След постоянния кореспондент и пресклуб на БТА в Троян

* Кметът Донка Михайлова връчи на генералния директор на БТА Кирил Вълчев ключовете от общинското помещение, в което ще се разположи троянският офис на агенцията * Защо в неголемия Троян беше разкрито кореспондентско място, а сега и бетеански офис – във фокуса на казаното от ВИП госта
Добрата новина
Шефът на БТА Кирил Вълчев и кметът на Троян Донка Михайлова, Троян, 26 юни 2024 г.
ВЧЕРА, 26 юни, кметът на Троян връчи на пристигналия специално от столицата генерален директор на БТА Кирил Вълчев ключа за осигуреното безвъзмездно (с решение на Общинския съвет) общинско помещение за троянски офис на агенцията, подписан бе и съответният договор. Помещението е на първия етаж в реновираната наскоро по европейски проект многофункционална сграда зад сградата на Данъчното (отдел „Местни приходи“). Официалното откриване на офиса ще е на 14 октомври – празник на патрона на троянската църква св. Петка и празник на Троян, обяви от своя страна г-н Вълчев. На церемонията, състоял се в троянския Информационно-културен център, присъстваха общински служители и журналисти от местните медии, тук бе, разбира се, и троянският кореспондент на БТА Преслава Иванова, която пое длъжността в началото на м. април т. г.

„ТАЗИ идея – за предоставяне на помещение на БТА, я обсъждахме с генералния директор от известно време и се радвам, че стигнахме до днешния ден. Предложих на общинските съветници и те одобриха предложението ми да предоставим за ползване от БТА на първия етаж в многофункционалната сграда на „Местни приходи“. Това е шансът случващото се в Троян да достига по най-бързия начин до националните медии и Троян да става още по-популярна за българите и не само за българите и туристическа дестинация, и център на важни събития“, заяви г-жа Михайлова.

След подписването на договора
А ЗАЩО в неголемия Троян беше разкрито първо кореспондентско място, а сега и бетеански офис (пресклуб) бе във фокуса на казаното от генералния директор. „След като в понеделник, на празника на Монтана св. Дух, бе открит пресклуб в града и така вече имаме кореспондентски бюра във всички областни градове, развитието на кореспондентската мрежа на националната информационна агенция на България, което започва от средата на миналия век, продължава с укрепване в три посоки: времева  – с осигуряването по двама кореспонденти във всеки областен град, така че събитията да бъдат покриване 7 дни в седмицата 365 дни в годината; втората е териториалната – с разкриване на кореспондентски офиси и назначаване на постоянни кореспонденти в градове, които не са областни центрове, след Казанлък, Самоков, Свищов и Петрич петият е Троян; третата посока е тематичната – кореспондентите на БТА наред с политическите новини в равностоен обем предават новини от икономиката, културата, образованието, науката и т. н. (даден бе пример с Троян след назначаването на постоянен кореспондент – досега за м. юни има 50 информации, което е 3-4 пъти повече от троянските информации за м. юни миналата година, когато за Ловешка област имаше само един кореспондент на БТА)“, сподели г-н Вълчев.

ШЕФЪТ на БТА припомни и какви са критериите, по които се решава в кои необластни градове да има пресклуб и постоянен кореспондент на БТА – население над 15 хил. души (градовете от този мащаб в България са 20), икономика, туристическо значение, културно-историческа стойност. За Троян бе казано, че аргументите са силни – 17 хил. души население, икономиката на града е водеща в Ловешка област, а в някои сектори е със значимост за националната икономика (дървообработване, фармация, електротехника, текстил), Троян с Орешак е водещ старопланински туристически център, в културно-исторически план е стойностен с много неща (традиционните художествени занаяти, керамиката, сливовата ракия, Троянският манастир е един от духовните центрове на България).

Кирил Вълчев и неговата троянска колежка Преслава Иванова
Г-Н ВЪЛЧЕВ акцентира и върху друг важен момент в стратегията на БТА – традиция е агенцията да става партньор на значими местни събития, което бе доказано и в момента. След церемонията по връчването на ключовете на новия троянски офис генералният директор на БТА подписа договор за медийно сътрудничество с Александър Пенков, председател на сдружението „Изкуство край реката“, което организира добилия национална популярност музикален фестивал Jam on The River край с. Дебнево, Троянско (основател на феста и водеща фигура в споменатото сдружение е акордеонистката Вероника Тодорова, която в момента е зам.-кмет на община Троян – бел. ред.). „Всички тези посоки, в които се развива нашата кореспондентска мрежа, са насочени към това хората в тези населени места да виждат новини от тези места, да виждат, че самите те са част от националния новинарски поток и най-вече децата да виждат, че има смисъл да остават в малките градове, които са част от новините като София и няколкото големи града. И да има информация за местните събития, което да дава поводи на българи и чужденци да идват тук, да идват в Троян“, бяха заключителните му думи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |