Поредно гостуване в Троян на ученици от Елванген

* Двигател на този обмен през годините е преподавателката по немски език Пенка Острева, която неотдавна предаде щафетата на младата си колежка Виктория Пеловска
Юбилейно
Немската преса за подписването на договора между СУ „Св. Климент Охридски“ (Троян) и гимназия „Хариолф“ (Елванген), 2014 г.
ПРЕДИ 10 години, през юли 2014-та, в немския град Елванген беше сключен договор за сътрудничество и ученически обмен между гимназия „Хариолф” (Елванген) и СУ „Св. Климент Охридски” (Троян). Документът, подписан от наша страна от училищния директор Иванка Цекова, бе посветен на 1250-годишния юбилей на немския град и се основаваше на осемгодишно партньорство между двете училища. Училищата се споразумяха да продължат ежегодните посещения на ученически групи при редуване на домакинството и гостуване в семейства на ученици. Междуучилищното партньорство не прекъсна и по време на пандемията, макар и в онлайн формат.

ДВИГАТЕЛ на този обмен през годините е преподавателката по немски език Пенка Острева, която неотдавна предаде щафетата на младата си колежка Виктория Пеловска. Двете бяха организатори и на тазгодишното посещение в Троян на група от 14 ученици от Елванген, състояло се от 10 до 14 юни. 
 
Групата от Елванген в обновения парк „Турлата“, Троян, 2024 г.
Гостите посетиха Троянския манастир, живописната махала Баба Стана в с. Орешак, обновения парк „Турлата“, Музея на занаятите; имаха среща с кмета Донка Михайлова; бяха на екскурзия до Велико Търново. „Доволни сме, че и тази година с наша помощ немските ученици и учители се докоснаха до българската история и култура“, сподели г-ца Пеловска за училищния сайт.

Нели Генкова-Маринова,
СУ „Св. Климент Охридски“, Троян
Троян – Елванген

През 2013 г. – по време на традиционните Методиеви дни в Елванген (провинция Баден-Вюртенберг, район Щутгарт, Германия) – кметът на Троян Донка Михайлова и немският й колега Карл Хилзенбек подписаха договора за побратимяване между двата града. 
 
Подписването на договора за побратимяване, Елванген, 2013 г.
Подписването се състоя в Кметството на Елванген и стана в присъствието на президента на Република България Росен Плевнелиев, който гостува в Елванген за честванията на св. Методий, свързани с Великоморавската мисия на българския просветител и първоучител и тригодишното му заточение в тамошния Бенедектински манастир. Честванията на св. Методий в Елванген датират от 1970 г. На следващата година – 2014-та, се подписва и договорът за сътрудничество между троянското СУ „Св. Климент Охридски“ и елвангенската гимназия „Хариолф”, който „узаконява“ тази най-динамична и пълноценна връзка между нашите два града, продължаваща и днес. 
Т21


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |