Троянският Петковден 2016

* Слънчев, многолюден, с много събития и много гости отблизо и далеч * Донка Михайлова: „На този ден площад „Възраждане“ събира обичта на Троян“ * Николай Тодоров: „Родният ни град живее в нас,
 в родителите ни, в децата ни“
Празнично
На Петковден 2016 отбелязахме 148 години от обявяването на Троян за град
НАСИТЕН със събития бе този троянски Петковден, 14 октомври – денят на църковната покровителка на града ни св. Петка Българска, и ден, в който отмятаме поредната година от градското летоброене на Троян, сега 148-мата (Троян получава статут на град през 1868 г.). В навечерието на празника (12 октомври) бе открит традиционният Есенен салон на троянските художници в галерия „Серяковата къща“, украсен с джаз концерт (дуото Мишо Шишков и Вяра Панталеева, познати от нощното токшоу по БНТ „Нощни птици“). А в две поредни вечери (12 и 13 октомври) в Информационно-културния център имаше срещи, посветени на Иван Хаджийски и 109-годишнината от рождението му (роден е на 13 октомври 1907 г.); едната – организирана от ОУ „Иван Хаджийски“ и племенничката на големия троянец Иванушка Хаджийска, другата – за представяне на книгата „Българите. Социологически погледи“ на проф. Петър-Емил Митев.

Многолюдието на троянския петковденски площад, 14 окотомври 2016 г.
На официалната трибуна
Том Синатра на троянската сцена
НА САМИЯ Петковден в Музея на занаятите се откри любопитната изложба „Елате ни на гости – троянските модерни времена“,  възстановка чрез автентични вещи и текстове на градската среда от началото на миналия век, подготвена съвместно от нашия музей и Националния политехнически музей (София). Връчена бе и новоучредената награда за литературна критика и есеистика на името на земляка ни Николай Петев – получи я търновецът Георги Н. Николов. На троянската сцена излезе Том Синатра – родственик на великия Франк; познавачи ни споделиха, че е сред петимата най-големи днешни изпълнители на акустична китара. А привечер с внушителен концерт представителният Общински младежки духов оркестър с мажоретки, воден от маестро Илиян Тодоров, отбеляза своята 35-годишнина. На следващия ден, 15 октомври, в Троянския манастир тържествено бе прерязана лентата на новото манастирско крило.

Тържественото издигане на троянското знаме на пилона пред Общината
ПРАЗНИЧНИЯТ и окъпан в слънце троянски Петковден започна по обичайния начин – с празнична служба в троянската църква „Св. Петка“, сега водена от Негово Високопреосвещенство Ловешкия митрополит Гавриил. И продължи с церемонията на централния площад „Възраждане“ с издигане на троянското знаме на пилона пред Общината и извънредната празнична сесия на Общинския съвет, на която бяха връчени почетни отличия на трима заслужили за Троян личности и една важна троянска институция със 100-годишна история. Обичайно бе и многолюдието на централния троянски площад, както и многото гости на трибуната, сред тях: трима зам.-председатели на Народното събрание – Янаки Стоилов, Красимир Каракачанов и Явор Нотев, владиката дядо Гавриил, евродепутатът Ангел Джамбазки, депутатът Иван Миховски, зам.-областният управител Георги Терзийски, кметовете на Ловеч и Търговище - Корнелия Маринова и д-р Дарин Димитров, посланикът на Ливан у нас г-жа Сузан Музи, официални делегации от три чужди града, побратимени с Троян – на Елванген (Германия), водена от кмета Карл Хилзенбек, на Перн ле Фонтен (Франция), начело със зам.-кмета Никол Мейон и на Кашира (Русия), оглавявана от първия зам.-кмет Димитрий Богданов.

Единение
„ВСЯКА ГОДИНА на този ден площад „Възраждане“ събира обичта на Троян. Ние сме тук, за да усетим взаимността, за да се върнем заедно към нашите корени, които ни дават сили, към традициите; заедно да поговорим за трудностите и успехите на днешния ни ден и да помечтаем за един по-добър Троян“, каза в празничното си слово кметът на Троян Донка Михайлова. Г-жа Михайлова заяви, че Троян е благословен град, припомни, че след опожаряването на града троянци първо издигнали църква и училище и след това домовете си и разказа за един заслужил наш съгражданин – Васил Таслаков, командир на 35-ти Врачански полк по време на Първата световна война, носител на три наши и три чужди кръста за храброст.

Енчо Ганковски получава отличието си
Проф. Иммо Еберл благодари за троянската награда
Розалина Русенова прие наградата на СУ "Васил Левски"
Отличеният проф. Цочо Бояджиев
ПЕТКОВДЕНСКАТА сесия на троянския парламент бе открита с емоционална реч на председателя Николай Тодоров. „Живеем в свят, в който човек знае къде е, знае къде ще бъде, но рядко се сеща откъде е. Затова, за да не загубим принадлежността си, трябва да си спомняме кои сме – не от сантиментални подбуди, не от комплекси за малоценност, не от местен шовинизъм. А от чувството си за род и чувството, че родното място е част от живота ни, част от самите нас… Родният ни град живее в нас, в родителите ни, в децата ни. Да забравиш откъде си, означава да се откажеш от част от живота си“, каза г-н Тодоров. Той направи и една шеговита вметка – че Троян представлява 26 десетохилядни от промила от 7-милиардното човечество, но не това определя неговата вселенска значимост. „Значимостта ни – това са нашите хора“, бе самочувственото обобщение.

ЕДИНСТВЕНАТА точка в дневния ред на сесията бе връчването на почетните отличия: почетен знак „Златен герб Троян“ - на художника керамик с национална известност и вече 21 самостоятелни изложби зад гърба си Енчо Ганковски, на немския учен историк и литератор, изследовател на делото на св. Методий в Германия и водеща фигура в установяване на партьорските отношения между Троян и Елванген проф. Иммо Еберл и на троянското СУ „Васил Левски“, наследник на прочутата Троянска гимназия, което тази година отбеляза вековния си юбилей (наградата получи директорът на училището Розалина Русенова); и почетна значка „Троян“ – на земляка ни, големия български философ медиавист, преподавател в Софийския университет, преводач от латински и старогръцки, фотограф и поет проф. Цочо Бояджиев.

Т21

Още по темата:

6 коментара:

повече от реалист каза...

Да си призная много обичам празниците на града. Тогава виждам политическия елит на Троян, което стопля душата ми. Все кадърни, млади, красиви, амбициозни, честни, благородни, милостиви, човечни. Много често се опитвам да се прибера след някое мероприятие, ама оставам до последно, защото милиони троянци са окупирали улиците и от веселба забравят да се приберат. Често след работа си губя времето в търговския център, а събота водя децата в 3D киното на Смирненски. Жената онзи ден е била в операта на центъра до читалището и каза, че било много хубаво. Иначе откакто отвориха 3 автомобилни завода в началото на града се усеща, че има живот в Троян. От Дубай вече има инвестиционни планове за така нареченото осъмско речно огледало. Искали да правят подземен воден град, което е прекрасно. Цените на имотите дори в най- долната част на града минават 1200 евро на квадрат, което е очаквано предвид икономическия растеж на града. Летището е малко проблем, защото Airbus А380 на Lufthansa онзи ден, се наложи чак в София да каца, но щели и това да поправят, което не ме съмнява. Добре се живее в Троян. Усещам, че въздуха е много по- екологичен от миналата зима. Откакто се газифицира града се усеща приятния планински въздух. Толкова много зеленина има вече на ул. Ботев, че за миг докато се разхождаш си мислиш, че си подобрения вариант на Лондонския Хайд парк. Е, трилентовите платна са проблем за пресичащите, но пък хубавото е , че ги изградиха с най-съвременна настилка, която предотвратява появата на дупки и намалява нивата на шум. Гледам, че на ул. Васил Левски има 3D дупка, нарисувана от талантите в училището по приложни занаяти. Идеята е да си спомним за миналото ни. Ефектна е и хваща окото.

Хубаво е в Троян, прекрасно е дори. Благодаря за всичко. За наземния и въздушен транспорт. Ползвам Метро за да стигна до работа. Тръгва от метростанция Лъгът и до метростанция Конака ми е 3 мин. Сега имам повече време за семейството и приятелите си и най- важното все по- рядко карам електромобила си Tesla, за който община Троян ми позволява да зареждам безплатно във всички 25 на брой електрически станции в града. Вече не ми се налага да ползвам общинския 5 етажен подземен паркинг. Онзи ден гледам, че миеха улиците с шампоан. Почувствах се като част от детското филмче гумени мечета. Едно приказно, чисто, приятно и с аромат на съвременен Троян. Добре ми е тук. Обичам България, обожавам Троян. Толкова много доброта и красота в едно. Посетих и възрастните си роднини в изградените комплекси за възрастни хора на Къпинчо. Уникално са ги направили. Общината плаща за всичко. Имат плувни басейни, голф игрища, спа център, организират им виенски балове, шведски маси. Суши вечери, гурме приеми. Наистина троянските пенсионери живеят достойно. Нямам търпение да остарея вече.
Да, хубаво е в Троян. Прекрасно е.
Хайде тръгвам, че сме се разбрали с приятели от завода на Tesla, който работи от миналия месец в Балканец да поиграем боулинг в новооткритата зала на ж.к. Младост.

П.П. Някой да има информация дали швейцарския небостъргач в Калейца ще бъде завършен до ноември? Защото мои приятели от Чикаго вече са предплатили и искат час по- скоро да се завърнат към родна България и новия си дом в Калейца.

Всичко добра на всичко и лек ден!

Анонимен каза...

Благодаря от сърце! Настроението ми след днешния напрегнат ден вече е ок!
Само, че "Гладна кокошка просо сънува"!
Лека нощ и приятни кокоши сънища!

Анонимен каза...

1-ви, е,и?Изписал си цял ферман тъпотии, ама за какво едва ли и ти можеш да кажеш.

Анонимен каза...

1-ви, е,и?Изписал си цял ферман тъпотии, ама за какво едва ли и ти можеш да кажеш.

Анонимен каза...

4ти написал го е заради кретени като теб. Но понеже си кретен ще го постна 2 пъти, за да го прочетеш по- добре. Не чети бързо, главата ти не би могла да го възприеме.

Анонимен каза...

4ти написал го е заради кретени като теб. Но понеже си кретен ще го постна 2 пъти, за да го прочетеш по- добре. Не чети бързо, главата ти не би могла да го възприеме.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |