В едно изречение (57)

* Внесоха проект за ремонт на стадион „Чавдар“ * Трима са новите почетни граждани на Троян * И втората шипковска концесия удари на камък

Хубава работа, (ама) троянска
Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.  
ЕДНА добра, а бихме казали и задължителна новина – Община Троян вкара проект за основен ремонт на градския стадион „Чавдар“ (пълното наименование на проекта е „Основен ремонт на градския стадион в Троян и околното му пространство“) в актуализираната програма за реализация на Плана за интегрирано развитие на община Троян, 2021-2027 г., индикативният бюджет е 4 млн. лв., срокът за реализация 2027 г. и средствата ще се търсят по различни национални и европейски програми, а предвидените дейности включват реновиране на спортния терен, вкл. подмяна на настилката на лекоатлетическата писта и на поливната система, реконструкция на спортната площадка с игрището за мини футбол и фитнес на открито, изграждане на нова обслужваща сграда, оформяне на паркова среда и др., „Планираните дейности ще повишат привлекателността на мястото не само за жителите на Троян, но и за туристите. Разбира се, основното му предназначение – съоръжение за провеждане на спортни събития и спортно-тренировъчни дейности, ще се запази, но се цели интегрирането му в една по-широка рекреационна и паркова система“, четем в поясненията към предложението, внесено в Общинския съвет от кмета Михайлова и гласувано единодушно от съветниците на сесията миналия четвъртък (26 септември); казахме „задължителна новина“ неслучайно – след изграждането в съседство на новия лесопарк „Турлата“, трасето за екстремно колоездене (пъмптрака) и многофункционалната спортна зала в района се оформя мащабен спортно-развлекателен комплекс и ремонтът на стадиона просто се налага.

ТРИМА са новите почетни граждани на Троян, номинациите им бяха внесени от кмета и гласувани единодушно на сесията на Общинския съвет миналата седмица (26 септември): Стефан Йочевски – хореографът и дългогодишен ръководител на троянския танцов ансамбъл „Здравец“, донесъл много аплодисменти и слава за Троян (миналата година г-н Йочевски и ансамбълът му с голям концерт отбелязаха свои юбилеи – 70 години „Здравец“ и 80 години на ръководителя); д-р Марин (Мишо) Василев – известният троянски гинеколог, ръководил близо 40 години АГ отделението на Троянската болница и успял да го превърне в едно от най-добрите не само в региона, но и в Северна България, „бабувал“ на почти 5000 бебета (миналата година и д-р Василев имаше юбилей – 70 години); Велички епископ Сионий – през 2014 г. той оглави Троянския манастир „Успение Богородично“ и за това десетилетие направи много и в материален, и в духовен план за троянската обител, затвърждавайки позициите й на третата по големина и значимост в България.

НА ПОСЛЕДНАТА сесия на Общинския съвет (26 септември) бе гласувано без възражения предложението на кмета Михайлова за прекратяване на процедурата за концесия на т. нар. Шипковски минерални бани (Центъра за рекреация и отдих в с. Шипково, Троянско), втори неуспешен концесионерски опит за иначе атрактивния и с потенциал балнеоложки обект – и като лечебни качества на минералната вода, и като дебит, а и като биография (известен курорт е още през първата половина на миналия век); а с поредния неуспешен опит Община Троян явно приключва с идеята да търси решение чрез концесия, макар че досега (след като през 2014 г., след множество перипетии и дългогодишна битка с държавата, си възстановихме собствеността) се провалиха и други две идеи за развитие – със собствени сили на Общината и отдаване под наем на местни предприемачи; „Според мен две са причините за неуспеха на концесията – коментира г-жа Михайлова, – първата, че трябва да бъдат инвестирани много средства (прогнозната стойност за целия 30-годишен период бе 20 млн. лв. – бел. ред.), и втората, че не сме съгласни да продаваме. А не продаваме, заради тревогата, че можем да попаднем на недобросъвестен купувач, който да не направи нищо за Шипково.“.

Т21
  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |