възраст 15-29 години, можете да се включите в ОМС, а ако не сте на тази възраст, но желаете да споделите идеите си, можете да се свържете с нас на e-mail: omstroyan@gmail.com. Ако пък искате редовно да научавате за дейността ни, следете фейсбук страницата ни „Общински младежки съвет - гр. Троян“.

Мария Ковачева,
зам.-председател на ОМС - Троян

 Още от същия автор:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |