В едно изречение (45)

* Дойдоха и парите от МРРБ за новата спортна зала – 1,95 млн. лв. * Две изложби преди Великден – плевенска в Изложението и троянска в Серяковата къща * Предстоящо на 1 юни – „Bike & Run изкачване на Беклемето“

Хубава работа, (ама) троянска
Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

 

• ТРОЯНСКИЯТ Велоклуб „Троянски кон“ (Troyan Horse), чиято основна фигура е младият бизнесмен Димитър Вълев, организира на 11 май атрактивното и никак нелеко благотворително състезание „Bike & Run изкачване на Беклемето“ – изкачване на Троянския проход (Беклемето) по 18-километрово трасе с денивелация 1200 м, започващо от Троян, преминаващо през гористи местности, достигащо хижа „Чучул“ и завършващо при Чорапогащника (Арката на свободата) на Беклемето, като събраните средства от таксата за участие 30 лв. и други дарения по желание ще се прибавят към основната сума, осигурена от Община Троян за изграждане на т. нар. Пъмптрак парк (с площ 600 кв. м) в съседство с лесопарк „Турлата“ и новия Кучешки парк, тоест още една възможност за спорт и отдих в Троян, която ще радва най-вече малките троянски велосипедисти; участниците в „Bikе & Run изкачване на Беклемето“ са разделени в четири групи (мъже, жени, деца, електрически велосипеди), ще има организиран транспорт за багажа, а награждаването ще се състои при хотел „Сима“ на Беклемето, стартът е в 9:30 ч. в местността Поляната (жк „Лъгът“), регистрацията се прави на място и започва в 8:00 ч. (впоследствие организаторите съобщиха, че заради лошото време „Bikе & Run изкачване на Беклемето“ се отлага за 1 юни – бел. ред.).

• СЛЕД ПОДПИСВАНЕТО на 1 април т. г. на договора с Министерството на младежта и спорта (ММС) за осигуряване на 1,95 млн. лв. държавни средства за строителството на новата многофункционална спортна зала на Троян кметът Донка Михайлова обяви, че се очаква целева субсидия и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), която вече е факт, също в размер на 1,95 млн. лв., с други думи – няма да се налага да ползваме в пълна степен одобрения общински револвиращ заем до 5 млн. лв. и дълго чаканият и толкова важен за града ни инфраструктурен обект няма да натежи на общинския бюджет, „Подписах (23 април) два важни за троянци проекта - 1,949 млн. за недостигащата сума за спортната зала и 2,73 млн. за посетителски център с оборудване и паркинг при Состра. Подписах и нови три споразумения за финансиране на работно проектиране – за реконструкция на палати и обществени пространства в Националното изложение в Орешак, за изграждане на канализация в южната част на града и за реконструкция на сградата на ОУ „Иван Хаджийски”, ползвана от Общинския младежки духов оркестър“, написа в профила си във фейсбук г-жа Михайлова; новата многофункционална спортна зала на Троян трябва да отвори врати в началото на м. март 2025 г.

• ДВЕ ИЗЛОЖБИ преди Великден: на 27 април Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак отвори вратите си за Дружеството на плевенските художници – изкуството си представиха 52-ма творци с 90 свои картини, „спасени от ненужна бъбривост – колкото смели, толкова и талантливи, заредени с провокативни послания“, както коментираха домакините, „В навечерието на Великден, на няколкостотин метра от Троянския манастир, те докоснаха сетивата и душите ни. Пожелах им изложбата да стане традиционна“, допълни троянският кмет Донка Михайлова, която присъства на откриването; и традиционната Великденска изложба на Дружеството на троянските художници в троянската галерия „Серякова къща“, открита по традиция на Велики четвъртък, сега на 2 май, и с музика на живо, този път класическа (Георги Праков, кларинет и Александър Лиалиос, пиано), „Поредната празнична вечер в галерия „Серякова къща“! Въпреки че имахме известни проблеми с озвучаването, онези, които останаха до края, се насладиха на прекрасна класическа музика, която двамата музиканти разказваха в картини и ни дадоха предвеликденски и божествени усещания“, коментира галеристката Мариела Шошкова.

НА ПИТАНЕТО на колега от ТВ „Зетра“ трудно ли е да се направи такова хубаво нещо отговорът на ресорния зам.-кмет инж. Николай Райковски бе „Не, не е много трудно“, а кметът Донка Михайлова бе още по-категорична „Напротив, много е лесно!“ (месечната кметска пресконференция, 18 април), като ставаше дума за завършения наскоро нов кът за отмора – с ефектна настилка, масивни кашпи с цветя, пейки – на мястото на някогашната паянтова постройка в началото на основно реконструирания участък от крайречната ул. „Георги С. Раковски“ (на метри от кръстовището с ул. „Захари Стоянов“); „Наистина крайният резултат е добър, а идеята е на инж. Бистра Чолакова“, обясни инж. Райковски, като обяви и размера на вложените общински средства – 35 хил. лв.

Т21 
  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |