В едно изречение (48)

* Невероятно – подземно-надземен паркинг до Общината? * Новият пъмптрак на Турлата – готов до края на юни * Паркингът зад АИР-а – в заключителна фаза

Хубава работа, (ама) троянска
Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.
• ЕДНА фундаментална, не се плашим от това определение, новина гръмна миналата седмица, научихме я от най-оперативния и едновременно максимално надежден информационен източник, личния профил във фейсбук на кмета Донка Михайлова: в общинската администрация се обсъжда и вече е на ниво подготовка на промени в подробния устройствен план на района изграждането на нов паркинг на мястото на постоянно претрупания с автомобили, задъхващ се, амортизиран и недостатъчен паркинг до сградата на Община Троян, най-натоварения в града, дори нещо повече – идеята е новият паркинг да не е от традиционния троянски „хоризонтален“ тип, а да е на две нива, подземно и надземно, както отдавна се прави по света, и да поема значително повече автомобили на същото пространство, а като крайна цел да облекчи и цивилизова паркирането в този възлов и имиджов за града ни район; ето и дословен цитат на кметската информация: „Останахме сред малкото градове с безплатно паркиране. Въпреки че последователно работим за изграждане на все нови и нови паркинги, паркоместата все повече не достигат. Обмисляме и това на мястото на паркинга до Общината в центъра на града да изградим съвременен паркинг с подземно и наземно ниво с необходимото комуникационно-транспортно решение. На предстоящото заседание на Общинския съвет ще поискам от общинските съветници да дадат разрешение за изработване на проект за подробен устройствен план. Той ще даде градоустройствена основа за работно проектиране на паркинг на две нива“.

• ЗАЯВКАТА, направена по-рано и препотвърдена при откриването на новия Кучешки парк в края на м. април т. г., за изграждането на т. нар. пъмптрак или казано по-ясно трасе с изкуствени неравности за екстремно каране и скокове с планински велосипеди, вече е в ход и откриването ще е съвсем скоро – строителството започна на 12 юни и същия ден кметът Донка Михайлова коментира във фейсбук, че новата спортна придобивка е „отговор на очакванията на деца и младежи с интерес към велоспорта“ и че разчетите са изпълнението да приключи до 20 дни, а седмица след началото ресорният зам.-кмет инж. Николай Райковски уточни, че съоръжението ще е готово до края на м. юни; бъдещият троянски пъмптрак ще се разпростира на площ от 600 кв. м, с изградени неравности от земна маса и трошен камък и ще е подходящ както за развлекателно каране на малки и големи, така и за тренировки, обучения и състезания, а край трасето ще има зелени площи и кътове за отдих, изграждането е със сили и средства на Община Троян в партньорство с троянския Велоклуб „Троянски кон“ с председател Димитър Вълев.

• МИНАЛИЯТ през много перипетии бъдещ нов троянски паркинг в кв. 513 (зад АИР-а) вече е в заключителната си фаза, стана ясно на скорошната пресконференция на кмета Донка Михайлова (12 юни) – фирмата изпълнител, столичната „Парсек груп“ ЕООД, вече е изградила подпорните стени, подходът/входът откъм ул. „Еделвайс“, ел. захранването и основата на двете нива, а в момента се работи по връзката/излаза към кръговото кръстовище на ул. „Васил Левски“ (при моста за „Елма“), като строителните дейности, признават от Община Троян, „причиняват неудобства на живущите в района“, но от общинската администрация са „в непрестанна комуникация с фирмата изпълнител и експертите се надяват тези затруднения да бъдат за по-кратък период и крайният резултат да е в полза на всички живущи и посетители в района“; припомняме – идеята за този нов паркинг с капацитет 46 паркоместа в една от най-търговските и натоварени части на Троян е от години, проектът бе готов през 2020 г., планираше се изграждането да започне през 2021 г., но се забави заради четирите неуспешни процедури за избор на изпълнител, през 2022 г. работата започна, обаче след това имаше продължително спиране по вина на изпълнителя.
 
Т21 
  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |