Двама полски летци паднаха в горите над село Ломец, Троянско

* Случката, сякаш копирана от култовия британски сериал „Ало, ало“, се разиграла в понеделник, 5 септември; двамата „въздухокрушенци“ са Кшищов Запарт и Адам Гиналски * Всичко завършва с хепи енд, а заслугата е на 21-годишният студент по право Хари Велев младши и неговия „джуган“
Кацнал на едно дърво
Хари Велев младши (в средата) с Кшищоф Запарт (вдясно) и Адам Гиналски в горите над с. Ломец, 5 септември 2022 г.
КАРАШ си мотора през гори и поляни, тръгнал си за гъби на едно забутано навътре скришно място. И изведнъж пред тебе – чуждестранни пилоти, двама, с балони, парашути и т. н. Шок и ужас! Не, не ви разказвам епизод от култовата британска лента „Ало, ало“, действието не се развива в окупираната от нацистите Франция през Втората световна война, а пилотите не са английски, а полски. И историята не е на кино, а съвсем истинска и прясна – от понеделник, 5 септември, случва се на една полянка насред горите в землището на с. Ломец, Троянско, на около 4 км от центъра на селото.

МОТОРИСТЪТ гъбар е местният жител Красимир Асенов, а двамата пилоти, приземили се принудително и на най-неочакваното място – известният полски състезател по полети с газови балони и рекордьор на страната си в тази дисциплина Кшищоф Запарт (Krzysztof Zapart), научихме, че бил и сред най-едрите фермери в Полша, и неговият партньор във въздушните състезания през последните години, професионалният пилот Адам Гиналски (Adam Ginalski). Кшищоф и Адам стартирали с балона си от Цюрих (Швейцария) преди няколко дни, като целта била да поставят нов полски рекорд по непрекъснато летене с балон, достигайки до черноморската ни столица Варна – около 2000 км (както казахме, досегашният полски рекорд също бил на Кшищоф – 1514 км, 2015 г.). Разбира се, каквито са правилата – въздухоплавателите били следвани по суша от своя наземен екип (с бусове). Но след принудителното кацане в ломешката гора връзката се загубила.

Части от падналия балон
Събирането на „багажа“
Джуганът спасител вече е на мястото на инцидента
И ТУК идва най-интересната (и важна) час от историята – светкавичната спасителна мисия, извършена с грамаден дърварски камион тип „джуган“ (ЗиЛ) от 21-годишния студент по право Хари Велев младши, име и внук на известния троянски бизнесмен и ломчанин Хари Велев старши и син на адв. Захари Велев. От майката на спасителя – чаровната Менекше Делиахмедова, пък научихме подробности и се сдобихме със снимки от събитието; след това пихме вода и направо от извора, ден след куриозната случка разговаряхме по телефона с г-н Велев младши. Ето историята според неговия разказ.

ГЪБАРЯТ – Красимир Асенов, след като се натъкнал на поляците с балона, звъннал на Хари Велев младши, който по същото време участвал в дърводобив, бил сравнително близко и за радост имал собствен джуган. Младежът веднага потеглил с камиона си към мястото на инцидента, успял да натовари падналия балон, нещо твърде обемно и тежко, качил и двамата поляци и по непроходимите за обикновен автомобил горски пътища закарал неочакваните си пасажери и „багажа“ им до центъра на Ломец. Междувременно на ломешкия площад пристигнал наземният екип на поляците с бусовете си и претоварили „стоката“.

Полският наземен екип вече е в Ломец, претоварването от джугана
„ВСИЧКО беше много весело, поляците се оказаха много готини. А те имаха късмет – защото ако не бях наблизо и го нямаше големия камион, просто нямаше как целият този обемен товар да се транспортира до селото през гората, все пак са 4 км, и кой знае докога щеше да се проточи спасителната акция. Но най-важното е, че няма пострадали, въпреки принудителното кацане пилотите бяха без никакви контузии“, коментира за Т21 г-н Велев младши. Това е историята с нейния добър край. Снимките доразказват останалото.

Генадий Маринов

1 Коментара:

r3d33ms каза...

Джуган е ЗиЛ 157,това от снимката е ЗиЛ 131.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |