В едно изречение (47)

* Орешашка фирма изобрети озеленена керемида, която приближава живите покриви до българския потребител * Белослава е първото троянско бебе с медальона „Гражданин на Троян“ * Одобриха за държавно финансиране още два троянски проекта – за 480 хил. и за 240 хил. лв.

Хубава работа, (ама) троянска
Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

ТРОЯНСКАТА фирма „Инова Топ Грийн“ ЕООД, основана през 2018 г. и собственост на Мая и Камен Кръстеви от с. Орешак, представител на световната компания Optigrün international AG, е сред пионерите у нас в изграждането на зелени (живи) покриви и преди дни, 6 юни, г-жа Кръстева, управител на „Инова Топ Грийн“, даде интервю за специализирания стопански сайт Profi Land (www.profiland.net), в което казва важни неща за производството на зелени (живи) покриви с акцент върху изобретението на фирмата й – озеленената керемида GREЙNA, която значително поевтинява и улеснява „оживяването“ на покривите и го приближава до българския потребител, а освен това дава възможност за озеленяване на съществуващи покривни конструкции, включително такива с наклон до 55 градуса; „Вече 7 години предлагаме комплексни решения за зелени покриви... Идеята за зелени покриви, при всичките им ползи, звучеше абстрактно (и скъпо) за масовия потребител. Ето така „изгря“ GREЙNA – от желание да направим възможно озеленяването на всеки един покрив в България изобретихме универсална озеленена керемида. Имахме и съмишленици - Арктическия Университет на Норвегия и българска инженерна компания. Проектът ни бе финансиран от Норвежкия финансов механизъм по програма „Иновации за зелена индустрия“, споделя Мая Кръстева.

МАЛКАТА красавица Белослава, троянското бебе, проплакало в АГ отделението на Троянската общинска болница навръх празника на детето,1 юни, бе първото, което получи новоучредения медальон на Община Троян „Гражданин на Троян“ и оттук нататък всяко новородено троянско бебе с постоянен адрес в общината ни ще получава такъв подарък – „символът ще остава за спомен на най-малките жители на общината, с пожеланието родното им място да е и техният избор за живеене, изграждане на кариера и създаване на собствено семейство“, коментираха учредителите; от името на Биляна, няколко дни по-късно, на 6 юни, медальонът получиха родителите й на мила церемония в Община Троян, подаръка пък връчи лично кметът Донка Михайлова, която написа следното в профила си във фейсбук: „Първото троянско бебе, което получи като подарък медальон от Община Троян „Гражданин на Троян“, е родено на 1 юни. Носи любимо за мен име – Белослава. Белослава е красавица, наследник на стар троянски род, добре познат в общината ни. Родителите й ми обещаха след няколко години да връчим медальон и на братчето й. Благослових я да е здрава и успешна. И да носи Троян в сърцето си!“.

В КРАЯ на м. май 2024 г. (27 май) кметът на Троян Донка Михайлова и Марияна Николова, началник отдел „Счетоводство“ в общинската администрация, от името на Община Троян и министър Виолета Кориторова-Касабова и главният счетоводител Иваничка Христова, от името на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, подписаха споразумението за безвъзмездно държавно финансиране по Инвестиционната програма за общински проекти в максималния размер от 480 хил. лв. на троянския проект № ОР-24001-0722 „Изграждане на детски площадки на територията на община Троян“, предвиждащ изграждането на общо четири детски площадки – три в Троян (две в жк „Черногор“ и на ул. „Криволак“) и една в с. Чифлик, крайният срок за реализацията е до 31 декември 2026 г.; сред одобрените за финансиране по споменатата програма и вече с подписано споразумение за финансиране е и друг троянски проект, свързан със социалната инфраструктура – за доизграждане на Здравната служба в с. Голяма Желязна, на стойност 240 хил. лв., срокът за изпълнението и на този проект е до края на 2026 г., като средствата ще бъдат отпускани на годишни траншове и субсидията за 2024 г. е 100 хил. лв.   

Т21 
  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |