Троянци подадоха ръка на бедстващите карловци

* Дарителската кампания на Община Троян в помощ на пострадалите от наводненията – повече от успешна * Собственикът на „Дим такси“ Иван Макариев напълни догоре една „Дачия“ с най-необходимото и лично го закара на бедстващите в с. Слатина * Стела Маринова и Минчо Копрински поведоха орешачени
Добрата новина
Такива надписи има на колите на „Дим такси“
Троянски доброволци в действие, с. Слатина, община Карлово, 6 септември 2022 г.
НЕ СМЕ лоши хора, или поне когато трябва, откриваме, че сме добри. Десетки троянци се включиха в обявената от Община Троян дарителска кампания за бедстващите жители на селата в Карловско след големите наводнения отпреди няколко дни. На два пъти със специално организиран превоз бяха транспортирани до пострадалите храните и други стоки от първа необходимост, трупащи се във фоайето на общинската администрация. А досега две групи троянски доброволци ходиха да помагат за разчистване на калните наноси и оказват друга належаща помощ на място.

Собственикът на „Дим такси“ Иван Макариев лично закара дарението си до с. Слатина
„Дачия“-та бе напълнена догоре със стоки от първа необходимост
НО ТОВА не е всичко, внимание заслужават и две други сериозни дарителски акции. На 9 септември (б. р. днес) към пострадалото с. Слатина потегли един автомобил („Дачия“ комби) на най-голямата троянска таксиметрова фирма – „Дим такси“, напълнен буквално догоре с най-необходимото – олекотени завивки, възглавници, сапун, тоалетна хартия, минерална вода, консерви с храна, дрехи. Дарението е от собственика на фирмата Иван Макариев, който лично шофираше автомобила и бе на мястото. „Трябва да се види, не очаквах да е чак толкова тежко. Трябва да се помага много на тези хора, бедствието е страшно“, коментира по телефона за Т21 г-н Макариев.

ГОЛЯМА дарителска пратка подготвиха и в най-голямото троянско село – Орешак, инициаторите са учителката Стела Маринова, която бе и сред троянските доброволци, помагали на място, и майсторът на ковано желязо Минчо Копрински. Досега са събрани много дрехи и завивки и бяла и черна техника, а до неделя, 11 септември, продължава събирането на храни. Планирано е голям бус, осигурен и шофиран от г-н Копрински, да натовари дарението и в понеделник, 12 септември, да потегли към Карловско (също към с. Слатина). 
 
Гледки от пострадалите селища в Карловско
ТРОГАТЕЛЕН бе текстът за орешашката дарителска кампания, написан от г-жа Маринова и публикуван в профила й във фейсбук, цитираме: „Здравейте! Оказва се, че в Орешак има много добри хора, съпричастни с пострадалите ни съседи от другата страна на Балкана. Поради многото предложения за дарения имам поръчение от Минчо Копрински да ви уведомя, че неговият бус ще пътува към Карлово и той доброволно ще извози вашите подаръци. Оказва се, че той и приятелите му имат работещи печки, телевизори, техники разни, от които всяко домакинство има нужда. Моята баба Делка си мечтаеш за шкафче (старо) да си събере нещо, щото всичко отиде на боклука. Дрехи имат. Храна и вода им раздават. По едно одеяло имат. Ако имате желание да пратите нещо - техника,одеяла, трайна храна, сладко, лютеници, бисквити и т. н., носете ги на склад у нас под шапрона. Портата е отключена. Кучето вързано. Може и у Минчо Копрински. Гордея се с моите ученици Георги Моневски, Красимир Чонов, Дидо Доневски, които помагат на терен. Вярвайте, че хората там са в голяма, ама голяма нужда“.
 
ОТ КМЕТА на община Троян Донка Михайлова, която е зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), научихме за взетото решение от сдружението (на заседанието в четвъртък, 8 септемви), във връзка с бедствието в Карловско: „Решихме НСОРБ да поеме координацията между общините за осигуряване през предстоящите месеци на необходима жива сила в помощ на разчистването на пострадалите населени места в община Карлово. Очакваме в следващите дни да намалее потокът от доброволци, а прогнозите на колегите от Карлово са, че ще се нуждаят от помощ дълго време, като нуждите ще се променят във времето“.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |