„Лидъл“ вече се строи, „Била“ – догодина

* Троянският „Лидъл“ ще е готов до края на м. март 2021 г.
* Договорката за троянската „Била“ била на косъм, но проблемът е решен; в хипермаркета ще се влиза откъм
 ново кръгово кръстовище
Добрата новина
Строителството на троянския„Лидъл“ вече е в ход, 30 октомври 2020 г. 

В КРАЯ на миналата 2019 г. съобщихме, че двете големи вериги хипермаркети – австрийската „Била“ (Billa) и германската „Лидъл“ (Lidl), имат интерес към Троян и планират изграждане тук на свои обекти (виж „Била“ и „Лидъл“ стъпват в Троян“ – бел. ред.). Вече смело можем да кажем, че тези намерения са реален факт. А гласуваните на последната сесия на Общинския съвет в Троян (29 октомври, четвъртък) устройствени решения, свързани с изграждането на двата хипермаркета, са стъпка в посока на реализацията.

„ЛИДЪЛ“

Информационната табела на входа на строителния обект

„ЛИДЪЛ“, който вече се строи, ще бъде разположен на терен на завод „Елпром“, разчистен през последните месеци (в съседство с административната сграда на завода и с излаз към ул. „Акад. Ангел Балевски“, поземлен имот с идентификатор 73198.507.591 в квартал 152 по плана за регистрация и застрояване на гр. Троян). Според информационната табела на обекта откриването на строителната площадка е станало на 16 октомври 2020 г., разрешителното е дадено на 10 септември 2020 г., а строителните дейности трябва да приключат за 167 дни, т. е. до края на м. март 2021 г. Възложител/инвеститор е „Лидл България“ ЕООД & Ко“ КД,  изпълнител – столичната фирма „Аргогруп екзакт“ ООД (технически ръководител на обекта е Цветозар Чавдаров), а строителният надзор се осъществява от „Агроводинвест“ ЕАД.

На ход са багерите и камионите

СПОМЕНАТОТО устройствено решение, гласувано от общинските съветници в четвъртък с пълно мнозинство (26 „за“, без „против“ и „въздържал се“), бе за изработването на проект за промяна на Подробния устройствен план (ПУП) с цел изграждане на допълнителна обходна улица от бъдещия хипермаркет до ул. „Акад. Ангел Балевски“ плюс комуникационно-транспортен план за организация на движението на новото кръстовище. Изработването на ПУП-а ще е за сметка на заинтересованата страна („Лидл“). По наши наблюдения от последните няколко дни строителството на троянския хипермаркет „Лидъл“ вече е в ход и набира скорост.

„БИЛА“

На това място ще се издигне троянската „Била“

В НАПРЕДНАЛ етап е и проектът за хипермаркет „Била“ в Троян. Теренът е в централната градска част (районът на бившата градска баня) и е закупен от местната фирма „Олимпия“, която преди години планираше да строи там нещо като троянски МОЛ, обаче идеята не се реализира. Подготовката за изграждането на троянската „Била“ тече от доста време, но както се разбра на споменатата общинска сесия, е имало няколко проблемни момента. Основният – свързан с наложителната промяна в транспортната схема и конкретно с изграждането на кръгово кръстовище между ул. „Георги С. Раковски“ и ул. „Опълченска“ (при Ловния ресторант), откъдето ще е входът към хипермаркета.

„НЯМА да скрия, че имаме определени тревоги относно организацията на движението в този район при евентуалното изграждане на магазина „Била“. В този смисъл колегите – главният архитект и директорите на дирекции „Устройство на територията“ и „Строителство“, работиха много активно. А идеята, която бе насочена към кандидата за инвеститор, е да бъде създадено ново кръгово кръстовище. Входът към магазина ще е непосредствено след това ново кръстовище, а изходът трябва да е в средата на улицата към кръговото кръстовище при Големия пазар. Имахме дълги разговори с кандидата за инвеститор и аз заявих, че веригата трябва да инвестира в изграждането на това съоръжение (новото кръстовище), доколкото то е провокирано от строителството на магазина“, коментира от трибуната на местния парламент кметът Донка Михайлова.

През реката е „Троян Плаза“

Г-ЖА МИХАЙЛОВА сподели още, че договорката е била на косъм: „Инвеститорът почти беше стигнал до отказ, имаха дълги консултации със собствениците в Австрия. Но в крайна сметка те остойностиха една такава идея, очакваната от тях стойност е 165 хил. лв., включваща изграждането на кръговото кръстовище и на подпорна стена на терена. На този етап те имат готовност да финансират проекта на този обект наред с проекта на същинската инвестиция. Също и готовност изграждането да стане едновременно – на магазина „Била“ и на съпътстващата инфраструктура, в рамките на следващата 2021 г.“. Решение намерил и друг проблем – за компенсиране на гражданите от близката кооперация, чийто паркинг (срещу Ловния ресторант) ще бъде унищожен при изграждането на новия търговски обект. „Снощи, 28 октомври, инвеститорът се обади и заяви, че имат готовност техният паркинг (към магазина) да бъде оставен безплатен и със свободен достъп, така че да може да бъде ползван и от хората от квартала“, заяви градоначалникът.

Паркингът срещу Ловния ресторант ще изчезне, но паркиращите няма да бъдат ощетени

КМЕТСКОТО обобщение: „Дотук сме стигнали в преговорите. Ако днес Общинският съвет реши да допусне изработването на ПУП (за частично изменение на плана за улична регулация с цел изграждане на ново кръгово кръстовище между улиците „Георги С. Раковски“ и „Опълченска“), инвеститорът ще тръгне към възлагане на работното проектиране“. Предложението да се разреши изработването на този ПУП, който ще даде зелена светлина за по-нататъшните стъпки по изграждането на троянската „Била“, бе гласувано с голямо мнозинство (25 „за“, 1 „въздържал се“, без „против“).

Генадий Маринов

 Още по темата:

3 коментара:

Z@Q каза...

Съсипаха ни икономиката, дойде ред и на едва съществуващият семеен търговец!
Озъбилите се, ще са повече от радващите се!

КОРЕКТЕН каза...

Ако правилно разбрах се говори за паркинг в Троян.Дона с чужда пита помен ли ще прави?Или всичко ще е виртуално,а не реален паркинг?.Друг да мисли за паркинг.Въобще нямат визия за парко места общинарите.Толкова много може в тази насока да се работи.Само ремонта на ул.Каравелов ЩЕ ОСИГУРИ ОКОЛО 60 МЕСТА.А това си е в центъра.А джобове по широките тротоари е мисия невъзможна.

Nik каза...

ЛидЪл в заглавието , по отдолу Лидл???
Това две различни фирми ли са?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |