Кога (ли) ще излязат резултатите от кръвните проби?

* От ОДМВР Ловеч ни отговориха, че тъй като има досъдебно производство, информацията – „само от наблюдаващата прокуратура“ * Питаме се, и дано не сме прави, дали не се прикрива нещо?! * Прокурор Светла Иванова даде разяснения по случая
Тема с продължение Актуализиран
ЕДИН въпрос виси със страшна сила – употребили ли са алкохол двамата водачи в тежката катастрофа на 7 май в полунощ край Троянския манастир в с. Орешак (виж „18-годишна пострада тежко в среднощна катастрофа в Орешак“ – бел. ред.). Отговорът ще хвърли светлина върху тежкия инцидент, който по чудо не взе жертви и предизвика широк обществен отзвук (и дебат) и от който отговор зависят много неща, включително размера на евентуалните наказателни санкции.

ГОВОРИХМЕ на два пъти по телефона с началника на Районното управление в Троян (РУ Троян) главен инспектор Ивайло Славков – най-напред вчера, 8 май, г-н Славков ни обясни, че резултатите се очакват на следващия ден, а днес, 9 май, уточни, че има забавяне, тъй като много проби чакат за анализ. Отправихме писмено питане и до пресслужбата на Областната дирекция на МВР в Ловеч (ОДМВР Ловеч), която координира и официално огласява полицейските новини от цялата област, включително от община Троян. Оттам получихме много бърз, но донякъде озадачаващ отговор, цитираме дословно:
„Взетите кръвни проби са изпратени за изследване в специализирана лаборатория в София. Анализът отнема определено време. Тъй като по случая има образувано досъдебно производство, когато резултатите на двамата водачи бъдат готови, те ще бъдат приобщени към материалите по досъдебното производство, образувано в РУ Троян. А информация за хода и развитието на всяко едно вече образувано досъдебното производство се предоставя само от наблюдаващата прокуратура“.
Т. Е. ИЗЛИЗА, че обичайната практика от полицията да дават информация дали участниците в ПТП са употребили алкохол/наркотици (както бе и в досегашните прессъобщения от ОДМВР Ловеч) в случая не е валидна. Защото имало образувано досъдебно производство?! Но се питаме, и дано не сме прави, дали не се прикрива нещо?! Продължихме по каналния ред да търсим информацията и пак потърсихме пресслужбата на ОДМВР Ловеч, с уточняващия въпрос кой е наблюдаващият прокурор по това досъдебно производство – отговорът бе, че трябва да се обърнем към говорителя на Окръжна прокуратура Ловеч прокурор Светла Иванова и ни дадоха телефонния й номер. Г-жа Иванова бе изключително отзивчива – заяви ни, че ще проучи въпроса и веднага след това ще получим исканата информация; и удържа на думата си.
 
прокурор Светла Иванова
СЕГА обещаната информация на говорителя на Окръжна прокуратура Ловеч прокурор Светла Иванова, събрана, както тя уточни, от разследващия полицай Пенка Иванова от РУ Троян с разрешението на наблюдаващия прокурор Венцислав Василев от Районна прокуратура Ловеч. По принцип кръвните изследвания за алкохол при произшествия в нашия район се правят в Ловеч, но този път, тъй като се налага и проверка за наркотици, пробите са изпратени в София. Резултатите за употреба на алкохол от двамата шофьори ще са готови утре следобед (10 май), а  тези за употребата на наркотици ще се забавят, тъй като процедурата се извършва в Националния институт по криминология и изисква повече време. Споделихме, че се прокрадват съмнения за умишлено бавене с цел нещо да се прикрие. „Изключено е, няма умишлено бавене. Ширят се и различни неверни слухове – например, че автомобилът БМВ, който удря отзад автомобила с двете момичета, се е движел с 160 км/час, със сигурност скоростта е била висока, но не такава. Разследването ще установи какво точно и как се е е случило“, заяви прокурор Иванова. 

Генадий Маринов
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |