Гостите от Германия: Заслужава си да се видят много неща

* Ръководителят на групата Мартин Кайзер: Научих да казвам
 „добър ден”, „благодаря” и „шопска салата”
Взето назаем
Домакините от Троян и гостите от Елванген на пикник при заслон Орлово гнездо навръх Балкана
Според подписания през 2014 г. договор за сътрудничество и ученически обмен с гимназия „Хариолф” в Елванген (провинция Баден-Вюртенберг, Германия) и тази година троянското СОУ „Св. Климент Охридски” посрещна ученическа група от побратимения ни немски град. Учениците, водени от младия преподавател по рисуване и природни науки Мартин Кайзер, гостуваха в домовете на свои троянски връстници и прекараха тук близо седмица – от 29 май до 3 юни.

Програмата на престоя, подготвена от преподавателките по немски и английски език Пенка Острева и Цветанка Босева, беше твърде богата. Гостите и техните троянски домакини посетиха Националното изложение в Орешак, влязоха в учебни часове, бяха посрещнати от училищния настоятел инж. Марин Радевски във фирмата му „Калинел” и от кмета Донка Михайлова в Общината; разгледаха Музея на занаятите и гостуваха в Националната гимназия по приложни изкуства, направиха преход по билото на Балкана до заслон Орлово гнездо, пътуваха до Пловдив. Отделно семействата бяха организирали различни екскурзии до Ловеч, Плевен, Велико Търново, Шипка. 

Румен Илиев
Тези дни на споделено приятелство бяха наситени не само със събития, но и с много настроение. На четвъртия ден от гостуването Румен Илиев от 8.а клас разговаря с трима от немската група – 15-годишната Лаура, 16-годишната Дилара и ръководителя Мартин Кайзер. Вижте какво си казаха в това интервю, осъществено с преводаческата помощ на г-жа Острева.

***

- Какво знаехте за България, преди да пристигнете?
Лаура: Бях чувала за Черно море.
Дилара: Че времето обикновено е хубаво.
Мартин Кайзер: Знаех много малко – за Черно море, за Балкана и че е имало римски селища.

- Кое до момента ви направи най-голямо впечатление?
Лаура: Най-голямо впечатление ми направи планинската природа.
Дилара: Впечатлих се много от приятелски настроените хора и от готовността им да помагат.
Мартин Кайзер: Най-силно се впечатлих от прекрасната природа, гостоприемните хора, богатата и разнообразна храна и това, че тук яденето е като празник.

Един от немските ни гости се пробва на керамичното колело в Националното изложение
- Ако ваш приятел тръгне към Троян, какво бихте го посъветвали?
Лаура: Непременно да направи поход в планината като нашия днес.
Дилара: Задължително да посети художественото училище (НГПИ „Проф. Венко Колев” – бел. ред.), където ще има възможност да види как се изработват керамични изделия и даже сам да си направи такова. Да си вземе слънцезащитен крем.
Мартин Кайзер: Ще го посъветвам да си вземе туристически обувки, за да направи поход в планината. Също - да отдели повече от една седмица, защото си заслужава да се видят много неща.

При посещението в "Калинел"
- Какви прилики и разлики откривате между българските и немските ученици?
Лаура: При нас се учи и след обед. Видяхме някои български ученици да закъсняват за час и да вадят мобилните си телефони по време на занятие, което в Германия се наказва.
Дилара: В България не е толкова строга атмосферата, като при нас.
Мартин Кайзер: Макар че идваме от различни култури, учениците си приличат – по  любопитството и по непрекъснатото бърборене. За краткото време, в което съм тук, не съм открил съществени разлики. Силно съм впечатлен, че във вашето училище има топло отношение между учители и ученици.

В уникалния за България Музей на занаятите, Троян
- Какво ще си отнесете за спомен от България?
Лаура:
Керамика и бутилка вино за подарък, защото научих, че българските вина са хубави. Искам да опитам и български шоколад.
Дилара: Искам да почерпя приятелите си в Германия с български сладкиши и да им подаря гривни. Купих си също едно наргиле.
Мартин Кайзер: Задължително ще взема бутилка ракия и много страхотни спомени. Освен това, обмислям пътуване до България и поход в планината с приятели догодина.

- Какво успяхте да опитате и намирате ли тукашната храна за много различна?
Лаура: Всичко, което опитах, ми хареса, но ми направи впечатление, че тук хората се хранят много бавно.
Дилара: Аз съм от турски произход, вкъщи се готви турска кухня и ми направи впечатление, че има много общи неща.
Мартин Кайзер: Аз вече споделих - тук яденето е като ритуал. Продължително е. Различна е и културата на пиене, задължително със салати.

Мартин Кайзер
- Какво научихте за България след престоя си тук? 
Лаура: Вече знам много повече - от различните посещения и от разказите на семейството, в което съм отседнала. Научих за вашата история и култура и че сте източноправославни християни.  
Дилара: Най-много се впечатлих от природата, затова и най-много неща разбрах за нея. Когато се качиш нависоко в планината, виждаш невероятни гледки. 
Мартин Кайзер: Разбрах, че българският народ е гостоприемен, отворен към другите, с чудесни обичаи и интересна история. Въпреки стотиците години, прекарани в робство, вие сте успели да се съхраните. Голямо впечатление ми направи, че държите на занаятите си, които се практикуват от млади хора. Като учител по природни науки ми беше интересно да разбера, че имате вековни широколистни гори.

- Научихте ли някои български думи?
Лаура: Научих „обичам те” и „ям”.
Дилара: И аз мога да казвам „ям”, както и „здравей”.
Мартин Кайзер: Научих да казвам „добър ден”, „благодаря” и „шопска салата”.

Интервю на Румен Илиев, 8.а клас,
СОУ „Св. Климент Охридски”, www.svetikliment.com

2 коментара:

Анонимен каза...

Предлагам като излезе и Германия от ЕС направо да дойдат да си живеят в България. Тук е уникално място за живеене, има много възможности, хората са интелигентни, няма никаква мизерия. Улиците са по- чисти от домовете ни. Няколко пъти ходя в Европата, ама там не е за нас българите. Онези не знаят как да живеят, прости са, нямат достатъчно възможности, не могат да се радват на живота, пълна мизерия и карат само някакви нови коли, къде са класическите 20-30 годишни западни автомобили? Не, не, друго си е България. Направо предлагам да направим свободен достъпа за хора от цял свят. Нека станем първа сила в света!

Анонимен каза...

1-ви, ти даже не подозираш, че си напълно прав !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |