В едно изречение (43)

* Екскметът на Ловеч Минчо Казанджиев пак влиза в съда заради атракционното влакче * Получихме 1,95 млн. лв. за новата ни зала от спортното министерство, чаккаме и от МРРБ * Стоичков бе в Орешак на 1 април

Хубава работа, (ама) троянска

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

 
СЪДЕБНОТО преследване срещу бившия кмет на Ловеч цели три мандата (2003/2015 г.) и наш земляк, родом от троянското с. Терзийско – Минчо Казанджиев, не е приключило, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд Ловеч, а правосъдните неволи на г-н Казанджиев са във връзка със закупеното при неговото кметуване с европейски средства в рамките на проект за „развитие на природни, културни и исторически атракции“ т. нар. атракционно влакче, струващо 360 хил. лв., но както се оказало впоследствие – нямащо нужните параметри, негодно да изпълнява функциите си и с реална пазарна стойност 150 хил. лв., което в крайна сметка означавало ощетяване на бенефициента Община Ловеч с 210 хил. лв., за което е и съдебното преследване срещу екскмета с обвинението в неупражнен контрол по чл. 219, ал. 1 от НК (предвиждащ до 6 години затвор); делото бе гледано от Специализирания наказателен съд, а след закриването му (2023 г.) е прехвърлено в Софийския градски съд, който постанови оправдателна присъда, но след протест пред Апелативен съд София е върнато за ново разглеждане от начало и е разпределено в Окръжен съд Ловеч, като първото разпоредително заседание по възобновеното дело бе на 8 април.

ПРОДЪЛЖАВА строителството на новата многофункционална спортна зала на Троян – инфраструктурен обект с голяма социална значимост, фокусирал надеждите за качествено подобряване на спортната база на града с 28 действащи спорни клуба, основният корпус вече извисява снага и в момента се зидат тренировъчните зали на първия етаж, след което ще се премине към основната зала, като разчетите са обектът да отвори врати в началото на м. март 2025 г. (изпълнител е пазарджишката фирма „Строймонтаж“ ЕООД, първата копка бе на 23 март 2023 г., а  срокът за изпълнение е 18 месеца, но се стигна до забавяне поради неблагоприятните метеорологични условия); припомняме, че през 2020 г. правителството отпусна целево 0,5 млн. лв. за новата зала, а за цялостното финансиране на строежа в края на 2022 г. бе гласуван общински револвиращ заем до 5 млн. лв. с опцията да се тегли колкото е нужно и даващ възможност за търсене на допълнителни източници на средства, впоследствие, след сериозно лобиране, получихме по-голяма държавна подкрепа и троянският обект бе включен за финансиране от държавния бюджет – кметът Донка Михайлова обяви новината при представянето на общинския Бюджет 2024 с пояснението, че предстои подписването на договори с Министерството на спорта и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а преди броени дни, на 1 април 2024 г., г-жа Михайлова информира, че е подписала договор с министъра на спорта Димитър Илиев за 1,95 млн. лв. субсидия от спортното ведомство, коментарът й: „1,95 млн. лв. лв. са икономисани на гражданите на Троян от кредита, който Община Троян щеше да ползва за залата. За осигуряване на останалите средства очакваме финансиране от МРРБ“.

НЕ Е ПЪРВОАПРИЛСКА – на 1 април, след като предната вечер изгледа от първия ред боксовите мачове на братя Пулеви в зала „Арена София“ и се качи на ринга да поздрави приятеля си Кобрата (Кубрат) за победата, футболната легенда Христо Стоичков бе забелязан в село Орешак до Троян, и по-точно в рейтинговия комплекс „Странноприемницата“, „Явно бе на разходка, а не по служебни ангажименти“, коментираха от заведението, а всичко това се случи ден преди включването на Камата в английската класация Топ 100 на най-великите футболисти в света за всички времена; помним, че носителят на „Златната топка“ бе в Орешак и на 1 януари 2022 г. – тогава се черкува в Троянския манастир, а на паркинга на обителта си направи селфи с орешашкия си фен Ивелин Георгиев, сега също имаше щастливец, сдобил се със селфи – 18-годишният троянски абитуриент Иван Зиновиев.   

Т21 

Начало

  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |