В едно изречение (51)

* Съдия №1 на Троян Десислава Ютерова встъпи в длъжност * Първият фолклорен танцов фестивал „Врабево в ритми“ * Троян отново помага на бедстващите – троянски доброволци и пожарникари участват в гасенето на пожарищата * Битката срещу национализацията на ВиК дружествата продължава

Хубава работа, (ама) троянска
Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.
ДВЕ ТРОЯНКИ – председателят на Окръжен съд Ловеч Магдалена Станчевска и новият председател на Районен съд Троян Десислава Ютерова (виж „Десислава Ютерова е новият шеф на Районен съд Троян“ – бел. ред.), бяха главните действащи лица в церемонията по встъпването в длъжност на г-жа Ютерова, която се състоя на 25 юли в Съдебната палата в Ловеч и във фокуса й бе подписването на акта за встъпване в длъжност; г-жа Станчевска пожела на новия ръководител на Районен съд Троян здраве, успешен мандат и запазване и утвърждаване на „много добрите резултати на троянския съд за качествено и бързо правораздаване“, а от своя страна съдия №1 на Троян потвърди решимостта си за изпълни целите, заложени в концепцията й, защитена успешно пред Висшия съдебен съвет – продължаване на добрите практики на съда и запазване на добрите отношения в колектива като гаранция за качествено правораздаване.   

В СЪБОТА, 27 юли, троянското с. Врабево бе домакин на Първия фолклорен танцов фестивал „Врабево в ритми“ – „вълнуващо бягство от ежедневието, даващо ви възможност да се потопите в автентичната атмосфера на българското село, да се насладите на завладяващото изкуство и да се докоснете до гостоприемството на местните хора“, се казваше в поканата на организаторите (Кметство Врабево и амбициозната кметица първомандатник Мария Михова); фестът, който бе предшестван от водосвет в параклиса в местността Гяур баир – свято място за врабевени, събра над 130 участници (читалищни и други групи) от цялата страна, които препълниха с танци, песни и фолклорно веселие големия селски площад; сред ВИП гостите на феста бе и кметът на община Троян Донка Михайлова, която, според обичайната си практика, коментира събитието в профила си във фейсбук, думите й „Врабево в ритми“ показа, че с основание бе наречен Първи, че има потенциала да се превърне в традиционен. Днес Врабево бе едно вълнуващо пътешествие към българския фолклор“.

Бел. ред. Танцовият фолклорен фестивал във Врабево ни подсети, че родом от селото и до днес живеещ там, вече надхвърлил достолепните 80, е големият хореограф и танцьор Стефан Йочевски, ръководил десетилетия емблематичния троянски фолклорен танцов състав „Здравец“ и разнасял троянската и българската слава по света и у нас (виж „Юбилеят на Йочевски и „Здравец“), повод да поздравим г-н Йочевски, големия майстор на фолклорния танц!  

ТРОЯН и този път – както винаги, когато има нуждаещи се, помним сериозната троянска помощ, материална и с доброволци, институционална (Община Троян) и гражданска, през 2022 г. при тежките наводнения в Карловско (виж „Троянци подадоха ръка на бедстващите карловци“), помагаха, и то сериозно, при зловещото земетресение в комшийска Турция през 2023 г. (виж „Трогателно писмо до Троян от Истанбул“), могат да се посочат и десетки други примери през годините – сега подаде ръка на пострадалите от страховитите летни пожарища в страната, включително при съседите през Балкана (Карлово и Сопот); „Здравейте! Двамата със сина ми Мартин (ученик – бел. ред.) тръгваме в събота сутринта, 20 юли, около 8:00 ч., да помогнем при гасене на пожарите в Южна България. Ако има желаещи, двама-трима можем да ги вземем“, информира в профила си във фейсбук един от най-големите и успешни троянски бизнесмени Христо Йовчевски („Рико Стил“), младият ни съгражданин Пламен Мичев, живеещ в София, но силно свързан с родния Троян, ни изпрати снимки от бедствието и своето участие в гасаческите акции, а кметът Донка Михайлова публикува в личния си профил във фейсбук снимки на началника на троянската Пожарна гл. инсп. Петър Петров от бедствието в Карловско и сподели и предупреди, че: „Засега на територията на общината ни няма пожари. Троянските пожарникари помагат на съседите от Карлово. Едно непремерено действие в необичайната жега може да причини огромни щети, да убие животни и да унищожи растителност. Моля, бъдете внимателни!“

ВАЖНО – продължава битката на кмета на Троян Донка Михайлова, в качеството й и на зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), имаща пълната подкрепа на троянци и на колегите си от сдружението, срещу опитите за насилствено одържавяване/национализация на общинските ВиК дружества в страната, най-доброто сред които е троянското „ВиК Стенето“ ЕООД и срещу приемането на поредния пети проект за нов Закон за водоснабдяването и канализацията, който ще узакони национализацията; на провелата се на 26 юли среща на водена от г-жа Михайлова четиричленна група от НСОРБ с регионалния министър Виолета Комитова и екип на министерството е бил обсъден новият законопроект и предложенията (на кмета на Троян и НСОРБ) за промени в него; коментарът на г-жа Михайлова след срещата: „Предложих три важни промени - запазване на възможността за съществуване на общинските ВиК дружества чрез отпадане на ограничението консолидираните райони да съвпадат с административните области, право на Общините да влияят при взимането на решения във водните асоциации и отпадане на изискването за автоматично вдигане на цената на водата в дружествата, които се вливат в асоциациите. Явно на ход трябва да бъдат депутатите ни! По делата им ще ги познаем“. 
 
Т21 
  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |