В едно изречение (46)

* Галеристката Мариела Шошкова с престижно министерско отличие по случай 24 май * Нашите Еника Шопова и Константин Църовски сред победителите в конкурса за превод „Трансформации 2024“ * В ход е подготовката на фестивала „Боровинкови нощи 2024“ на хижа „Амбарица“

Хубава работа, (ама) троянска
Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.
СЪГРАЖДАНКАТА ни Мариела Шошкова, която ръководи троянската галерия „Серякова къща“ (сега в структурата на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства, МНХЗПИ) вече 27 години, от 1997 г., и превърна това място в разпознаваемо и търсено, оазис на културата и духовността, в навечерието на 24 май получи „признание за своята всеотдайност и професионализъм“, четем във фейсбук страницата на МНХЗПИ – Грамота за принос в развитието на българската култура и духовност на Министерство на културата (МК), „Екипът на Музея на занаятите я поздравява с пожелание да продължава своето благородно дело със същата любов и търпение!“, е посланието на колегите към лауреатката; престижните отличия на МК получили над 80 изявени личности от различни области на изкуството и културата от страната – артисти, музейни специалисти, читалищни дейци, писатели, като церемонията се състояла ден преди Празника на св. св. Кирил и Методий в зала „Сцена 17“ на МК (по обективни причини г-жа Шошкова не присъствала – бел. ред.), а наградите връчил министър Найден Тодоров, който в поздравителното си слово цитирал мексиканския поет Сезар Крус, че „ролята на изкуството е да успокои опечалените, които са в тревога и да разтревожи прекалено спокойните“ и благодарил на наградените „за това, че ни изкарвате от зоната ни на комфорт“.  

МНОГО силно представяне на средношколците Еника Шопова (12.а клас) и Константин Църовски (11.б клас) от троянското СУ „Васил Левски“, и двамата възпитаници на преподавателката по испански и руски език Мария Нанкова, в IX Международен конкурс за превод за студенти и ученици „Трансформации 2024“, организиран от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (ВТУ), чиито резултати бяха обявени миналата седмица, а церемонията по награждаването ще се състои на 3 юни – Еника спечели първото място в ученическия раздел, гимназиален етап, секция „Проза“, за превода си от испански език на откъс от „Спомени на Пабло Неруда“, а Константин е втори за превода си от руски език на извадка от повестта „Не докосвай земята“ на Михаил Турбин; по данни на организаторите в ученическия раздел тази година са участвали общо 244 ученици от 49 училища в България и 10 училища в чужбина (сред тях и 11 ученици от СУ „Васил Левски“, Троян), „Благодарим на всички, които споделиха с нас своите преводи и участваха в трудната интелектуална надпревара. Най-добрите текстове, които журито отличи, ще бъдат публикувани в електронното списание „Трансформации“ на страниците на Филологическия факултет и на Университетското издателство на ВТУ. До нови срещи с изкуството на превода!“, завършва съвместното обръщение на организационния екип и журито към младите преводачи.  

ФЕСТИВАЛЪТ „Боровинкови нощи“ на хижа „Амбарица“ в Троянския Балкан, инициатива на стопанката на хижата Ема Гатева, който още с първото си издание през 2014 г. предизвика невероятен (национален) интерес и аплодисментите на целокупната туристическа общност, но в последните години не се провеждаше и по думите на г-жа Гатева бе пред спиране изобщо, по финансови и други причини, ще го има отново и подготовката вече е в пълен ход; събитието този път ще е тридневно, на 19-21 юли, мястото е същото – хижа „Амбарица“, като в момента се набират доброволци за участие в подготовката и провеждането, каквато бе и досегашната практика, тъй като по събитие от подобен мащаб (посетителите са стотици) има твърде много работа, новото тази година е предварителната продажба на различни артикули (тениски, блузони, канчета и др.) с логото на „Боровинкови нощи 2024“ за набиране на средства, „Фестивалът е бутиков, вероятно единственият, който се провежда на място без достъп с транспорт. Работата на многобройните доброволци по организацията е подвиг. Разходите, за да проведем добре събитието, са значителни. Тази година решихме да пуснем рекламните ни артикули предварително, за да увеличим малко бюджета за по-добра организация на феста. Благодаря на всеки, който реши да ни подкрепи!“, коментира хижарката инициатор и основен организатор на феста.

Т21 
  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |